Καραντινα και νοσοκομειο ειναι τελειως διαφορετικα πραγματα (παρολο που το πρωτο μπορει να μετατραπει σε δευτερο αν τα καινουργια ψαρια αποδειχθουν αρρωστα).
Σε ενα ενυδρειο καραντινας (απο το γαλλικό quarantaine = σαρανταημερο) τα καινουργια ψαρια θα πρεπει να μεινουν τουλαχιστον 5 βδομαδες , σε συνθηκες ιδιες με αυτες του ενυδρειου που προοριζονται. Αυτο σημαινει βιολογικο φιλτρο που να λειτουργει, ταισμα κανονικο, κρυψωνες αναλογως του ειδους, και ενδεχομενως αμμο ή χαλικι και φυτα (αν μιλαμε για γλυκο). Στις 5 εβδομαδες αν το ψαρι εχει καποια σοβαρη ασθενεια, θα φανει. Αν εχει καποια παρασιτα ή σκουληκια, και το ψαρι ειναι σε καλη κατασταση, μπορει και να μην εκδηλωθει τιποτα, γιαυτο πολλοι τελειωνοντας την καραντινα κανουν και μια γενικη αγωγη (συνηθως με flagyl στην τροφη και καποιο γενικο φαρμακο για εξωτερικα παρασιτα) για παν ενδεχομενο. Αποψη που εχει τα υπερ και τα κατά της. Υπέρ, οτι αν γινει η αγωγη σωστα, μειωνεις τον κινδυνο εξαπλωσης καποιας ασθενειας στο ενυδρειο προορισμου. Κατά, αν δεν γινει σωστα η αγωγη, αφ'ενος μεταφερεις παθογονα στα υπολοιπα ψαρια, αφ'ετερου κανεις πιο ανθεκτικα τα παθογονα αυτα στα φαρμακα.
Το νοσοκομειο απο την αλλη, πρεπει να ειναι ενα στειρο ενυδρειο, χωρις αμμο ή χαλικι, με μονο αντικειμενο μεσα μια δυο κρυψωνες για το/τα ψαρια για να μην στρεσσαρονται παραπανω, σε ησυχο μερος, χωρις φως. Καλή οξυγονωση, ευκολο τροπο μετρησης των λιτρων για τη σωστη δοσολογια φαρμακων, χωρις φιλτρο, με συχνες αλλαγες (εκτος αν η θεραπεια λεει το αντιθετο).
Για τα περισσοτερα ειδη τα 60 λιτρα ειναι οκ για νοσοκομειο. Για καραντινα, εξαρταται απο τα ψαρια (αριθμο-μεγεθος) δεδομενου οτι θα κατσουν αρκετο καιρο μεσα.
|