Ναι, κάθε εβδομάδα πρέπει να αλλάζεις το 30% του νερού, αλλά αν χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο θα στο πουν οι μετρήσεις σου! Για να σου δώσω να καταλάβεις τα νιτρικά, τα οποία είναι το τελευταίο στάδιο του κύκλου του αζώτου (τουλάχιστον του κομματιού που χρησιμοποιούμε εμείς στις περισσότερες των περιπτώσεων) σε γενικές γραμμές πρέπει να τα κρατάμε κάτω από 20 (τιμή που σου δίνει το ανάλογο τεστ) και ένα μέρος τους απορροφάται από τα φυτά και τα υπόλοιπα απομακρύνονται με τις αλλαγές. Μπορεί για παράδειγμα μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν φτάσει πάνω από 100, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στα ψάρια. Μπορεί έτσι; Γιατί χωρίς μετρήσεις πας στα τυφλά.
Ο τρόπος που καθαρίζεις τα υλικά του φίλτρου σου είναι ο σωστός, απλά να συμπληρώσω ότι δε χρειάζεται απαραίτητα σε κάθε αλλαγή, αλλά όποτε βλέπεις ότι έχει πέσει η ροή του φίλτρου σου. Το σφουγγάρι αν έχει στουμπώσει δεν το στίβεις τρελά να φύγουν τα πάντα, αλλά απαλά. Αν αυτά τα άσπρα που έχει μέσα το φίλτρο είναι αυτά:
http://www.sera.de/index.php?id=802&L=14 είναι πολύ καλό βιολογικό υλικό.
Για το φωτισμό τώρα δεν έχω σαφή άποψη για αυτό που λες όσον αφορά τα ψάρια τα ίδια, αλλά σε γενικές γραμμές βάζεις ένα χρονοδιακόπτη στη λάμπα του ενυδρείου και έχεις ανοιχτό το φωτισμό γύρω στις 8-10 ώρες. Τώρα που δεν έχεις καθόλου φυτά να σε προφυλάσσουν και από προβλήματα άλγης ίσως να θέλει και λιγότερο. Αλλά γιατί ανάβεις του δωματίου; Δεν έχει φωτισμό το ίδιο το ενυδρείο; Οι μόνομάχοι πάντως, σύμφωνα με αυτά που ξέρω δε χρειάζονται πολύ δυνατό φωτισμό.