Σε ολα τα βιβλια υπαρχει υπαρχει η αναφορα οτι εαν τα αλλα ψαρια ειναι απολυτως υγιει και μη στρεσαρισμενα τοτε ο οργανισμος τους θα μπορεσει να ανταπεξελθει σε αυτη την κατασταση και να μην ασθενησει. Αναφορες υπαρχουν σε πολλα βιβλια και ειδικα για τα θαλλασινα οπου το ich παρολο που ειναι ενα παρομοιο και οχι το ιδιο προτοζωο ειναι απιστευτα ποιο θανατηφορο απο το γλυκο νερο.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από netblues
1. Δεν γραφουμε συντομες απαντησεις(faq) για ick αλλα κανουμε δημοσια συζητηση.
|
Ισως θα επρεπε να υπαρχει ενα faq, δεν το βρισκω καθολου κακη ιδεα. Αλλα η απαντηση που εδωσες ηταν ημιτελης και αφηνε πολλα πραθυρα για παρερμηνεια δικαιως, απαντησεις τετοιες μπορουν να παραπληροφορισουν παρα πολυ ευκολα τον αρχαριο. Οποτε πρεπει να υπαρχει αλλο μηκος κυματος. Επρεπε να πεις 2 λογια ακομα το λιγοτερο.
Παράθεση:
2. Ποτε δεν υπηρξε η παραμικρη υπονοια οτι το ick ειναι κατι που συμβαινει και δεν χρειαζεται να το ψαξουμε. Η φραση ΑΠΛΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ σε συνδιασμο οτι δεν εμφανιζεται μονο λογω διαφορας θερμοκασιας σημαινει οτι μπορει να προερχεται απο μια μεγαλη ποικιλια λόγων. Το να απομονωνουμε μια φραση και στη συνεχεια να της δινουμε αλλο νοημα ειναι τουλαχιστον αδικο.
|
Το να γραφεις κατι τοσο γενικα και μετα να λες οτι απομονοσαμε την φραση ειναι τουλαχιστον υπερβολικο. Η φραση ηταν μονη της και ελεγε "Καποιες φορες ΑΠΛΑ εμφανιζεται", εαν νομιζεις οτι αλλο ηθελες να γραψεις, την επομενη φορα να εισαι ποιο ακριβεις γιατι τωρα σιγουρα αλλο ειχες πει, ευτηχως που ο γραπτος λογος μενει, αλλιως θα με θεωρουσαν παραλογο.
Παράθεση:
Το πως ακριβως ομως το πρωτοζωο παραμενει σε λανθανουσα μορφη και εφανιζεται με το stress δεν το εχω βρει πουθενα τεκμηριωμενο. Το μονο σιγουρο ειναι οτι συμβαινει. Επισης γεγονος αποτελει οτι τα ψαρια που εχουν περασει ick δυσκολα ξανακολανε.
Επισης αναφερεται στη βιβλιογραφια οτι αυτη τη στιγμη γινεται έρευνα για την παρασκευη εμβολίου κατά του ick.
Αν παλι καποιος πιστευει οτι η βιβλιογραφια ειναι λαθος και μπορει να το στηριξει, τοτε να το πραξει αμεσα για το καλο της επιστημης και των ψαριων.
|
Ποιο δεν ειναι τεκμηριωμενο? Αφου καθε ψαρι εαν του κανεις ευθανασια και ψαξεις το αιμα του εχει ich. Μονο οταν ξεπερασει καποιο οριο στον οργανισμο του ψαριου θεωρειται οτι το ψαρι εχει προσβληθει. Και ο λογος που συμβαινει αυτο ειναι γιατι η βλεννα του ψαριου αλλα και το ανοσοποιητικο αδυνατηζει με το στρες και ειναι πολυ ποιο ευαισθητο στην προσβολη. Οτι ενα ψαρι που εχει "κολησει" ich ειναι δυσκολοτερο να ξανακολησει πρωτη φορα το ακουω...Αν τα πραγματα ηταν ετσι το εμβολιο λογικα θα ειχε βγει εδω και καιρο. Οσο για την βιβλιογραφια θεωρω οτι πρεπει να ειναι ο οδηγος μας αλλα να την αποδεχομαστε με ανοιχτα μυαλα και οχι μονοπλευρα γιατι ετσι απομονονουμε φρασεις και νοηματα και μονο καλο δεν κανουμε στην τελικη.
Φρασεις οπως οτι εχεις διαβασει αλλα δεν το λες για να μην κανεις τον εξυπνο, αλλα τονιζεις οτι θυσιαζεις τον χρονο σου για να βοηθησεις καποιον για το προβλημα του. Ποιο απο τα δυο ειναι κακο δηλαδη? Μετα αναφερεις πως ο αρχαριος θα παρει μια απαντηση και θα ψαξει να βρει και αφου βρει ολα καλα. Αλλα ακριβως ποιο πανω λες πως ο χρονος ειναι κατι κρισιμο αλλα λες κιολας πως ειναι καλυτερο να μην απανταει κανεις, ποιο απο τα 2 η 3 τελικα ισχυει? Γιατι ολα μαζι απλα δεν γινεται.. Σιγουρα θα εχεις απαντηση σε αυτο που εγραψες ΠΡΙΝ, αλλα τωρα αυτο βγαινει αβιαστα.. Η τον βοηθας αμεσα η του λες κατι στο γενικο και μεχρι να βρει τι γινεται εχει χασει και την αμμο ακομα.Θα εβαζα βιβλιογραφια αλλα τον τελευταιο καιρο εχω πολυ λιγο ελευθερο χρονο για να ψαξω ησυχα και ακριβως που τα εχω διαβασει. Αλλα η ουσια ειναι αυτη που αναφερω. Χωρις να ειμαι ειδικος σε ασθενειες.
Τελος παντων, εχω βρει και αλλες ανακριβιες αλλα αυτα ειναι στον προβληματισμο του εκαστοτε αναγνωστη να τα δει. Προσωπικα ειμαι ανθρωπος της ουσιας και οχι της φλυαριας και αυτα που ειχα να πω τα ειπα. Οι συστασεις ειναι παντα φιλικες και με σκοπο ο ανωνυμος-επωνυμος χομπιστας να ξερει τι του γινεται. Ετσι παει. Δεν μου αρεσει να λεγονται πραγματα στο "περιπου" και μετα να ανακατασκευαζονται. Δεν προκειται να απαντησω παλι αφου θεωρω πως οτι ειχα να πω το ειπα. Ο σκοπος για εμενα ειναι εαν δωθει μια απαντηση να δωθει απο την αρχη σωστη, ισως οχι παντα στο πιατο αλλα σωστη με σκοπο να βαλεις τον αρχαριο να ψαχτει. Τωρα μαλιστα σε αυτο το τοπικ μαζι ενα δυο καλα αλλα τοπικ του προσφατου παρελθοντως θα υπαρχει ενα ειδος faq για το ich. Not bad, not bad..