Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #33  
Παλιά 14-05-13, 21:00
antricos Ο χρήστης antricos δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 30-01-2012
Περιοχή: Περιστερι
Μηνύματα: 222
Προεπιλογή

Λοιπόν κάποιες γενικές πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες.

Αν ένα σπίτι έχει ρελε διαφυγής ο άνθρωπος είναι 99% προστατευμένος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το ρελέ λειτουργεί σωστά. Κάτι που πρέπει να κάνουμε μια φορά το εξάμηνο για να το διασφαλίσουμε αυτό είναι να πατάμε το κουμπί Τest που έχει επάνω το ίδιο το ρελε, έτσι ξέρουμε ότι το ρελε μας είναι λειτουργικό. Η λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού βασίζεται στον λεγόμενο διαφορικό μετασχηματιστή.Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείτε από τον κάθε αγωγό της παροχής στον διαφορικό μετασχηματιστή είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση. Τα περισσότερα οικιακά ρελε "πέφτουν" για ρεύμα μεγαλύτερου των 30mA και σε χρόνο μικρότερο των 30ms. Αυτές είναι και οι αποδεκτές τιμές που θεωρούνται ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. ΒΕΒΑΙΑ πάλι μπορεί να φάνουν επικίνδυνες στην περίπτωση που ο άνθρωπος που θα υποστεί την ηλεκτροπληξία έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. ( κυρίως στην καρδιά ή το αναπνευστικό)

Η σχέση των αμπέρ με τα βαττ είναι:
Watt=Ampere*Volt

πχ αν ένα ανεμιστηρακι είναι 0,1Α (100mA) και λειτουργεί στα 12V τότε είναι:
0,1A*12V=1,2watt

αντίστοιχα αν έχουμε ένα φορτίο 2000watt (2kW) που δουλεύει στα 220V τότε είναι: Ampere=Watt/Volt αρα 2000/220=9.1A

(αυτές είναι οι απλούστερες σχέσεις για να υπολογίζουμε ampere και watt στο εναλλασσόμενο υπάρχουν και άλλες τιμές που εμπλέκονται όπως το συνημίτονο (cosφ) αλλά τώρα εμάς μας είναι αδιάφορο)

Αν λοιπόν θέλουμε να υπολογίσουμε τι τροφοδοτικό χρειαζόμαστε απλά αθροίζουμε τα αμπέρ και παίρνουμε ένα τροφοδοτικό που να τα υπερκαλύπτει. Μπορούμε για φορτίο 1Α να πάρουμε τροφοδοτικό εξόδου 1Α αμπέρ αλλά είναι οριακό με μεγάλη πιθανότητα να το κάψουμε κάποια στιγμή.(και να καούμε και εμείς ) Επιλεγούμε ένα τροφοδοτικό με μεγαλύτερη έξοδο για να δουλεύει ποιο ξεκούραστα το πόσο μεγαλύτερο θα είναι το βλέπουμε εμπειρικά και σύμφωνα με την τσέπη μας. Αν λοιπόν θέλουμε να δουλέψουμε 1A φορτίο παίρνουμε 1,2Α, 1,5Α άντε 2Α από εκεί και πάνω είναι υπερβολή.

Για το περιστατικό με την ηλεκτρική σκούπα τώρα. Δυστυχώς παρότι φτηνά τα κινέζικα προϊόντα είναι επικίνδυνα. Η ηλεκτρική σκούπα είναι από τα χειρότερα φόρτια μιας οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης γιατί είναι και αρκετά watt και έχει κακό cosφ λόγο ηλεκτρικού μοτέρ. Ένα ΣΩΣΤΟ 1,5mm καλώδιο αντέχει περίπου 13-14 Ampere με ασφάλεια. Τα κινέζικα λόγο ότι έχουν 10 τρίχες μέσα για να γλιτώσουν κόστος ούτε τα μισά. Αν είχε λοιπόν 2000watt σκούπα (περίπου 10Α) καταλαβαίνεις που ήταν το πρόβλημα.

Παλιότερα για τις πρίζες οι ηλεκτρολόγοι βάζανε 1,5mm καλώδιο και 10A ασφάλεια και για πολλές πρίζες. Κάτι που δεν είναι αποδεκτό πλέον. Τώρα ανά 4-5 πρίζες μπαίνει 2,5mm και 16Α καλώδιο βάση κανονισμού. Για να υπολογίσουμε διατομή καλωδίου και ασφάλειας παίρνουμε την εξής ανισότητα:

Ιb<Ιn<Iz Οπού:

Ib: ρεύμα φορτίου (σε Αμπέρ)
In: μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα καλωδίου (σε Αμπέρ συμφώνα με πρότυπο)
Ιz: μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα ασφάλειας

Η ασφάλειες στον πινάκα βρίσκονται για να προστατέψουν το καλώδιο και όχι τον άνθρωπο. Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι όταν βάζουν ένα aircodition και δεν το κραταει η ασφάλεια είναι την να αλλάξουν. Μέγα λάθος γιατί αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση στο καλώδιο θα λιώσει και θα τρέχουμε.

Να πω ότι όταν είπα να δουλέψει άφοβα στο χαμηλή πλευρά του τροφοδοτικού δεν το είπα ελαφρα την καρδια αλλά είχα γνώση τι έλεγα καθώς και την εσωτερική λειτουργεία του τροφοδοτικού. Στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός γιατί κάποιο λάθος μπορεί να προβεί μοιραίο για τον χειριστή της εγκατάστασης άλλα να στείλει και τον ίδιο τον ηλεκτρολόγο φυλακή ακόμα και για ανθρωποκτονια από αμέλεια.

Φιλικα Ανδρεας
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01831 seconds with 10 queries