Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από vrillgr
έχω μια ερώτηση ακόμα  . εφόσον με τη βοήθεια ενός χοντρότρυπου σφουγγαριού ως πρωτο υλικό αποφεύγουμε το φαινόμενο channelling τοτέ
α) γιατί να μη αποφύγουμε εντελώς το ehfimech? (νομίζω είναι και πιο ακριβό)
β) πως μπορεί να δημιουργηθεί channeling στο δεύτερο σφουγγάρι?
γ) τι έχει το σιποραξ παραπάνω από αλλα βιολογικά υλικά όσον αφορά την καλύτερη διάσπαση του νερου -αποφυγή channeling
(ΥΓ. εγώ στο 2213 έχω 2 χοντρότρυπα σφουγγάρια, siporax mini και τέλος μια μικρή στρώση ενυδρειακού βαμβακιού. Χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνωσεις στα φίλτρα απλά πρόσεξα με το καιρό ότι με αυτή την διάταξη εκμεταλλεύομαι την κυκλοφορία του φίλτρου sto max αλλά κάθε 3 βομάδες το πολύ καθαρίζω το πρώτο σφουγγάρι-πρόκειται για φυτεμένο ενυδρείο με υψηλή ιχθυοφόρτιση).
|
Ξεκιναω με απαντηση για το γ ερωτημα και θα σου λυθουν πιο ευκολα και οι αλλες αποριες
γ) Το σιποραξ εχει το πλεονεκτημα του σχηματος του μακαρονιου. Αυτο ειναι που κανει τον καταμερισμο του νερου σε ολο το πλατος
α) Δεν αποφευγουμε το channeling με το σφουγγαρι. Ειπα οτι δεν προλαβαινει στην αρχη να δημιουργηθει. Αν βαλουμε σφουγγαρι και μετα substrat θα αρχισει να δημιουργειται channeling οσο ανεβαινει το νερο ψηλα.
(Κανονικα το ehfimech ειναι πιο φτηνο απο το σιποραξ. Το χυμα σιποραξ ειναι πολυ φτηνο, γιαυτο ερχεται στα ιδια λεφτα περιπου).
β) Εγραψα στο α. οτι οσο ανεβαινει το νερο χωρις να εχει καταμεριστει απο μακαρονι, δημιουργειται channeling. Στο δευτερο σφουγγαρι θα αρχισει να δημιουργειται ηδη το φαινομενο.
Αν εχει μετα το πρωτο σφουγγαρι αμεσως siporax θα "σπασει" το νερο σε ολο το πλατος.
Αν το νερο βρει δευτερο σφουγγαρι, εκει θα δημιουργηθει channeling, πριν φτασει στο siporax που θα το σπασει.
(Μιλαμε για φιλτρα με μεγαλο και πλατυ καδο παντα).
Το φλτρο σου με τα δυο σφουγγαρια επιβεβαιωνει αυτο που ειπα για πιο συντομο βουλωμα. Αν δεν το καθαρισεις συντομα θα πεσει πολυ η ροη σε σχεση με το ενα σφουγγαρι.
Μιλαμε παντα για φιλτρα που θελουμε να κρατανε μηνες χωρις συντηρηση.
ΥΓ δεν μου εκανες την ερωτηση που επρεπε