Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Νίκος_Κρικ
Αυτά που έγραψα μου τα έχει πει ο Nidal και ο Χρήστος οι οποίοι είναι moderator στο Aquazone.Επίσης αρκετά και από αυτά τα έχει επιβεβαιώσει και ο Bleher.
|
Φίλε, συμφωνώ μαζί σου. Μίλησα πολύ ξεκάθαρα για ξύλα αγνώστου προελεύσεως και όχι για τα γνωστά μας mopani και mangrove που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα πετ, καθώς και κάποια άλλα που μπορούμε να βρούμε στη φύση. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι ξύλα από είδη φύκου συμπεριλαμβανομένου και της γνωστής μας συκιάς, είναι απαγορευτικά για ενυδρείο, γιατί ο γαλακτώδες χυμός τους είναι τοξικός και συνεχίζει να υπάρχει σε μικρές ποσότητες ακόμα και όταν το ξύλο είναι νεκρό. Ακόμα και τα νεκρά ξύλα αυτών των ειδών συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Οι τοξίνες μάλιστα βρίσκονται στον φλοιό του δέντρου, από όπου συνήθων πέρνουμε τα ευεργετικά συστατικά κάποιων άλλων ξύλων κατάλληλων για ενυδρειακή χρήση. Γνωρίζω επίσης ότι και τα ξύλα με αυξημένες ρυτίνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως το πεύκο, κυπαρίσσι, άλλα αρωματικά κ.α.
Είναι φυσικό, ότι τουλάχιστον στον κόσμο των λιμνών, κάποια δέντρα είναι εντελώς απαγορευτικά στον περίγυρο μιας λίμνης, λόγο της τοξικότητας τους, των καρπών τους, αλλά και των φύλλων τους. Πώς είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε την ξυλεία αυτή σε ένα πολύ μικρό κλειστό κύκλωμα όπου το ίδιο νερό ανακυκλώνεται?
Δεν προσπαθώ να σπάσω τον κανόνα της ευεργεσίας των ξύλων σε ένα ενυδρείο, γιατί είναι πολύ γνωστή η καλή τους "εργασία". Μίλησα καθαρά για ξύλα αγνώστου ταυτότητας!!!