Τα συνηθισμένα Led του εμπορίου είναι ή για 1,5V ή για 2,5V-3V (τα λένε super bright).
Μπορούν να βγουν για όποια ενδιάμεση τάση θέλεις, μέχρι 5V,αλλά το κόστος ανεβαίνει πολύ (δεν υπάρχουν συνήθως ετοιμοπαράδοτα).
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Led που μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε τροφοδοτικό 12V.
Άρα:
1. Συνδέεις σε σειρά Led μέχρι να "πιάσεις" την τάση που θέλεις, πχ
8 (Led) των 1,5 V σε σειρά θα μπορούν να συνδεθούν σε 8 x 1,5V = 12V.
Αυτή η διάταξη δεν χρησιμοποιείται, γιατί αν καεί 1 Led δεν ανάβει κανένα άλλο στην ίδια σειρά.
2. Συνδέεις σε σειρά με το Led μια αντίσταση πάνω στην οποία θα πέσει η διαφορά τάσης. πχ αν θέλεις να βάλεις 1 Led 1,5V με τροφοδοτικό 12V, τότε η αντίσταση πρέπει να πάρει επάνω της 10,5V. Την τιμή της αντίστασης θα την δώσει ο κατασκευαστής του Led γιατί εξαρτάται από το ονομαστικό μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του Led.
Εδώ είναι μια παγίδα των πωλητών Led: σου λένε ότι το Led είναι στo 1/3W (ας πούμε έχει 30mA ονομαστικό ρεύμα και το συνδέεις στα 12V, άρα 0,03 x 12= περίπου 1/3W) αλλά αυτή είναι η ισχύς που χάνεται πάνω στο Led ενώ χάνεται περισσότερη ισχύς πάνω στην αντίσταση (που είναι σε σειρά με το Led) την οποία δεν σου λένε (αφού δεν είναι χαρακτηριστικό του Led).
Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν πιάσετε το Led ενώ είναι πολύ ώρα αναμμένο, δεν ζεματάει. Όμως από το φωτιστικό έρχεται θερμότητα, αυτή είναι ενέργεια που χάνεται πάνω στις αντιστάσεις.
*Οι σοβαροί κατασκευαστές φωτιστικών Led θα δείτε ότι τα φωτιστικά τους λένε ότι είναι πχ 500W γιατί υπολογίζουν και τις απώλειες, ενώ προσθέτουν ανεμιστήρες για να κρατάνε σταθερή θερμοκρασία. Και δεν προσπαθούν να τα πουλήσουν ως ποιό οικονομικά σαν αρχικό κόστος, γιατί δεν είναι (όταν έχουν σταθεροποιητές και ανεμιστήρες). Προσπαθούν να τα πουλήσουν εκμεταλλευόμενοι τη διάρκεια ζωής των Led που δεν θέλουν τόσο συχνή αλλαγή όσο οι λαμπτήρες.
Σχετικά με την τάση λειτουργίας των Led, αν είναι για 1,5V θα αντέξει μέχρι 2V (εννοείται ότι θα μικρύνει κατά πολύ η διάρκεια ζωής του, υπολογίστε στο 1/2) και συνήθως αντέχουν την διπλάσια ανάποδη τάση (αν τα συνδέσεις ανάποδα δεν ανάβουν αλλά αν βάλεις μεγάλη ανάποδη τάση, συνήθως τη διπλάσια καίγονται). Επίσης, αν πέσει επάνω του μικρότερη τάση επηρεάζει την διάρκεια ζωής (όχι τόσο πολύ όσο αν είναι μεγαλύτερη η τάση, αλλά επηρεάζει).
Αν τα Led έχουν συνδεθεί σωστά, πέφτει επάνω τους δηλαδή η σωστή τάση, τότε έχουν απίστευτη διάρκεια ζωής, 20.000-30.000 ώρες. Αυτές οι ώρες είναι οι ώρες συνεχόμενης λειτουργίας των Led, επηρεάζεται πολύ όμως από τα άναψε σβήσε. Στην πράξη δηλαδή κανένα Led δεν θα αντέξει 20.000 ώρες, εκτός αν το ανάψεις σήμερα και το κλείσεις 833 ημέρες μετά δίνοντας του συνεχώς σταθερή 12V.
Χαρακτηριστικές τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές:
Ρεύμα λειτουργίας
Τάση λειτουργίας
Μέγιστη τάση λειτουργίας
Μέγιστη ανάστροφη (ανάποδη) τάση
Ρεύμα που χρειάζεται για να το triggάρει (ίσα που να ανάψει)
Γωνία φωτεινότητας
Μήκος κύματος
Αυτά, ότι άλλο θέλετε ρωτάτε, αν γνωρίζω θα σας απαντήσω.
__________________
Worlds most Gadget Aquarium..almost
|