Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από bouboulas
Από όσο γνωρίζω μόνο αποσκλήρυνση κάνουν στο νερό. Κάνω λάθος; Αποθηκευτικό χώρο γιατί; Από το δίκτυο στο ενυδρείο.
|
Η αποσκληρυνση λοιπον αφαιρει "χρησιμα στοιχεια". (κι αυτα στην προκειμενη περιπτωση ειναι το ασβεστιο και το μαγνησιο κυριως - δλδ τα βασικα στοιχεια απο απαρτιζουν την GH)
Αυτο λοιπον κανει και η ΑΟ (οπως η ρυτινη), αλλα και πολλα ακομα περισσοτερα χρησιμα πραγματα, (που μπορεις να τα διαβασεις
εδω - μετα τον ανθρακα)
Το ποσο ομως ειναι χρησιμα αυτα τα στοιχεια , διαφερει απο οργανισμο σε οργανισμο.
Τα στοιχεια (ασβεστιο-μαγνησιο) που εινα χρησιμα πχ, για ενα ψαρι απο την τανγκανικα, ειναι αχρηστα για ενα ψαρι απο τον Αμαζονιο και μαλιστα οχι απλα αχρηστα, αλλα του κανουν και κακο.
Γι'αυτο το αφαιρουμε με την ΑΟ.
Η ΑΟ θεωρειται ο καλυτερος και ασφαλεστερος τροπος για τα ενυδρεια.
Εχει το μειονεκτημα της απορριψης νερου, το οποιο ομως διορθωνεται αν καποιος εχει τη διαθεση να ξοδεψει λιγα περισοτερα χρηματα και να βαλει διπλη τριπλη μεμβρανη κλπ (υπαρχει σαν "οικολογικη" ΑΟ, που λενε) ή/και να ζητησει απο εναν υδραυλικο να του φτιαξει ενα συστημα να στελνει το νερο σε δοχειο και μετα στο καζανακι της τουαλλετας η οποια ειναι το μεγαλυτερο "αγκαθι" στην καταναλωση καθαρου νερου ενος σπιτιου.
Εχω ενα φιλο δισκα, που περναγε νερο απο ρυτινες απο το '80 (οταν η ΑΟ ηταν σε απλησιαστες) και τα τελευταια χρονια (απο το 2010 αν θυμαμαι καλα που ισορροπησαν οι τιμες με το εξωτερικο) το γυρισε σε ΑΟ και απο οτι μου λεει ησυχασε.
Αυτο το "ησυχασε" θα πρεπει να σε βαζει σε υποψιες.
Η ρυτινη χρησιμοποιειται και σαν επιπλεον (τελευταιο) σταδιο σε μια ΑΟ, μετα την μεβρανη ομως για να μην επιβαρυνεται και χαλαει γρηγορα.
Πιο μεγαλο θα ειναι το κοστος της ρυτινης παρα του νερου που πετιεται (αν πεταχτει το νερο και δεν χρησιμοποιηθει καπου αλλου)
Εξαλλου σε ενυδρειο γλυκου νερου δεν χρειαζεται καν το σταδιο ρυτινης στη ΑΟ.
Δεν θελουμε απαραιτητα και μηδεν tds στο νερο οπως καποιοι με θαλασσινα ενυδρεια ή καποιοι απο περιοχες με επιβαρυμενο νερο στη βρυση τους που θελουν εξτρα σταδιο φιλτρανσης.
Νομιζω οτι και με ρυτινες, χρειαζεται το δοχειο.
Απο οτι θυμαμαι, ο φιλος που ελεγα, εκει το μαζευε, αφου το νερο πρεπει να περναει αργα για να κανει δουλεια η ρυτινη. (αργη παραγωγη δλδ οπως και μια μικρη ΑΟ)
Και επιπλεον ηθελε να το ελεγχει το tds αν ειναι ΟΚ πριν το βαλει στα ψαρια.
Αν βιαζεσαι και θελεις να κανεις απευθειας αλλαγη, υπαρχει η
trigger ΑΟ που βγαζει 1500 λιτρα σε 24 ωρες (ακουμπαφόν ομως) καi ξερω μερικα παιδια που κανουν απευθειας αλλαγη με αυτη (αν και θελει καποια εξτρα για να βαζει και προφιλτραρισμενο βρυσης και οχι 100% ΑΟ)
Η αλλαγη μπορει να γινει ευκολα και με μικρη ΑΟ.
Απλα πρεπει να υπαρχει δοχειο και αντλια στο δοχειο.
Ενα συστημα για ευκολη αλλαγη (αναλογα τι βολευει τον καθενα και μπορει να κανει, απο κατι απλο και οικονομικο οπως εγω
αυτο, ή να φτασει σε συστημα αυτοματης αλλαγης)
Εγω δουλευω ΑΟ με την πιο μικρη μεμβρανη που υπαρχει (50αρα, δλδ 190 λιτρα σε 24 ωρες - 160 πραγματικα, μεσο ορο αναλογα την εποχη) σε ενυδρειο 500 λιτρα και η αλλαγη ειναι παιχνιδακι.
Πιο πολυ ωρα θα με κουρασει να το γραψω, παρα να κανω την αλλαγη.
Γεμιζω το βαρελι με νερο βρυσης μεχρι τη μεση (κανω 50-50% βρυση ΑΟ), εφαρμοσω σε βαρελι 150 λιτρων το σωληνακι της ΑΟ, εκει εχω ενα συστημα
shutoff valve που διακοπτει την παροχη νερου (οποτε το παραταω και φευγω) την αλλη μερα τωρα που εχει γεμισει το βαρελι, (μεχρι να γεμισει και με ΑΟ, περνανε και καμια 12αρια ωρες και εχει ερθει και το νερο σε θερμοκρασια δωματιου, οποτε δεν χρειαζεται να καιω ρευμα για να το ζεσταινω για αμεση αλλαγη που ειναι και επικινδυνη με τα αερια των σωληνων της υδρευσης για gas bubble disease),, βαζω το θερμαντηρα (το χειμωνα) ελαχιστα ισα να φερω το νερο σε θερμοκρασια 5 βαθμους κατω απο αυτης του ενυδρειου (ετσι με 35% αλλαγη δεν πεφτει η θερμοκρασια του ενυδρειου κατω απο 2 βαθμους)
(Ααα δεν βαζω φυσικα και καθολου αντιχλωριο με τοσες ωρες παραμονης του νερου στο βαρελι - το μονο που μπορω και κανω που αλλοι ισως δυσκολευτουν, ειναι οτι εχω χωρο και το βαρελι ειναι μεσα στο δωματιο κρυμμενο και οχι εξω στο κρυο)
Πεταω το σωληνα που εχω πισω απο το ενυδρειο στο μπαλκονι, ανοιγω το βανακι και σε μερικα λεπτα εχει πεταξει το φιλτρο εξω, 150 λιτρα.
Κλεινω τη βανα εφαρμοζω στο λαστιχο την αντλια και την πεταω μεσα στο βαρελι με το ετοιμο νερο.
Ρυθμιζω την αντλια σε χαμηλη ροη για να διαρκεσει η αλλαγη μιση ωρα, αργα και ομορφα, ανοιγω τη βανα και αραζω και βλεπω το νερο να μπαινει τωρα στο ενυδρειο απο το spraybar και τα ψαρια να ζευγαρωνουν νομιζωντας οτι εχει ερθει η περιοδος των βροχων
Χρονος αλλαγης:
Σαββατο: 7-8 λεπτα να γεμισω το μισο βαρελι με βρυσης, συν μερικα δευτερολεπτα να εφαρμοσω το σωληνακι της ΑΟ στο βαρελι.
Κυριακη: μερικα δευτερολεπτα να βαλω το θερμντηρα στην πριζα, μερικα δευτερολεπτα να ξετυλιξω το λαστιχο και να ανοιξω το βανακι για να πεταξει εξω το νερο, μερικα λεπτα να βγει το νερο και μερικα δευτεροπλετα να βαλω την αντλια να γεμιζει φρεσκο νερο στο ενυδρειο.
Και μετα, μιση ωρα για να γεμισει επίτηδες αργα το ενυδρειο και εγω να καθομαι απεναντι οσο γεμιζει να το δω και λιγο.
Συνολικα θα ασχοληθω δλδ κανωντας πραγματα (ανοιγοκλεινωντας βρυσες βασικα) για μερικα λεπτα και μιση ωρα να το βλεπω να γεμιζει.
ΥΓ Τωρα, κατι εχω ακουσει οτι υπαρχει και ενα φυσσιγιο για οικιακες ΑΟ που κανει και καποια αποσκληρυνση, αλλα δεν ξερω κατα ποσο συμφερει για μονιμη χρηση και παραγωγη νερου για ενυδρειο και κατα ποσο ειναι λειτουργικο και τι αλλα χρειαζεται για να δουλεψει.
http://www.waterwaves.gr/index.php?t...oduct_id=30157