Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #15  
Παλιά 12-09-11, 18:03
Το avatar του χρήστη almost
almost Ο χρήστης almost δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 23-11-2009
Περιοχή: Ελλάδα
Μηνύματα: 892
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από nikman Εμφάνιση μηνυμάτων
  • Επιπλέον κόστος κατασκευής
    Έτσι είναι..
    Εγώ μετέτρεψα σε sump ένα ενυδρείο που κατήργησα και έτσι δεν πλήρωσα πολλά για την γυάλα.
  • Επιπλέον βάρος ανά m2 όταν μένεις σε όροφο.
    Το sump το δικό μου είναι δίπλα και όχι κάτω από το display tank. Είναι "εντοιχισμένο" και δεν "φαίνεται". Το έχω βάλει δίπλα γιατί φοβόμουν το extra βάρος όπως λες και γιατί ήθελα χώρο για τα άπειρα πολύμπριζα (τα οποία δεν ήθελα να είναι κάτω από το display tank).
  • Επιπλέον θόρυβος
    Από που; Την υπερχείληση την πνίγεις όσο χρειάζεται με τη βάνα. Τα υπόλοιπα μηχανήματα κάνουν ούτως ή άλλως τον ίδιο θόρυβο.
  • Υπαρκτός κίνδυνος πλημμύρας
    Για εμένα ισχύει ακριβώς το ανάποδο.
    Όσε φορές είχα πλημμυρίσει, ήταν από hang on skimmer.
    Τώρα το skimmer είναι in sump και ησύχασα
    .
  • Δεν δουλεύουν σωστά τα βιολογικά και χημικά υλικά μέσα στο sump, αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί
    Συμφωνώ, αλλά δουλεύουν πολύ καλύτερα μέσα σε ριάκτορες οι οποίοι μπαίνουν μέσα στο sump
  • Δεν είναι καθόλου εύκολες οι αλλαγές νερού μέσω του sump, αντίθετα με ότι υποστηρίζεται από πολλούς.
    Και εγώ δεν τις βρίσκω έυκολες, κάνω από το ενυδρείο όπως έκανα και παλιά.
  • Η χρήση sump κάνει απαραίτητη την ύπαρξη μηχανισμού αναπλήρωσης΄
    Πάλι σε εμένα είναι ακριβώς το ανάποδο. Η περισσότερη εξάτμιση είναι από το display που είναι ανοιχτό γιατί έχω αλλάξει φωτιστικό.
  • Λόγω χαμηλού ύψους ο καθαρισμός του sump είναι δύσκολος με αποτέλεσμα συχνά να συσορεύεται βρωμιά που επιστέφει στο κυρίως ενυδρείο αν φτάσει με κάποιο τρόπο στο διαμέρισμα που είναι η αντλία επιστροφής.
    Δεν το έχω καθαρίσει ποτέ και δεν βλέπω κάποια βρώμα. Έχω όμως πολύ καλή κυκλοφορία νερού στο sump.
  • Λόγω του νερού που υπάρχει και κυκλοφορεί μέσα στο sump και λόγω ότι τα σαμπ είναι ανοιχτά, υπάρχει εξάτμιση κάτω από τη βάση του ενυδρείου με αποτέλεσμα η υγρασία που σχηματίζεται στο μέρος αυτό να διαβρώνει μία ώρα αρχίτερα τη βάση του ενυδρείου είτε είναι μεταλλική είτε ξύλινη.
    Όπως είπα και πριν, το έχω δίπλα από το ενυδρείο. Και έχω φτιάξει βάση (έχει "εντοιχιστεί") η οποία απέχει πολύ από το επάνω μέρος του sump και δεν έχω υγρασία.
  • Τέλος πολλά από υποτιθέμενα θετικά του sump από τους υποστηρικτές του είναι άνευ αξία λόγου κατά τη γνώμη μου. Όπως για παράδειγμα ότι μπορείς να κρύψεις κάποιο από τον εξοπλισμό σου…δηλαδή ποιο τον θερμαντήρα που μπορεί και να μη χωράει ή ακόμα και να βραχυκυκλώσει έτσι οριζόντια που θα είναι. Ποιο άλλο…το αισθητήριο κάποιου μηχανήματος πχ κοντρόλερ θερμοκρασίας που είναι τόσο δα μικρούλι. Η γνώμη μου πάνω σε αυτό είναι ότι όχι μόνο δε σου κρύβει εξοπλισμό αλλά σου στερεί πολύτιμο χώρο κάτω από το ενυδρείο με αποτέλεσμα κάποιος από τον εξοπλισμό σου (φίλτρα, ριάκτορες) πιθανώς να μείνει εκτός και ίσως να ενοχλεί αισθητικά και να δημιουργεί επιπλέον θόρυβο.

    Έχω ένα τεράστιο skimmer (Deltec 2560) το οποίο δεν θα έβαζα ποτέ εκτός sump και για την extra αντλία τροφοδοσίας του αλλά κυρίως για το φόβο πλημμύρας (ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να τρελαθεί ένα skimmer). Άλλο «θετικό» …ότι η επιφάνεια στο κυρίως ενυδρείο μένει καθαρή λόγω της υπερχείλισης. Μα αυτό μπορεί να γίνει με πολύ καλή κυκλοφορία και χωρίς την υπερχείλιση, βλέπεις έτσι καθαρά που υστερεί η κυκλοφορία σου και αυξάνεις ανάλογα.
    Ναι μπορεί, αλλά γλιτώνεις την etxra αντλία αφού μπορείς να τη στρέψεις αλλού και να μην ασχοληθείς με την επιφάνεια του νερού μια που το κάνει η υπερχείληση για εσένα.
Το περιβόητο DSB in sump για κατακράτηση των νιτρικών έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς χομπίστες για διάφορους λόγους, όπως δυσκολία και χρονοβόρα ενεργοποίηση του, καινούργιες μέθοδοι καταπολέμησης νιτρικών. Ομοίως και οι άλγες in sump.
Συμφωνώ.
Σαν κύριο πλεονέκτημα, εκτός από τον εξοπλισμό που κρύβεις (εγώ έχω βάλει θερμοστάτη, skimmer, 2ο μικρό skimmer με αέρα σαν διαχύτη για το O3- αν χρησιμοποιήσω- ριάκτορα για τον άνθρακα και τώρα θα βάλω ριάκτορα για zeo) είναι τα extra λίτρα.
Αυτά τα extra λίτρα (the solution to pollution is dilution) μαζί με το πλεονέκτημα ότι αν θέλω να προσθέσω κάτι, πχ νερό με υψηλή αλατότητα, δεν φοβάμαι γιατί θα ανακατευθεί καλά πριν πάει στο display (όχι το αλάτι, αυτό το έχω σπάσει σε κουβά πριν).



Επομένως αγαπητοί φίλοι ποιος ο λόγος να πληρώσεις το ένα (ενυδρείο) άλλο ένα; Για να βάλεις ένα σκίμμερ με προδιαγραφές in sump, άντε και για να ρίχνεις και τα πρόσθετα (ζουμάκια) με μεγαλύτερη ασφάλεια;

Νομίζω το αποτέλεσμα μεταξύ της ύπαρξης ή μη ύπαρξης sump είναι σαφώς υπέρ της μη ύπαρξης.
Εγώ νιώθω πολύ καλύτερα με το sump και νομίζω το σύστημα άρχισε να πηγαίνει πολύ καλύτερα όταν προστέθηκαν λίτρα χωρίς να προστεθεί βιοφορτίο.
__________________


Worlds most Gadget Aquarium..almost
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02166 seconds with 10 queries