Τα πεχάμετρα χρειάζονται τακτικές βαθμονομίσεις ανάλογα και με το πόσο συχνά θα μετράς και φυσικά εξαρτάται και από το πεχάμετρο. Θα σου πρότεινα να το βαθμονομείς κάθε φορά πριν κάνεις μέτρηση ή μια φορά κάθε 2-3 ημέρες. Θα το δείς καλύτερα με τα στάνταρ.
Ελπίζω να μην βαριέσαι να διαβάσεις λίγη θεωρία πάνω στην αρχή λειτουργίας των πεχαμέτρων, για να καταλάβεις πως λειτουργεί.
Το πεχάμετρο μετράει πάντα mV. Αυτό που κάνει είναι να "κλείνει" το κύκλωμα μέσα στο διάλυμα (νερό) που το βυθίζεις και μετράει τα mV και στην συνέχεια, αυτόματα, αντιστοιχεί τα mV που μετράει με τις τιμές του pH για να σου δώσει μια ένδειξη στην οθόνη.
Πως το κάνει τώρα αυτό:
Κατ' αρχίν η βαθμονόμηση για να είναι σωστή και να πάρεις σωστές τιμές pH, πρέπει να γίνεται πάντα με 2 στάνταρ (το ελάχιστο). 3 είναι το ιδανικό, αλλά δεν σου χρειάζονται τέτοιες ακρίβεις, ούτε και το pH μετρο που αγόρασες θα σου δώσει τέτοια ακρίβεια. Βάζεις λοιπόν το στυλό που αγόρασες μέσα στο πρώτο στάνταρ με τιμή pH 7 για παράδειγμα και διαβάζεις την τιμή που σου δίνει στην οθόνη. Και μετά πέρνεις το κατσαβίδι σου και διορθώνεις όσο χρειάζετε την ένδειξη της οθόνης για να συμφωνεί με την τιμή του στάνταρ. Και κάνεις το ίδιο και στο δεύτερο στάνταρ.
Όπως σου είπα το pH meter μετράει mV και μετά κάνει αυτόματα την αντιστοίχιση των mV σε pH και σου δίνει την ένδειξη στην οθόνη. Ο λόγος που κάνουμε βαθμονόμηση με 2 στάνταρ είναι γιατί η ένδειξη των mV είναι ανάλογη του pH. Για να μπορέσει λοιπόν το πεχάμετρο να διαβάσει και άλλες τιμές εκτός από αυτή του στάνταρ χωρίς λάθη, πρέπει να φτιάξει στην μνήμη του μια γραφική παράσταση (ευθεία γραμμή) που στον ένα άξονα θα έχει τιμές mV και στον άλλο pH για μπορεί να κάνει πάντα την σωστή αντιστοιχεία σε ότι τιμή και να διαβάσει.
Επίσης να κοιτάξεις όταν θα κάνεις την βαθμονόμηση, τα στάνταρ σου να είναι στην ίδια περίπου θερμοκρασία με αυτή του ενυδρείου, γιατί οι τιμές του pΗ μεταβάλονται με την θερμοκρασία.
Καλή συνέχεια
|