Συμπεριφορά σαν του Corydoras σου μπορεί να έχει ποικίλα προέλευση. Μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό stress (για παράδειγμα το να μείνει στη σακούλα μεταφοράς για πολύ ώρα μιας και έκανες αργή προσαρμογή),πολύ διαφορετικές συνθήκες νερού(π.χ. από όξινο σε αλκαλικό ph αν και κάτι τέτοιο η αργή προσαρμογή το λύνει κάπως) καθώς και από διάφορες ασθένειες σε τελικά στάδια. Το έχω δει σε Corydoras με σοβαρές μυκητιάσεις,βακτηριακές λοιμώξεις καθώς επίσης και με ορισμένα παράσιτα. Η πιο σωστή ενέργεια θα ήταν να τα είχες βάλει σε ένα ήσυχο ενυδρείο καραντίνας με τις ίδιες συνθήκες νερού με το κατάστημα που τα πουλούσε. Η προσεκτική παρατήρηση των ψαριών θα σου έδειχνε τι μπορεί να έχουν(π.χ. σε μυκητιάσεις,βλέπεις το μυκήλιο ή τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο ψάρι εξωτερικά,σε βακτηριακές ασθένειες,βλέπεις τη ζημιά εξωτερικά ή φουσκωμμένη κοιλιά/άρνηση τροφής,σε παράσιτα,βλέπεις είτε υποσίτιση είτε άρνηση τροφής,είτε όλα μαζί είτε και τίποτα. Μερικές φωτό και παρατηρήσεις σου,θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση του τι έχει,αν έχει κάτι και δεν ήταν απλά στρεσσαρισμένο. Η συνεχής παρατήρηση και το συνεχές πείραγμα κατα την προσαρμογή αλλά και μετά από αυτήν,μόνο καλό δεν κάνει μιας και τα αγχώνει περισσότερο που αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας στα υγειή αλλά και επιδύνωσης στο άρρωστο. Η παραμονή σε κουβά χωρίς φίλτρο ή σύνδεση με το κυρίως ενυδρείο δεν βοηθάει καθόλου,ειδικά την στιγμή που ζούσαν στο ίδιο ενυδρείο προηγουμμένως,οπότε έχουν έτσι και αλλιώς εκτεθεί στους ίδιους παθογόνους οργανισμούς.
Είναι αρκετά απίθανο να έχεις τόσο εκτεταμμένες αποικίες αναερόβιων βακτηρίων στο υπόστρωμμα που να προκαλέσουν πρόβλημα σε Corydoras μου μόλις μπήκε στο ενυδρείο. Ούτε να σκάψει δεν θα πρόλαβε!
Η κίνηση πάνω κάτω και παράλληλα στο τζάμι του ενυδρείου είναι η προσπάθειά τους να φύγουν,είτε λόγω του stress της μεταφοράς(κοινό),είτε γιατί δεν έχουν συνηθίσει ακόμα το να βρίσκονται σε ενυδρείο και μαλιστα σε καινούργιο ενυδρείο,είτε γιατί οι συνθήκες είναι κακές και θέλουν να φύγουν για να βρούν καλύτερες(όπως θα συνέβαινε στη φύση). Καλού κακού έλεγξε και τα NO3 καθώς είναι καλό να κρατούνται κάτω από 12,5ppm κατα προτίμηση. Η προσθήκη τύρφης για χαμήλωμα του ph θα ήταν καλή ιδέα επίσης.
Αυτό που θα σου σύστεινα να κάνεις με βάση τις ενέργειές σου μέχρι τώρα είναι να ελέγχεις τα υπόλοιπα ψάρια που έχεις για σημάδια ασθενειών ενώ παράλληλα τα έχεις σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς στρεσσογόνουν παράγοντες όπως για παράδειγμα κίνηση γύρω από το ενυδρείο,κτλ.
Όσο για την επιβίωση του Corydoras με την αφύσικη συμπεριφορά,έπειτα από όσα πέρασε αλλά και με την περιγραφή της συμπεριφοράς του,είναι αμφίβολη. Αν είχε μείνει στο ενυδρείο σου χωρίς ενοχλήσεις από την αρχή,θα έιχε πολύ καλύτερες πιθανοτητες. Παρόλα αυτά,αν δεν είναι από κάποια σοβαρή ασθένεια,μπορεί να επιβιώσει. Αν είναι από εσωτερική βακτηριακή λοίμωξη ή εκτεταμμένη μυκητίαση,πολύ δύσκολα.
Τα Corydoras τρέφονται με σκουλήκια και άλλα μαλάκια στη φύση. Είναι απίθανό να φάνε ποσότητα από οποιοδήποτε λαχανικό μιας και δεν είναι γενικά ικανά να κόψουν κομμάτι,μόνο καταπίνουν την τροφή τους.
Τι μέγεθος ενυδρείου έχεις; Αν τα λίτρα σου το επιτρέπουν,καλό είναι να προσθέσεις άλλα τρία άτομα από κάθε είδος μιας και τους αρέσει να βρίσκονται σε κοπάδια τουλάχιστον των 6 ατόμων. Αν τα λίτρα σου δεν το επιτρέπουν,το καλύτερο θα ήταν να δώσεις ένα από τα 2 είδη και να συμπληρώσεις το κοπαδάκι στο είδος που θα κρατήσεις τελικά.
Ελπίζω όλα να πάνε καλά με τα ψάρια σου!