Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stdev
Κάπως έτσι. Για την ακρίβεια, ο μικρός κυκλοφορητής στο σημείο (σωληνάκι) εξόδου, έχει ακόμα μία είσοδο η οποία δέχεται το κλασικό σωληνάκι αέρα. Εκεί συνδέω το CO2 που έρχεται. Εκεί όμως υπάρχει νερό (γιατί βρίσκεται μέσα στο ενυδρείο), άρα το CO2 αναμειγνύεται με το νερό και διοχετεύεται στο νερό.
Ο κυκλοφορητής τοποθετείθηκε σε βάθος περίπου 35cm (ή αλλιώς 10cm από τον πυθμένα).
...
|
Ωραία. Προσοχή σε ένα πράγμα μόνο, με το οποίο την πάτησα εγώ: αν το σωληνάκι διοξειδίου "συναντά" τη ροή του νερού που βγαίνει απ'τον κυκλοφορητή, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί venturi effect - αρνητική πίεση όπου η ροή του νερού "ρουφά" το διοξείδιο από το δοχείο σου. Αν αυτή η αρνητική πίεση είναι αρκετή (αν η ροή του νερού είναι αρκετά γρήγορη στον κυκλοφορητή), μπορεί να σου ρουφήξει όλο τον αέρα/διοξείδιο από το δοχείο σου, και αν αυτό έχει μαλακά τοιχώματα να ρουφήξει και υγρό. Αν ψάξεις λίγο θα βρεις σχεδιάγραμμα για το πως μπορείς να βάλεις και ένα δοχείο υπερχείλησης (από ένα μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού π.χ.) μεταξύ του δοχείου με το μίγμα ζάχαρης, και του ενυδρείου.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stdev
...
Το νέο μου ερώτημα είναι αν οι 8 φυσσαλίδες/λετπό είναι νορμάλ ή πολλές (ή λίγες) για ένα ενυδρείο 190 λίτρων με 9-10 φυτά!
Xmmm....Μετά από 2 περίπου ώρες από το ξεκίνημα της παραγωγής CO2 έχω πάει στις 11 φυσσ/λεπτό. Λέτε να αυξηθεί κι άλλο και να έχω πρόβλημα?
|
Επειδή η θερμοκρασία είναι υψηλή αυτή την εποχή, θα έχεις μεγάλη παραγωγή. Ανάλογα με το τι μίγμα έφτιαξες, θα σου πάει και 30 φυσαλίδες ανά λεπτό ίσως. Για να έχεις πρόβλημα με DIY... δύσκολα. Αλλά - αυτό που κάνω εγώ σαν φτηνή λύση, χωρίς PH-μετρο, είναι να μετράω το KH του νερού μου (αυτό δεν έχει αλλάξει σε 1 χρόνο στη βρύση μου - Θεσσαλονίκη) και μετά να υπολογίζω τη συγκέντρωση CO2 στο ενυδρείο με βάση τη μέτρηση Ph με υγρό τεστ, το οποίο είναι φτηνό και σχετικά γρήγορο (κάνε μια αναζήτηση - υπάρχει ένα σχετικό πινακάκι για τη σχέση KH, Ph, CO2). Μετά από λίγο καιρό θα βρεις πόσες φυσαλίδες/λεπτό απαίτούνται για να έχεις το CO2 στο επιθυμητό επίπεδο, και δε θα χρειάζεσαι συχνές μετρήσεις Ph.