Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #7  
Παλιά 15-12-09, 09:53
Το avatar του χρήστη almost
almost Ο χρήστης almost δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 23-11-2009
Περιοχή: Ελλάδα
Μηνύματα: 892
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stellaras7 Εμφάνιση μηνυμάτων
Kαλησπέρα παιδιά. Έχω μια απορία. Εχω διαβασει πολλα αρθρα και εχω δει πολλα βιντεο σχετικα με την εκκολαψη αυγων αρτεμιας. Η απορια μου ειναι η εξης: Υστερα απο την εκκολαψη, πως μπορω να διατηρησω τις αρτεμιες και να τις μεγαλωσω, ωστε να ταιζω και μεγαλυτερα ψαρια? Τι θα χρειαστω για να το κανω αυτο?
1. Υπάρχουν στην αγορά αυγά αρτέμια με διαφορετικές ποσόστωσης εκκόλαψης (όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο πιο ακριβά τα αυγά). Εγώ έχω δουλέψει με τη μεσαία κατηγορία, ούτε τα φθηνιάρικα ούτε τα πολύ ακριβά. Παίρνεις όποια θέλεις, η διαφορά είναι ότι αν πάρεις π.χ. τα φθηνά, θα ρίχνεις πιο πολλά αυγά (σε σχέση με τα ακριβά αυγά) για να έχεις τον ίδιο αριθμό αρτέμιων.

2. Κάνεις (προφανώς) όλη τη διαδικασία εκκόλαψης που είναι και σε αυτό το forum καλά γραμμένη (μισό κουταλάκι της ζάχαρης το μαγειρικό αλάτι για 2 lt νερού, δουλεύει μια χαρά).

3. Ξεχωρίζεις τα ζωντανά αρτέμια με την παραπάνω διαδικασία (τα ξεπλένεις με νερό της βρύσης γιατί το νερό που ήταν με τα αυγά έχει ουσίες που δεν πρέπει να πάρεις –ούτε να ταΐσεις ψάρια εάν δεν ξεβγάλεις τα αρτέμια) και τα βάζεις σε όσο μεγαλύτερο δοχείο έχεις (δοχείο ή ενυδρείο, όσο μεγαλύτερο τόσο πιο εύκολα διατηρούνται σταθερές οι συνθήκες και τόσο πιο συχνά ταΐσματα θα μπορείς να κάνεις με μεγάλα αρτέμια στο ενυδρείο σου. Εγώ δούλευα με ένα 60ρι ενυδρείο και μου έδινε ένα καλό τάισμα την εβδομάδα για περίπου 50 Ζωοτόκα και 50 καρδινάλιους).

4. Οι συνθήκες του νερού που θα είναι τα αρτέμια προκειμένου να μεγαλώσουν: Temp 25-30C (το 25 εμένα μου δούλευε άψογα και θεωρείται ιδανικό), Salinity 30-35, Density 1.0222-1.0260, pH 8-9 (κάτω από 5 ή πάνω από 10 δεν θα ζήσουν).

5. Συγκρατημένος αερισμός στο νερό με χοντρή φυσαλίδα (χωρίς πέτρα) αλλά σε πολλά σημεία. Αλλαγές νερού (εγώ δεν κατάφερα να φτιάξω φίλτρο που να μου καθαρίζει το νερό και να μην τα τραβάει και αυτά, εσύ μπορεί να τα καταφέρεις) περίπου 20% την εβδομάδα (με κανονικό ενυδρειακό αλάτι, όχι μαγειρικό θα ψοφήσουν) απαλό φωτισμό (σε αντίθεση με την εκκόλαψη που καλό είναι να έχεις την λάμπα αναμμένη 24 ώρες την ημέρα - θα δεις πολύ μεγαλύτερα ποσοστά - στο να τα αναπτύξεις δεν θέλουν πολύ φως. Εγώ δεν άναβα λάμπα, ότι φως υπήρχε στο δωμάτιο. Τα αρτέμια έλκονται από το φως, άρα κολυμπάνε περισσότερο άρα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια άρα θέλουν πιο πολύ τάισμα και δεν είναι δύσκολο να τα υπερταίσεις και να χαλάσει το νερό).

6. Τάισμα: παλιά που δεν έβρισκα τροφή να ταΐσω έφερνα την σπιρουλίνα άλγη από τη Χαβάη αλλά τώρα η sera micron δουλεύει μια χαρά. Θα πρέπει το νερό να έχει συνέχεια μια μικρή πράσινη θολούρα. Το πόσο τροφή θα ρίξεις εξαρτάται από το πόσα αρτέμια έχεις και πόσα λίτρα νερό. Ρίχνεις λίγη τροφή σε ένα ποτήρι νερό (αν ρίξεις κατευθείαν μπορεί να πέσει σε γρουμπούλια και μετά απλά θα σαπίσει) ανακατώνεις απαλά να διαλυθεί και προσθέτεις στο δοχείο- ενυδρείο. Ενδεικτικά, εάν έχεις 5000 αρτέμια στο λίτρο την πρώτη εβδομάδα πρέπει να βλέπεις 15-20cm σε βάθος και τις επόμενες 20-25cm (βάζεις κάτι λευκό μέσα στο νερό σε κάποιο βάθος για να ελέγξεις τη θολούρα). Μπορεί να φαίνεται χαοτικό (άντε μέτρα εάν έχεις 5000 αρτέμια στο λίτρο) αλλά η εμπειρία λέει ότι στην αρχή θα τα υπερταίσεις μετά δεν θα τα ταΐσεις αρκετά και τελικά θα δεις ότι ας πούμε στο δικό σου σύστημα 0.5 gr την ημέρα είναι αρκετό.

7. Γενικές πληροφορίες: τα αρτέμια αρχίζουν να τρώνε περίπου 12 ώρες μετά την εκκόλαψη. Για να ενηλικιωθούν θέλουν περίπου 8 ημέρες, σε ιδανικές συνθήκες θα ζήσουν 3 μήνες, η θηλυκιά δίνει περίπου 75 μικρά αρτέμια την ημέρα, το χρώμα τους μπορεί να είναι αμυδρό ροζ ή κίτρινο ή πράσινο (αν τρώνε πολύ άλγη), όσο πιο μικρά τα είναι τόσο πιο πολλές πρωτεΐνες έχουν , όσο μεγαλώνουν χάνουν πρωτεΐνες και έχουν περισσότερο λίπος (αλλάζει η ποιότητα δηλαδή της τροφής των ψαριών σου).

Ελπίζω να βοήθησα, ότι ξέχασα με ρωτάς.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01821 seconds with 10 queries