Κόστος κτήσης είναι το κόστος:
- ενυδρείου: για reef καλό είναι να πας σε μεγαλύτερο και για να μπορούν να αναπτυχθούν τα κοράλια σου και για τον χημικό πόλεμο που θα αναπτύξουν μεταξύ τους.
- φωτισμού: καλό είναι να είσαι στο 1w/lt (όπως στα φυτεμένα) και αν γίνεται και πολυφασματικός. Στο fish, κρατάς την λευκή και βάζεις και μια μπλε και είσαι o.k.
- κυκλοφορητές: τα κοράλια θέλουν καλή (από όλες τις πλευρές), δυνατή και χαοτική κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει κυκλοφορητές σε διάφορα σημεία (που θα σε οδηγήσει σε χρονοδιακόπτες ή/και controller ή/ και wavemaker). Τα fish only θέλουν το νερό απλά να γυρίζει καλά. (Εδώ οι τιμές για ένα κυκλοφορητή, μπορεί να είναι 30€/ κινέζικος ή 100€/ αγγλικός).
- σαμπ: το fish only τρέχει άνετα χωρίς (εννοείται με φυσιολογική ιχθυοφόρτιση), το reef θα το ζητήσει κάποια στιγμή αργότερα (όταν θα φτάσει το σύστημα στο οριά του από την αύξηση των κοραλιών).
- skimmer: το ίδιο καλά, παίρνεις για διπλάσια λίτρα από ότι τα δίνει ο κατασκευαστής.
- κοράλια: από 30€ (μικρό σκληρό και με μικρές πιθανότητες επιβίωσης), μέχρι 100€ το ένα (ανάλογα τον τύπο, την σπανιότητα το μέγεθός και άλλα). Υπολόγισε και τις απώλειες που θα έχεις (όλοι έχουμε μέχρι να ισσοροπήσει το σύστημα).
- αναλώσιμα: στο fish only, δεν ρίχνω απολύτως κανένα συμπλήρωμα. Στο reef πρέπει να μετράς και να ρίχνεις ασβέστιο, μαγνήσιο, στρόντιο, ιοδίνη, βακτήρια. Το κόστος εξαρτάται από τα λίτρα του ενυδρείου και από τα υλικά. Για τάξη μεγέθους, στα 450lt reef θέλω 30€-50€ το μήνα όταν στο fish only είναι 0€ το μήνα. Επίσης, το reef απαιτεί αλλαγές νερού (κόστος από την RO και από το αλάτι) στο FO δεν έχω αλλάξει, μόνο συμπληρώνω ότι εξατμίζεται (8 μήνες τρέχει τέλεια).
Ο λόγος που έχω και τα 2 είναι γιατί δεν είχα ασχοληθεί με το αλάτι μέχρι πέρισυ και ήθελα να φτιάξω 2 συστήματα. Στο fish only να μην κάνω "τίποτα" (και να δω αν θα τρέχει κανονικά και τρέχει) από ότι λένε τα βιβλία ότι πρέπει να κάνει κάποιος.
Στο reef ξεκίνησα με την ίδια λογική όσο πιο απλό σύστημα γίνεται και κατέληξα να έχω ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα. Απλά γιατί το ένα φέρνει το άλλο.
* Στα λέω όλα αυτά, όχι για να σε αποθαρύνω, αλλά για να σου πω τι είδα εγώ στην πράξη. Θα δεις και θαλασσινά που είναι "τούμπανο" χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, αλλά για πόσο; Το θέμα στο ενυδρείο είναι το έχεις στημένο και να τρέχει χρόνια, όχι να το φορτώσεις με 100 κοράλια, να το φωτογραφίσεις και μετά να γυρίσουν κωλοτούμπα όλα.