Θέμα: ICK?
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 09-04-05, 15:09
Το avatar του χρήστη netblues
netblues Ο χρήστης netblues δεν είναι συνδεδεμένος
Nada

Περιοχή: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Προεπιλογή

Μπραβο παιδια.. ετσι.. τελειωσε η αγορευση και καταληξατε σε κατηγορητηριο?

Περα απο το γεγονος οτι moderator ΔΕΝ σημαινει πιο εμπειρος ή πιο εγκυρος σε αυτά που λεει. (κατα την ταπεινη μου αποψη βεβαια)..
Η υπερασπισις εχει να τονισει τα ακόλουθα.

1. Δεν γραφουμε συντομες απαντησεις(faq) για ick αλλα κανουμε δημοσια συζητηση.

2. Ποτε δεν υπηρξε η παραμικρη υπονοια οτι το ick ειναι κατι που συμβαινει και δεν χρειαζεται να το ψαξουμε. Η φραση ΑΠΛΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ σε συνδιασμο οτι δεν εμφανιζεται μονο λογω διαφορας θερμοκασιας σημαινει οτι μπορει να προερχεται απο μια μεγαλη ποικιλια λόγων. Το να απομονωνουμε μια φραση και στη συνεχεια να της δινουμε αλλο νοημα ειναι τουλαχιστον αδικο.

3. Εχω διαβασει τοσο on-line οσο και βιβλια σχετικά για το ick και τις ασθενειες των ψαριων , και δεν θα ηθελα να το αναφερω ποτέ , καθοτι ο σκοπος ειναι να ξέρω τι μου γίνεται ως αναφορά τους ζωντανους οργανισμούς που διατηρω και οχι για να κανω τον εξυπνο, τον ξερολα, τον καθηγητη η οτι αλλο.. Προβληματιζομαι παρα πολυ οταν καποιος αναφερει ενα πρόβλημα και ζηταει μια συμβουλή, περισσοτερο και απο το αν ηταν δικο μου το ψαρι, και σε τελικη αναλυση θυσιαζω τον χρόνο μου για να απαντησω σε κάτι που ακομα και επιστημονες μπορει να κανουν λαθος διαγνωση... Πιστευετε οτι ειναι καλυτερο να μην απανταει κανείς, τη στιγμή που ολοι γνωρίζουμε οτι στις περισσοτερες ασθενειες απο την στιγμη που εκδηλωθούν τα συμπτώματα ο χρονος ειναι κρίσιμος?.
Σε τελικη ανάλυση γιαυτο οι απαντησεις γινονται δημοσια ωστε να υπαρχει και η δυνατοτητα διορθωσης λαθους ή και παρανόησης, απο το κονκλαβιο (sic). Ο αρχαριος που δεν εχει τιποτε δεδομενο με το που θα του δημιουργηθει μια απορια θα ποσταρει. Ο αρχαριος που ξερει να ψαχνει, θα κανει search και θα διαβασει τοσο το board οσο και το ιντερνετ γενικοτερα, και αν εχει μπερδευθει θα ερθει με συγκεκριμενες ερωτησεις/αποριες. Αυτος δεν ειναι αλλωστε και ενας απο τους ρολους του board?

3. Η βιβλιογραφια αναφέρει οτι το ick ειναι πρωτόζωο με συγκεκριμενο κύκλο αναπαραγωγής και θεραπειας. Μια κυρια πηγη του ειναι η επαφη με αλλα ψαρια/ενυδρεια/φυτα/αποχες/εξοπλισμο που ηδη το εχουν.
Μια αλλη πηγη ειναι το stress..
(Dr Gerald Basleer, The new illsustrated guide to fish diseases. 2004 page 174)

Το τι προκαλει stress σε ενα ψαρι ειναι μαλλον γνωστο στους περισσοτερους και δεν θα επεκταθω.

Το πως ακριβως ομως το πρωτοζωο παραμενει σε λανθανουσα μορφη και εφανιζεται με το stress δεν το εχω βρει πουθενα τεκμηριωμενο. Το μονο σιγουρο ειναι οτι συμβαινει. Επισης γεγονος αποτελει οτι τα ψαρια που εχουν περασει ick δυσκολα ξανακολανε.
Επισης αναφερεται στη βιβλιογραφια οτι αυτη τη στιγμη γινεται έρευνα για την παρασκευη εμβολίου κατά του ick.
(Manual of Fish Health, Drs C. Andrews,A Exell, N Carrington, P.Burgess (c) 2003 page 201)
Πιστευετε οτι γνωριζουμε τα παντα γυρω απο το ick?

Αν παλι καποιος πιστευει οτι η βιβλιογραφια ειναι λαθος και μπορει να το στηριξει, τοτε να το πραξει αμεσα για το καλο της επιστημης και των ψαριων.

Υ.Γ. Δεν κραταω κακια σε κανεναν, ουτε νιωθω παρεξηγημενος και θα ηταν καλυτερα η συζητηση να συνεχισθει αν θελετε εκ του συσταδειν, μιας και το θεμα δεν νομιζω οτι ενδιαφερει τους παντες. Επισης αν θεωρειτε οτι moderator status ειναι ενας ρολος που δεν τον εξυπηρετω οπως "πρεπει" δεν εχετε παρα να τον αφαιρεσετε....
και παλι φιλοι θα ειμαστε... τουλαχιστον απο την πλευρα μου.

ΥΥΓ. Συγγνωμη για το μακροσκελες του post αλλα μερικα πραγματα επρεπε να μπουν στη θεση τους.
Απάντηση με παράθεση

Page generated in 0,01818 seconds with 10 queries