Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #5  
Παλιά 14-10-09, 17:17
Το avatar του χρήστη gkampanis
gkampanis Ο χρήστης gkampanis δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 07-05-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Μηνύματα: 174
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην gkampanis
Προεπιλογή

Λοιπον υπαρχουν καποιες συμβουλες για το προβλημα σου εδω http://www.istellas.gr/aquarium/plants_algae.html στο παραθετω για μεγαλυτερη ευκολια (Αιωρούμενη μονοκυτταρική άλγη (Green water)
Όπως φαίνεται και από το όνομά της η άλγη αυτή αποτελείται από μεμονωμένα κύτταρα τα οποία δεν ενώνονται με άλλα ώστε να σχηματίσουν μεγαλύτερους όγκους άλγης. Κάτω από σωστές συνθήκες η άλγη αυτή αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, κάνοντας το νερό του ενυδρείου να φαίνεται θολό και πράσινο (green water). Τα μεμονωμένα αυτά κύτταρα άλγης είναι τόσο μικρά σε μέγεθος ώστε η μηχανική φίλτρανση δεν μπορεί να τα δεσμεύσει.
Οι λόγοι που συνήθως δημιουργείται αυτός ο τύπος άλγης είναι ο υψηλός φωτισμός (χρήση λαμπτήρων πάνω από 10-12 ώρες ημερησίως), η απευθείας ακτινοβολία των ηλιακών ακτίνων στο ενυδρείο, τα υψηλά επίπεδα διαλυμένων οργανικών συστατικών (νιτρικά, φωσφορικά, αμμώνιο/αμμωνία) καθώς και η ανατάραξη του υποστρώματος (κατά τις μεταφυτεύσεις) ή το κακό πλύσιμο κατά την αρχική του τοποθέτηση. Υπάρχουν κάποια υποστρώματα πλούσια σε στοιχεία όπως ο σίδηρος, τα οποία δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του νερού. Κατά την αρχική τους τοποθέτηση θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από υπόστρωμα επιφανείας ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό και διαλύσουν σε αυτό τα θρεπτικά συστατικά που έχουν εμπλουτιστεί. Προσοχή χρειάζεται επίσης στις μεταφυτεύσεις ώστε να μην φέρουμε τέτοιου είδους υποστρώματα στην επιφάνεια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αιωρούμενης άλγης.
Η καταπολέμηση της συγκεκριμένης άλγης μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
Πλήρης συσκότιση του ενυδρείου για 4-5 ημέρες. Κάντε μια αλλαγή νερού ~50%, ταΐστε τα ψάρια σας, σταματήστε την παροχή CO2 αν έχετε, σβήστε τις λάμπες, προσθέστε μια αεραντλία για περισσότερη οξυγόνωση και σκεπάστε το ενυδρείο ερμητικά με μαύρες σακούλες σκουπιδιών ή πετσέτες ώστε να μην μπαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ φως. Για τις επόμενες 4 ημέρες μην πειράξετε καθόλου το ενυδρείο (μην ταΐσετε τα ψάρια, μην ανοίξετε το καπάκι ώστε να μπει φως, και μην βγάλετε τις σακούλες για να δείτε αν έφυγε η άλγη). Την πέμπτη μέρα ανοίξτε τα φώτα, κάντε μια αλλαγή νερού ~50%, ταΐστε λίγο τα ψάρια σας και ξεκινήστε πάλι την παροχή CO2 που μπορεί να έχετε.
Με τη χρήση διατομικού φίλτρου. Το συγκεκριμένο φίλτρο μπορεί να δεσμεύσει τα αιωρούμενα σωματίδια της άλγης. Πρέπει να ελέγχεται η ροή του συχνά και να καθαρίζεται ώστε να μην στομώσει. Με τη χρήση του διατομικού φίλτρου η άλγη αυτή απομακρύνεται από το ενυδρείο μέσα σε διάστημα μερικών ωρών.
Με τη χρήση λάμπας UV. Η λάμπα UV μπορεί να σκοτώσει τα αιωρούμενα σωματίδια της άλγης, τα οποία θα κατακαθίσουν στον πυθμένα του ενυδρείου και θα πρέπει να αφαιρεθούν χειροκίνητα με τη χρήση κάποιας σκούπας για το υπόστρωμα. Το μειονέκτημα της χρήσης λάμπας UV σε φυτεμένα ενυδρεία είναι πως μπορεί να καταλύσει και έτσι να καταστήσει άχρηστα κάποια θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά όπως ο σίδηρος.
Προσθέτοντας ζωντανές δάφνιες εφόσον δεν υπάρχουν ψάρια στο ενυδρείο τα οποία θα τις φάνε ως τροφή.
Με τη χρήση χημικών αλγοκτόνων τα οποία όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα ψάρια (εφόσον υπάρχουν στο ενυδρείο).
Με τη χρήση φυτών γρήγορης ανάπτυξης. )


Ελπιζω να σε βοηθησα
__________________
Ο θεος ειναι χομπιστας... Και εμεις Το καλυτερο του ΕΝΥΔΡΕΙΟ!!!! (gkampanis 1-9-09 22:00)
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01858 seconds with 10 queries