Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 08-03-11, 13:04
vasiliki Ο χρήστης vasiliki δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: ΛΑΜΙΑ
Προεπιλογή

Καλώς ήρθες στο φόρουμ και στον κόσμο των ενυδρείων!

Αν και έχω αρκετά χρόνια ενυδρείο, δεν θεωρώ ότι έχω μεγάλη εμπειρία και προτιμώ να διαβάζω ακόμα παρά να μιλώ, εδώ υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται, πειραματίζονται και η γνώμη τους μετράει. Επειδή όμως από 100άρι ξεκίνησα και εγώ, μπορώ να έχω μια άποψη για την περίπτωσή σου.
Μπορεί τα λίτρα σε σχέση με την προηγούμενη σχέση σου με τα ενυδρεία να σου φαίνονται πολλά, όμως δεν είναι. Έχεις όμως αρκετές επιλογές.
Όσον αφορά το ντεκόρ, είναι δικό σου θέμα. Τα αληθινά φυτά (υπάρχουν και εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις) πραγματικά βοηθούν. Το να έχεις χώρο για κολύμπι κάπου στο κέντρο συνήθως του ενυδρείου επίσης είναι χρήσιμο για τα ψάρια, όπως και το να υπάρχουν κρυψώνες ανάλογες του τελικού τους μεγέθους, οπότε αυτά πρέπει να τα εξασφαλίσεις, με όποιο ντεκόρ επιλέξεις (εδώ δεν συμπαθούν τα ψεύτικα, τα ναυάγια, τα πιθάρια κλπ, και δεν έχουν άδικο - προτιμούν τα πιο φυσικά τοπία).

Η μηχανική φίλτρανση αλλά ιδιαίτερα η βιολογία του ενυδρείου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ψαριών, τη σταθερότητα του συστήματος και της τσέπης σου. οπότε ένα καλό εξωτερικό φίλτρο για το ενυδρείο σου της δυναμικότητας του EHEIM 2215 (όχι απαραίτητα αυτό) νομίζω ότι είναι απαραίτητο, για να μην έχεις προβλήματα στο μέλλον (που με το εσωτερικό φίλτρο τα θεωρώ σίγουρα). Διάβασε τα σχετικά για τα φίλτρα και τα υλικά τους.

Ο πληθυσμός των ψαριών είναι επίσης πολύ σημαντικός, σε αυτά τα λίτρα ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι έχεις ήδη υπερπληθυσμό που μόνο προβλήματα δημιουργεί (βρωμίζει το νερό, αμμωνίες κλπ,΄συχνότατες αλλαγές νερού) και δεν συγχωρεί λάθη και παραλήψεις. Εγώ μετά τα πρώτα χαστούκια, προτιμώ πάντα να έχω λιγότερα ψάρια από αυτά που επιτρέπουν τα λίτρα μου και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Θεωρώ επίσης ότι το να έχεις πολλά ψάρια και μάλιστα διαφορετικά μεταξύ τους δεν επιτρέπει να έχουν τα ψάρια τη σωστή συμπεριφορά και σχέση μεταξύ τους, οπότε εκτός από χρώματα, δεν απολαμβάνεις τίποτα άλλο. Δεν λέω ότι πρέπει να γίνεις ο εξπέρ του βιοτοπικού, αλλά το να ταιριάζουν τα ψάρια μεταξύ τους (η καταγωγή τους, ο χαρακτήρας τους, οι απιτήσεις τους σε παραμέτρους νερού) θεωρώ ότι είναι βασικό για να έχεις ένα υγιές ενυδρείο, ξεκούραστο και με σωστές συμπεριφορές. Το ενυδρείο είναι ένα κλειστό οικοσύστημα όπου τα ψάρια πρέπει να συμβιώνουν χωρίς να μπορούν να αποφύγουν το ένα το άλλο. Δεν πρέπει να νιώθουν κυνηγημένα, φοβισμένα, ξένα γιατί κάποιο είναι επιθετικό ή γιατί κάποιο άλλο έχει αυξημένη νευρικότητα και τσιμπάει πτερύγια για παράδειγμα, γιατί είναι μόνο του ενώ έπρεπε να είναι σε ομάδα. Να θυμάσαι ότι και ο φόβος είναι αιτία ασθενειών.
Διάβασε και αποφάσισε ποια ψαράκια σου αρέσουν/σε ενδιαφέρουν και κράτα δυο - τρία είδη αν καταλήξεις σε κοινωνικό ενυδρείο (όλοι έτσι κάνουμε στην αρχή) κατά προτίμηση εύκολα και με κοινή καταγωγή σε ήπειρο. Να ενδιαφέρεσαι για το τελικό μέγεθος των ψαριών (πχ ο πλεκο αν δεν είναι ανσίστρους, δεν κάνει για το ενυδρείο σου, φτάνει 25+ εκατοστά σε μήκος). Επίσης τα ψάρια με μεγάλο τελικό μήκος, σε 100 λίτρα παθαίνουν νανισμό (το έπαθαν τα πρώτα δικά μου). Να κοιτάς επίσης αν είναι σμηνόψαρα ή μη. Αν τα ψάρια θέλουν ομάδα και εσύ έχεις 1 ή 2 αποκλείεται να δεις σωστές συμπεριφορές.

Διάβασε επίσης για τη συντήρηση του ενυδρείου, για τη διατροφή των ψαριών σου. Πρόσεχε πώς ταΐζεις, μην παραταΐζεις, όλα αυτά είναι γραμμένα εδώ μέσα.

Προσπάθησα να σου δώσω ερεθίσματα για το τι πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, να σκεφτείς και να ψάξεις. Εγώ από τότε που τα έψαξα και τα έλυσα όλα αυτά απολαμβάνω ένα υγιές, χωρίς προβλήματα ενυδρείο, με εύκολη συντήρηση ρουτίνας, χωρίς πολλά έξοδα. Μη νομίζεις ότι έχω ιδιαίτερο χρόνο (έχω τρία παιδάκια και δουλεύω σε δύο δουλειές) αλλά για αυτό ακριβώς το λόγο και επειδή το γουστάρω τρελά προσέχω για να έχω !

Αν θές περισσότερες λεπτομέρειες ψάξε, ρώτα. Εδώ είμαστε.

Καλή συνέχεια!!!
Απάντηση με παράθεση

Page generated in 0,01792 seconds with 10 queries