Τα τεστ υγρά της SERA.
Με το στρώσιμο, έκανα πολλά λάθη. Αρχικά είχα βάλει ένα εσωτερικό φίλτρο με άνθρακα, και άλλαζα άνθρακα κάθε τρεις και λίγο, για να ξεθολώσει το νερό πιο γρήγορα, κλπ. Κάθε φορά που το έβγαζα, λερωνόταν το νερό του ενυδρείου και... όταν έβαλα περίπου 1 μήνα μετά πολλά ψάρια μαζί, κατάργησα το (μισοστρωμένο) εσωτερικό φίλτρο, και έβαλα εξωτερικό με σφουγγάρια, φυσικά άστρωτο!!! Εγώ νόμιζα πως στρώνει το ενυδρείο, δεν είχα καταλάβει πως το φίλτρο είναι αυτό που στρώνει.
Σε κείνη την φάση, έχασα 3-4 ψαράκια, και ο πετσοπάς που έλεγε να μην αλλάζω νερό. Ένας φίλος μου είπε πως τα σφουγγαράκια είναι χαζομάρες, κι έτσι τα πέταξα, και έβαλα μακαρονάκια και κάτι άλλα στρογγυλά, κλπ. Με αποτέλεσμα, απότι καταλαβαίνω τώρα πια, να ξαναρχίσει το φίλτρο από την αρχή.
Τότε άρχισα να διαβάζω το φόρουμ. Στην αρχή πονοκεφάλιασα, αλλά διαβάζοντας καθημερινά τι γράφουν άλλοι και τις απαντήσεις, κατάλαβα πως... εγώ έκανα την μια βλακεία πίσω από την άλλη. Απορώ πως έχουν αντέξει τα ψάρια!!! Τα κακόμοιρα, τα λυπάμαι... Δεν το έκανα επίτηδες!
Τέλος πάντων, τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου, έχοντας επιδοθεί σε αλλαγές νερού 1-2 φορές την εβδομάδα. Δεν είχα εξ αρχής τεστ για ΝΟ3. Τα ΝΗ3-4 είχαν φτάσει στο 2+, τώρα είναι στο μισό, ή και λίγο λιγότερο. Δεν είναι εύκολο να έχω ακριβή μέτρηση, αφού προσπαθώ να υπολογίσω πόσο κοντά είναι στην μια απόχρωση και πόσο στην άλλη. Τέλος πάντων, τώρα δεν έχει μηδενίσει ακόμα το ΝΗ3-4, αλλά είναι κοντά στο μηδέν. Το μηδέν είναι κίτρινο, το 0,5 λαχανί, το 2 πιο πράσινο, κλπ. Τώρα βρίσκομαι στο κιτρινολαχανί!!! (κάτι αντίστοιχο με το μπορδοροδοκόκκινο...)
Θεωρώ πως τον έχω φάει τον γάιδαρο, στην ουρά βρίσκομαι. Τώρα (επιτέλους) στρώνει το φίλτρο, και δεν θα ξανακάνω βλακείες (ελπίζω)...
-------------------------
Αντιχλώριο βάζω κανονικά. Στην αρχή το έριχνα στο ενυδρείο! Φαντάζομαι δεν απέφυγα κανένα λάθος από όσα κάνουν όλοι οι εξίσου άσχετοι με μένα...