Μετά από ένα διάστημα αποχής, από το forum επιστρέφω με νέες φωτογραφίες από το ενυδρείο αλλά και με νέες απορίες.
Οι red crystal (3 μόνο αφού φοβήθηκα να βάλλω περισσότερες) φαίνετε να έχουν εξελιχθεί αρκετά. Έχουν αλλάξει αρκετές φορές κέλυφος. (Έχω βρει 4-5 …) έχουν μεγαλώσει αρκετά ενώ έχουν και αρκετή κίνηση μέσα στο ενυδρείο.
Για το CO2 βιάστηκα και πήγα και πήρα ένα απλό φτηνό σύστημα Bioline που θα μπορούσα κάλλιστα να το κάνω DIY. Τελικά και αφού πειραματίστηκα με διάφορες κατασκευές DIY πήρα ένα μικρό σύστημα με μπουκάλες και ένα πολύ όμορφο set με crystal difusor που είναι και αισθητικά πολύ όμορφο.
Με μπουκάλα DIY(μαγία και ζάχαρη κτλ) το difusor δούλευε μεν αλλά επειδή χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη πίεση συχνά υπήρχαν διακοπές στην ροή CO2.
(τουλάχιστον έχω αρκετό υλικό για το επόμενο ενυδρείο αφού κόλλησα για τα καλά το hobby.)
Άλγες άρχισαν να δημιουργούνται στο τζάμι και πάνω στα φυτά. Μείωσα τις ώρες φωτοσύνθεσης στις 8 από 10 και με συχνές αλλαγές νερού (10-20 % ) ανα 2-3 μέρες τις έδιωξα

. Ωστόσο έχω μία ανησυχία ειδικά άμα αργήσω να αλλάξω νερό μην ξαναεμφανιστούν. Γενικά δεν έχω καταλάβει πότε δημιουργούνται άλγες όπως και τι πρόληψη μπορεί κανείς να κάνει.
Άλλο θέμα είναι η πίεση στο φίλτρο. Στην αρχή με φόβο μην ενοχλεί τις γαρίδες η έντονη ροή του νερού είχα μικρή πίεση και μικρή ανατάραξη στην επιφάνεια. Στην συνέχεια όταν αύξησα την ροή παρατήρησα ότι οι γαρίδες μάλλον το ευχαριστιόντουσαν αφού άρχισαν τρελές βόλτες μέσα στο ενυδρείο. Σημαντικό πάντως είναι να έχει το ενυδρείο σκοτεινές τρύπες και γωνίες που την αράζουν ειδικά όταν αλλάζουν κέλυφος.
Και μια άσχετη ερώτηση. Σε πόσα λίτρα μπορώ να βάλλω μια ομαδούλα καρδινάλιους ?