Θα πρέπει να τσεκάρεις και τα NO2 για να δεις ότι στρώθηκε το φίλτρο. Πρώτα αναπτύσσονται τα βακτήρια που τρώνε την αμμωνία και μετά αυτά για τα NO2, τα οποία και θέλουν παραπάνω χρόνο.
Το μαύρο σφουγγάρι σιγά σιγά να το βγάλεις, ειδικά όταν ξεκινήσεις τα λιπάσματα.
Έχεις αποφασίσει τι φυτά θα βάλεις; Αν βάλεις πολύ εύκολα φυτάκια θα μπορούσες ίσως να μείνεις και με τη μία λάμπα. Αυτό που λες για τη σταδιακή αύξηση του φωτισμού είναι σωστό φυσικά και μπορείς να κρατήσεις τις Τ5 για λίγες μόνο ώρες, ειδικά εάν δε σκοπεύεις να βάλεις μπουκάλα CO2. Το optimat κάτι θα κάνει, αλλά εντάξει δε συγκρίνεται με μπουκάλα.
Εγώ θα φοβόμουν να ανάψω όλα αυτά τα φώτα στο φουλ (και αργότερα) χωρίς μπουκάλα και λίπανση.
Για λίπανση μπορείς να πας στην πλήρη σειρά λιπασμάτων της Seachem ή να κοιτάξεις για λίπανση EI (υπάρχει υπόμνημα), που θα σου βγει πολύ οικονομική.
Πάντως πιο σαφή απάντηση θα μπορείς να πάρεις εάν πεις στο περίπου τι δυσκολίας φυτά πρόκειται να χρησιμοποιήσεις. Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία η άποψή μου είναι (μια και έχεις ήδη ενεργό υπόστρωμα) να το φουλάρεις σε εύκολα και κάποια μέτρια φυτά, να χρησιμοποιείς τις Τ5 και άμα κάποια στιγμή παρουσιαστεί έλλειψη να συμπληρώσεις με υγρά ή DIY λιπάσματα.
|