Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #28  
Παλιά 20-02-12, 14:12
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lionor Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλα μου παιδια αρχιζω και απογοητευομαι... Αλλα μου λεει ο ενας, αλλα ο αλλος...
Εχεις δικιο.
Ομως, δεν υπαρχει ενας σωστος τροπος μονο αντιμετωπισης μιας ενυδρειακης "καταστασης".
Υπαρχουν επιλογες, κακες, μετριες και καλες.
Και ο καθενας τις προσδιοριζει αναλογα τις εμπειριες του και μαλιστα στο δικο του ενυδρειου, επιλογες που σε ενα αλλο ενυδρειο (ιδιως με αλλα ψαρια) να ηταν κακες ή μετριες)
Εγω θα σου γραψω τι ξερω απο την πλευρα μου, και απο εκει και μετα οι επιλογες ειναι δικες σου.

Στο θεμα της αναπτυξης των ψαριων, η επιλογη "τα βαζω σε μικρο χωρο για να μη μεγαλωσουν πολυ" ειναι κακη.
Κι αυτο γιατι οταν δεν μεγαλωνουν οσο πρεπει για το ειδος ψαριου που ειναι, σημαινει οτι κατι δεν παει καλα.
Συγκεκριμενα το ψαρι μενει μικρο απ'εξω αλλα τα εσωτερικο του οργανα συνεχιζουν να μεγαλωνουν και με οποιες συνεπειες μπορει να εχει αυτο.
Το προβλημα σου ειναι οτι τα ψαρια σου ειναι απο τα ειδη χρυσοψαρων που μεγαλωνουν πολυ. (να ηταν fancy κατι θα γινοταν)
Το καθε ενα (οταν θα μεγαλωσει και για να μεγαλωσει) θα "απασχολει" 70-80 λιτρα νερο μινιμουμ, απο το συνολικο νερο του ενυδρειου και το ενυδρειο θα πρεπει να εχει μηκος τετοιο που να μπορουν να κινουνται και που ειναι πανω απο 120 εκ.μηκος και 50εκ πλατος (ασχετα αν ειναι ενα ψαρι μονο στο ενυδρειο, το μηκος πρεπει να ειναι καταλληλο ετσι κι αλλιως και ας "περισσευουν" λιτρα)

Το ταισμα ειναι αναλογα την περιπτωση.
Τα ψαρια οσο βρισκουν τροφη (σωστη) τρωνε την μεταβολιζουν και αναπτυσονται
Αν τωρα σε καποια περιπτωση δεν βρισκουν τροφη (πχ στη φυση λογω ελλειψης, ή στο ενυδρειο λογω προβληματος που μας αναγκαζει να διακοψουμε το ταισμα) σταματανε να μεταβολιζουν και "καινε" απο το λιπος που εχουν (μεχρι το σημειο να λιμοκτονησουν και να πεθανουν φυσικα).
Αναλογα το ψαρι, μπορει αυτο να διαρκεσει για πολυ καιρο.
Πχ οι δισκοι ή τα χρυσοψαρα (ιδιως στις λιμνες των χρυσοψαρων το χειμωνα που παγωνει το νερο) μπορει να μη φανε για μηνες τιποτα.
Τα μικρα ψαρια (neon Κλπ) εχουν μικροτερες αντοχες. Αλλα την εβδομαδα την αντεχουν ανετα.
Εσυ λοιπον τωρα που εχεις προβλημα (μικρος χωρος, καθολου φιλτρο) δεν ταιζει απλα τιποτα ή 1-2 φυλαρακια. (αν ταιζεις θα πρεπει να τσεκαρεις συνεχεια το νερο και να το αλλαζεις συχνα αναλογα την μολυνση του. Ο ελεγχος του νερου ειναι ενα θεμα που απαιτει ειτε εμπειρια, ειτε τεστ νερου, ειτε "το καθαριζω συνεχεια να εχω το κεφαλι μου ησυχο")
Χρειαζεσαι οπωσδηποτε αεραντλια-σωληνακι-ανεπιστροφη βαλβιδα-αεροπετρα για οξυγονωση του νερου. Τα ψαρια ασφυκτιουν εκει μεσα σε τοσο λιγο νερο και χωρις αναταραξη της επιφανειας (που θα κανει η αεραντλια) δεν υπαρχει καθολου οξυγονο.

Μετα, αναλογα το ενυδρειο (λιτρα νερο), το φιλτρο (βιολογικη δυναμη) τις αλλαγες που θα κανεις (για να καθαριζει και απο νιτρικα φωσφορικα κλπ) και το ποσο χορτασμενα και υγειη θελεις τα ψαρια, ταιζεις οσο θελεις.
Αυτοι (πχ καποιοι "τρελλοι" δισκαδες ) που θελουν καλα ψαρια, φτανουν στο σημειο να ταιζουν πολλες φορες την ημερα, να κανουν καθε μερα αλλαγη και να εχουν πολλα φιλτρα στο ενυδρειο.
Ομως αυτοι ειναι που εχουν και τα πιο ομορφα και υγειη ψαρια.

Ολα οσα σου γραφουν λοιπον ειναι σωστα απο μια αποψη.
Αλλες ειναι καλες και αλλες καλυτερες επιλογες.
Εγω προτεινω (και μεχρι να βρεις καποια λυση) να κανεις καθε μερα αλλαγη το 80%, με νερο ολοιδιας θερμοκρασιας και με αντιχλωριο.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01769 seconds with 10 queries