Πρεπει να κατανοησεις μερικα πραγματα για να καταλαβεις πως δουλευει το "κολπο".
Μπολιαζοντας*, στην ουσια προσθετεις νιτροποιητικα βακτηρια απο ενα αλλο οικοσυστημα που τα περιεχει (στρωμενο), στο δικο σου που ειναι ακομα ενα οικοσυστημα χωρις "ζωη" (αστρωτο).
Τα βακτηρια αυτα (ή αλλιως η λεγομενη βιολογια) ειναι η υπευθυνη θεωρητικα για την επιτυχημενη λειτουργια του κυκλου του αζωτου** και πρακτικα στην καθομιλουμενη για τον καθαρισμο του νερου απο τα τοξικα*** (αμμωνια και νιτρωδη) για τα ψαρια.
Τα δεδομενα:
1. Τα βακτηρια τρεφονται με τους ρυπους που υπαρχουν στο νερο.
2. Οσο περισσοτεροι ρυποι υπαρχουν τοσο μεγαλωνει (υπο προυποθεσεις**** φυσικα, που ευνοουν αυτην την αναπτυξη και δεν την εμποδιζουν) ο πλυθησμος των βακτηριων αυτων, που κατοικουν ως επι των πλειστων σε επιφανειες οπου προσκολλούνται.
3. Ο εμβολιασμος (μπολιασμα) μπορει να επιτευχθει με διαφορετικη δοσολογια, αναλογα τον τροπο και την ορθοτητα της διαδικασιας***** που θα ακολουθησουμε.
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να μεταφερουμε συγκεκριμενο πληθυσμο βακτηριων στο αστρωτο ενυδρειο.
Εμεις λοιπον καλουμαστε μετα το μπολιασμα, να "μαντεψουμε" τον πληθυσμό των βακτηριων που μεταφεραμε και αναλογα να προσθεσουμε στο ενυδρειο συγκεκριμενο αριθμο ψαριων που θα θρεψουν με τη συγκεκριμενη ποσοτητα ρυπων που παραγουν αυτα τα βακτηρια, χωρις οι ρυποι αυτοι να ειναι λιγοτεροι με αποτελεσμα να πεθαινουν τα βακτηρια που δεν φτανει η τροφη (ρυποι) να τα θρεψει, αλλα και ουτε οι ρυποι να ειναι περισσοτεροι απο αυτους που μπορει ο πληθυσμος των βακτηριων να "αποτοξικοποιησει".
Γενικοτερα προφανως, ειναι προτιμοτερο να μεινει "αταιστος" ο περίσσιος πλυθησμος βακτηριων μετα το μπολιασμα και να πεθανει, παρα να μεινουν στο νερο ρυποι που δεν "αποτοξικοποιουνται" και να πεθανουν τα ψαρια.
Αυτο προτιμαται, γιατι ο πλυθησμος των βακτηριων που θα απομεινουν ζωντανα, αναπαραγεται σχετικα γρηγορα (διπλασιαζεται ανα 15-25 ωρες) και ευκολα σε σωστες συνθηκες και θα αναπληρωσει τις απωλειες σε βακτηρια.
* Το περιβοητο "μπολι".
** Κατανοώντας τον κύκλο του αζώτου
*** ΑΜΜΩΝΙΑ - Τι είναι και πως την αντιμετωπίζω;
**** Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
***** Μπολιασμα : προετοιμασία και διαδικασία.
Με μελετη των πιο πανω λινκ θα λυσεις πολλα προβληματα και αποριες.
Ελπιζω να βοηθησα.