Επιτρέψτε μου μια βιολογική παρέμβαση:
Η ανακίνηση βοηθά (ή και είναι απαραίτητη) στις καλλιέργειες μαγιάς. Οι καλλιέργειες γίνονται συνήθως υπό συνεχή ανακίνηση στις 250-300 rpm. Ο σκοπός είναι φυσικά ο αερισμός. Αυτό βέβαια θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη εξάντληση της πηγής άνθρακα (ζάχαρη). Μια ανακίνηση του μπουκαλιού συνεπώς, έστω και κατά διαστήματα θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του μύκητα και τη συνεπακόλουθη παραγωγή CO2. Αν σταματάει νωρίς η παραγωγή φυσαλίδων ίσως να φταίει και η έλλειψη οξυγόνου.
Οσο για το "χτυπημα" με μιξεράκι, μάλλον κακό κάνει. Ζωντανά κύτταρα είναι και σπάνε!
|