Να μπει και ένας τέταρτος στην παρέα; Την Παρασκευή και το δικό μου το ζευγάρι γέννησε σε ένα φύλλο M. pteropus!
Πάντως τον κυριότερο ρόλο (από πλευράς συνθηκών νερού) για επιτυχημένη γέννα τον παίζει η σκληρότητα και όχι το pH (είπαμε ότι τα αυγά χρειάζονται ψηλότερη οσμωτική πίεση άρα χαμηλή σκληρότητα). Αυτό το αναφέρω γιατί βλέπω τον κόσμο να προσέχει περισσότερο το pH παρά τις σκληρότητες.
Πληροφοριακά το ενυδρείο (80 λίτρα) έχει:
GH: 5
KH: 3
pH: 6,5
NH3/NO2: 0 mg/l
NO3: <10 mg/l
Και πάλι δεν είμαι ευχαριστημένος. Να σας πω την αλήθεια δεν περιμένω να έχω επιτυχία στην γέννα (εκτός αν έχω πολλή..... τύχη). Θέλω να κατεβάσω σταδιακά τις σκληρότητες στο GH: 3 και ΚΗ: 2 και μετά βλέπουμε.
Επίσης πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι τα θηλυκά M. ramirezi συνήθως ΔΕΝ είναι καλοί γονείς σε αντίθεση με τα αρσενικά (οι οποίοι συνήθως φυλάνε/αερίζουν τα αυγά και μεγαλώνουν τα μωρά). Σε πολλές περιπτώσεις η θηλυκιά τον "παρασύρει" κάνοντάς τον να απομακρυνθεί από τα αυγά. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι καλύτερο να απομακρύνεται η θηλυκιά μετά την γονιμοποίηση των αυγών αφήνοντας την δουλειά του γονιού αποκλειστικά στον αρσενικό.