Φώτη οφείλω να σε προειδοποιήσω ότι δεν είμαι καλός στη διπλωματία και ότι τείνω να γίνομαι λίγο απότομος. Αυτά γιατί βλέπω να μιλάμε αρκετά και δεν θέλω να τρελλαθείς με τίποτα που θα διαβάσεις.
Για αρχή τις ανεμώνες τις έχασες όχι λόγω θερμοκρασίας αλλά μάλλον λόγω φωτισμού ή λόγω κακών συνθηκών αν δεν επαρκεί το skimmer και δεν χρησιμοποιείς ικανό βιολογικό και μπόλικο κάρβουνο.
Λοιπόν στο forum είμαι γνωστός πολέμιος της ανεμώνης. Θεωρώ ότι είναι δύσκολες αλλά το χειρότερο επικίνδυνες για το ενυδρείο σου όπως και για οποιοδήποτε άλλο ενυδρείο που δεν είναι της τάξης των τόνων. Αφού τα είπα αυτά θα σου συνιστούσα μικρότερο ενυδρείο για ανεμώνες της τάξης των 150 - 200 λίτρων και μία ανεμώνη - οποιαδήποτε μεγάλη - και μία ή δύο μικρές. Οι ανεμώνες περπατάνε και περπατάνε πολύ. Είναι πολύ δύσκολο στο ενυδρείο να πετύχουνε μία ιδανική τοποθεσία πόσο μάλλον δύο ή τρεις. Και να ξέρεις ότι την ιδανική τη βρίσκουν σε ημέρες και αρχίζει η μαχη της διεκδίκησης. Θα σου πω τι θεωρώ λάθος στο ενυδρείο σου.
Πρώτα από όλα η κυκλοφορία. Είναι λίγη αλλά και έχεις δύο κυκλοφορητές με πολύ μεγάλη ισχύ που είναι πιθανό να τραβήξουν την ανεμώνη. Άρα προσθέτεις κυκλοφορία και ή βάζεις προστατευτικά στην είσοδο των δύο μεγάλων ή τους αντικαθιστάς με μικρότερους.
Δεύτερο τη UV θα την έβγαζα χωρίς να σημαίνει ότι κάνει ζημιά αλλά σίγουρα προσφέρει ελάχιστα.
Τρίτο ο ιππόκαμπος δεν ταιριάζει στο όλο setup αφού τα κοράλια θέλουν ροή και ο ιππόκαμπος όχι.
Αυτά είναι που θεωρώ ότι δεν είναι σωστά.
Τώρα, κοίτα δεν ξέρω πώς να στο πώ αλλά υπάρχει και ένα τελευταίο για το φωτισμό σου για το οποίο δεν θεωρώ αλλά είμαι σίγουρος.
Λυπάμαι αλλά για αυτό που το θέλεις είμαι σίγουρος ότι δεν κάνει. Για αρχή οι δύο λάμπες είναι λίγες. Οι κατασκευαστές δίνουν μία λάμπα ανά 60 εκατοστά μέγιστο άρα στα άκρα δεν θα έχεις ικανοποιητικό φωτισμό. Τα kelvin επίσης είναι λάθος. Για ανεμώνες συνίσταται - εδώ να πω ότι δεν υπάρχει κανόνας αλλά ισχύει για τη πλειοψηφία - λάμπα στα 6500 Kelvin δηλαδή ηλιακού φωτός και όχι μπλε που είναι αυτή. επαναλαμβάνω δεν λέω ότι θα αποτύχεις αλλά οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Τα 150 watt δεν φτάνουν για ανεμώνες που θα καθήσουν στα κάτω 20 εκατοστά αφού για τέτοιο βάθος και απαιτητικά σε φωτισμό ζώα συνίστανται 250 watt. Επιπλέον πρέπει να φροντίσεις να τοποθετήσεις έτσι τις λάμπες ώστε να ρυθμίζεις το ύψος, να βάλεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ γυαλί αν δεν έχει η λάμπα (οι aquamedic έχουν) και το χειρότερο είναι ότι οι MH είναι ικανές να προκαλέσουν έγκαυμα σε οποιοδήποτε κοράλι - είμαι σίγουρος ότι ισχύει για τη πλειοψηφία των ανεμώνων που θα μπει στα επάνω 20-25 εκατοστά άρα συνίσταται να βάζεις τουλάχιστο δύο φορές τη βδομάδα ιώδιο.
Βέβαια αν δεν σε απογοήτευσα μέχρι τώρα και σε έχω ακόμη ο φωτισμός είναι πολύ καλός για ένα ενυδρείο mixed reef όπου στο βυθό θα έχεις μαλακά και στο επάνω μέρος σκληρά.
Τέλος θα ήθελα να ξέρω το skimmer σου, αν δεν ξέρεις μάρκα αν το πήρες από εδώ, αν είναι κρεμαστό αν ξέρεις αντλία και watt της αντλίας και τι υλικό έχεις στα φίλτρα που τα κόβω είτε για 2217 ή 2028 ελπίζοντας για το πρώτο.
Θα ήθελα να στο σκεφτείς σοβαρά αυτό που σου λέω. Ειλικρινά πιστεύω ότι το ενυδρείο σου θα πάει χαμένο με ανεμώνες αφού πρέπει να αφιερωθεί σε αυτές και είμαι σίγουρος ότι μπορείς να έχεις ένα πολύ ομορφότερο ενυδρείο.
Συγνώμη για το μακροσκελές είμαι και πολυλογάς όπως κατάλαβες.
Νίκος
ΥΓ αν είναι aquamedic θεωρούνται 10000 kelvin οπότε εκεί είναι πιο κοντά στις ανάγκες σου.
|