Καλησπέρα,
Έχω άσχημα νέα. Σήμερα έχασα ένα CPD

. Το βρήκα σε κρίσιμη κατάσταση (βλ. φωτό). Δεν μπορούσε να κολυμπήσει (ήταν ανάποδα) και τα λέπια του ήταν φουσκωμένα. Η κόρη μου είχε πει ότι είχε παρατηρήσει κάποιο CPD που ήθελε … χτένισμα, αλλά εγώ δεν το είχα δει μέχρι τώρα. Τα άτιμα κάθονται χαμηλά και πίσω, μέσα στη ζούγκλα, και ελάχιστα μπορείς να τα δεις. Το συγκεκριμένο ψαράκι έπρεπε να φτάσει σε τόσο κρίσιμη κατάσταση για να επιπλέει ελεύθερα οπότε να το δω

.
Το μόνο που πρόλαβα να κάνω είναι να του κάνω ένα μπάνιο άλατος για ένα λεπτό περίπου σε διάλυμα 2% τυροκομικού αλατιού. Δεν φάνηκε να του έκανε ιδιαίτερα καλό. Το έβαλα αμέσως μετά σε καραντίνα, πάνω από μια αεραντλία. Αν και, σταδιακά, τα λέπια του φάνηκαν να ΅πέφτουνΆ στη θέση τους, το ψαράκι έπαψε να κολυμπά εντελώς. Μετά από πέντε ώρες όπου δεν έδειχνε σημάδια βελτίωσης, και όπου πρακτικά ούτε ανάπνεε, αναγκάστηκα και του έκανα ευθανασία

.
Τα άλλα CPD – όσο μπορώ να διακρίνω – φαίνονται φυσιολογικά. Αυτά που δεν φαίνονται εντελώς φυσιολογικά είναι τα tateurndina. Τα χρώματά τους είναι ξεπλυμένα ενώ είναι κάπως υποτονικά. Επίσης, μερικές φορές αναπνέουν από την επιφάνεια. (Σημειώνω ότι η θερμοκρασία του ενυδρείου είναι 23,5°C). Ένα, μάλιστα, ψιλοξύνεται. Του έκανα μπάνιο στο διάλυμα άλατος 2% για περίπου μισό λεπτό, όπως και σε ένα δυο ακόμα από αυτά που μου φαινόντουσαν περισσότερο υποτονικά.
Πιστεύω ότι, πιθανότατα, η ασθένεια των CPD είναι η ίδια με αυτή των tateurndina. Πιστεύετε ότι είναι
dropsy; Και αν ναι, πώς να την αντιμετωπίσω;
Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιο ψάρι με συμπτώματα, εκτός ίσως από – πολύ ελαφρά – φουσκωμένη και άσπρη κοιλιά σε μερικά tateurndina, και επίσης ένα από αυτά ψιλο-ξύνεται, αλλά φοβάμαι για το μέλλον. Σκέφτομαι να χορηγήσω λίγο ενυδρειακό αλάτι (Sera Ectopur) προληπτικά καθώς και Melafix.
Επίσης, αναζητώ κάποιο φάρμακο για dropsy που να μην πειράζει τα ασπόνδυλα, αλλά ακόμα δεν έχω βρει.
Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη, γιατί έχω αρχίσει να απογοητεύομαι!
EDIT: να σημειώσω ότι οι μετρήσεις παραμένουν εξαιρετικές, αμμωνία 0, νιτρώδη 0, νιτρικά <10ppm, Ph γύρω στο 7, θερμοκρασία 23,5. Αλλαγές νερού 40-50% δυο φορές την εβδομάδα. Οι αλλαγές γίνονται πολύ σιγά (η σημερινή έκανε σχεδόν δυο ώρες) γιατί το νερό που πέφτει είναι αρκετά υψηλότερης θερμοκρασίας (περίπου 29°C - αλλά δουλεύει παράλληλα το ψυκτικό και η θερμοκρασία του ενυδρείου παραμένει στους 23,5) και Ph ( περίπου 8 ).