Αρχικά να ευχαριστήσω τη Μαρία p. για το ενδιαφέρον και τις ευχές της!
Δυστυχώς, τελικά, η παραπάνω θεραπεία απέτυχε.
Πρώτα απΆ όλα πέθαναν δύο ακόμα ψαράκια tateurndina

. Το ένα πρέπει να ήταν αυτό που είχε τις δυο άσπρες περιοχές. Το άλλο δεν ξέρω ποιο ήταν, αλλά όσο και να προσπαθώ να τα μετρήσω όλα, μετρώ το πολύ έξι. Οπότε συμπεραίνω ότι έχασα ακόμα δύο.
Το κακό είναι ότι δεν βλέπω τα κουφάρια τους. Πιθανά να τα καταβρόχθισαν τα σαλιγκάρια Helena. Φοβήθηκα ότι μπορεί να μου αυξήθηκε η αμμωνία και έκανα μετρήσεις που επιβεβαίωσαν τους φόβους μου: αν και η αμμωνία NH3/4 ήταν μηδέν, τα νιτρώδη NO2 ήταν κάτι λιγότερο από 5ppm! Χορήγησα τη μισή, περίπου, δόση sera toxivec για τον περιορισμό της επίπτωσης των νιτρωδών, γιατί δεν προλαβαίνω να κάνω κάποια αλλαγή νερού.
Το χειρότερο είναι ότι από τα έξι tateurndina που μείνανε, το ένα είναι υποτονικό και ξύνεται στα φυτά. Δεν νομίζω ότι έχει λευκές περιοχές στο δέρμα του, πάντως.
Ένας συμφορουμίτης που μάλλον έχει το ίδιο πρόβλημα στα δικά του tateurndina (που και αυτός τα προμηθεύτηκε από τον ίδιο) δοκίμασε το Esha2000 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι η ασθένεια
columnaris, άρχισα να χορηγώ sera
bactopur (που περιέχει μπλε του μεθυλένιου) και βλέπουμε. Επίσης χορήγησα λίγο παραπάνω
ectopur (που είναι στην ουσία αλάτι).
Για να είμαι ειλικρινής υποψιάζομαι περισσότερο
chilodonella, αλλά το αντίστοιχο φάρμακο της sera (
costapur) δεν κάνει για τα ασπόνδυλα, και δεν θέλω να χάσω τα σαλιγκάρια & τις γαρίδες.
Υπάρχει κάποιο φάρμακο που κάνει για chilodonella που είναι ασφαλές για σαλιγκάρια και γαρίδες;
Μου προτείνανε το
General Cure ίσως σε συνδυασμό με
Furan-2. EDIT: Απ' ότι διάβασα, όμως, το General Cure ΔΕΝ κάνει για ασπόνδυλα.