Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 31-05-04, 20:03
sps4ever(niktso) Ο χρήστης sps4ever(niktso) δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 13-02-2003
Περιοχή: ΒΥΡΩΝΑΣ
Μηνύματα: 652
Προεπιλογή Βιολογικό φίλτρο

Επειδή βλέπω μία γενική απορία και αναζήτηση όσο αφορά βιολογικό φίλτρο θέλω να εκφράσω τη προσωπική μου άποψη.
Το βιολογικό φίλτρο είναι το πλέον αναγκαίο από οποιαδήποτε άποψη. Ή πρώτη αγορά που πρέπει να γίνει είναι αυτή. Αγόρασε μεγαλύτερο από τις ανάγκες σου ή αγόρασε ΠΟΛΥ μεγαλύτερο από τις ανάγκες σου.
Προσοχή εδώ η λέξη κλειδί είναι ανάγκες. Όσοι έχουν φυτά πρέπει να λάβουν υπόψη τους (κατά κανόνα) ότι τα φυτά χρειάζονται αμμωνία για να φωτοσυνθέσουν. Αν δεν υπάρχει αμμωνία τότε χρησιμοποιούν ενέργεια για να συνθέσουν τα νιτρώδη σε αμμωνία. Άρα εκεί πιστεύω (αν κάνω λάθος υπάρχουν πολύ ειδικοί που παρακαλώ να διορθώσουν - Παύλο,Τόλη μην κρύβεστε - ) ότι πρέπει να μένει αμμωνία στο νερό για να τρώνε τα φυτά. εκεί λοιπόν ίσως χρειάζεται μικρότερο βιολογικό από τα λίτρα του ενυδρείου
Το βιολογικό φίλτρο για να είναι καλό πρέπει να έχει δύο ιδιότητες. Μεγάλη αναλογία επιφάνειας ανά όγκο (άρα τρομακτικά πορώδες) και εύκολη πρόσβαση του νερού σε αυτό.
Για εμένα υπάρχει μία κατηγορία εκτός συναγωνισμού και αυτό είναι το φίλτρο άμμου. (Ενα κάνιστρο με κόκκους άμμου μέσα και το κατάλληλο σχεδιασμό που σου δείχνει την αναγκαία ροή).
Το φίλτρο βυθού δεν το συζητάω για τις δυσκολίες συντήρησης που έχει και επομένως δεν απευθύνεται σε όλους.
Από εκεί και πέρα ότι και αν βάλεις πρέπει να πάρεις κάνιστρο και μέσο. Όλα τα μέσα που κατασκευάζονται από πλαστικό ΔΕΝ έχουν πορώδη επιφάνεια. Άρα βιόσφαιρες, βιόμπαλες, αστέρια είναι καλά αλλά τα προιόντα από αφρώδες γυαλί είναι καλύτερα. Αγοράζεις κάτι πιο ακριβά αλλά εξασφαλίζεις περισσότερη επιφάνεια και το κυριότερο είναι εύκολο να κατευθύνεις τη ροή σε αυτά. Όποιος έχει βάλει αστέρια καταλαβαίνει τη δυσκολία ελέγχου της ροής.
Από εκεί και πέρα χρειάζεσαι ένα κάνιστρο. Το καλύτερο είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το απαραίτητο οξυγόνο στα νιτροβακτηρίδια. Στην Ελληνική αγορά δυστυχώς τα μόνα εμπορικά διαθέσιμα είναι τα eheim wet dry. Όποιος θέλει όμως μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει το δικό του με ένα ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ flotter, δύο αντλίες, ένα υλικό για να "ψεκάζει" το νερό σε όλη την επιφάνεια του υλικού που θα χρησιμοποιήσει και φυσικά ένα δοχείο. Με τα σκίτσα δεν τα πάω καλά υπάρχουν πολλές συσκευές στο διαδίκτυο για να πάρουν μία ιδέα και φυσικά οι μηχανικοί ανάμεσά μας μπορούν να συνεισφέρουν με τα σχέδια τους.
Νίκος
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01546 seconds with 10 queries