Θέμα: Νεα Αρχη...
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 27-12-08, 21:09
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Τιποτα Πανο, να΄σαι καλα.

Η τυρφη ειναι ενας φυσικος και αρεστος τροπος απο τα ψαρια για μαλακωμα νερου.
Θα πρεπει ομως να αφιερωνεις λιγο χρονο παραπανω απο οτι με αλλους τροπους μαλακωματος.

Εχω χρησιμοποιησει δυο "μεθοδους" χρησης τυρφης.
1. τυρφη στο φιλτρο και στο βαρελι προετοιμασιας.
2. τυρφη στο βαρελι μονο.
(χρηση μονο στο φιλτρο δεν ενδυκνειται αφου το νερο της αλλαγης χωρις προετοιμασιας με τυρφη θα ειναι πολυ διαφορετικων συνθηκων με το ηδη μαλακο του ενυδρειου και θα προκαλειται προβλημα στα ψαρια)

- Στην πρωτη μεθοδο, πρεπει καθε 15-30 μερες να ανοιγεις το φιλτρο ομως. (Αν ειναι η ροη του φιλτρου απο πανω προς τα κατω καλως, αλλα αν ειναι αναποδα θα πρεπει να αδειαζεις ολο το φιλτρο για να κανεις αλλαγη)
Η δραση της τυρφης δεν κραταει παρα πολυ και πρεπει να αλλαζεται με φρεσκια.
Επισης για να μην γινονται αποτομες αλλαγες στις συνθηκες του νερου θα πρεπει να γινεται μερικη αλλαγη με φρεσκια τυρφη.
Ετσι εγω ειχα δυο "καλτσες" με τυρφη μεσα στο φιλτρο (σε αρχικο καλαθι) και τις αλλαζα εναλλαξ.
Πρεπει να μην ειναι σφιχτη η τυρφη μεσα στην καλτσα για να περναει απο μεσα καλα το νερο, και πρεπει τα καλτσακια να πιανουν ολη την επιφανεια για να μην υπαρχουν διαφυγες του νερου απο "τρυπες" αριστερα-δεξια αφου το νερο "ψαχνει" παντα την ευκολη διαφυγη και ετσι δεν θα περναει απο την τυρφη.
Παραλληλα εχω βαρελι χωρητικοτητας ισης με το 1/3 του ενυδρειο (οση η πσοστητα της συνηθισμενης αλλαγης).
Αλλοι εχουν συνδεδεμενο πανω του, μικρο εξωτερικο φιλτρο που εχουν μεσα την ποσοτητα της τυρφης. (παλι σε δυο "καλτσακια" για ομαλη δραστικοτητα)
Εγω βαζω μεσα ενα εσωτερικο φιλτρο απο juwel που εχω ξηλωσει απο ενυδρειο.

- Στη δευτερη περιπτωση, κανεις χρηση της τυρφης μονο στο βαρελι και γλυτωνεις τα ανοιγματα του φιλτρου.
Χρηση δυο "καλτσων" και αλλαγη καθε 15-30 εναλλαξ οπως και πριν.

Η "δοσολογια" εξαρταται απο διαφορους παραγοντες οπως η δραστικοτητα της καθε τυρφης, η ποσοτητας της τυρφης σε σχεση με τα λιτρα του νερου, ο χρονος προετοιμασιας και οι τιμες που θελουμε να επιτυχουμε αναλογα τα ψαρια μας.
Η πιο ασφαλης μεθοδος (και για τα ψαρια που δεν θελουν αποτομες αλλαγες) ειναι να αρχισουμε προστεθωντας σταδικα μικρη ποσοτητα τυρφης και κανωντας παραλληλα μετρησεις μετα απο μερικες μερες (για να εχει προλαβει να δρασει).

Θα δεις διαφορα (προς τα κατω) σε kH και κατ'επεκταση σε pH.
Μη φοβηθεις τις χαμηλες τιμες του kH καθως αν δεν κανεις χρηση CO2 δεν υπαρχει φοβος να εχεις ασταθεια στο pH.
Χρησιμοποιουσα τυρφη σε ενυδρειο για ενα χρονο με 0,5 kH και σταθεροτατο pH.

Αλλος (ευκολος) τροπος μαλακωματος ειναι η χρηση αντιστροφης οσμωσης (ΑΟ).

Πλεον χρησιμοποιω και τα δυο (τυρφη στο βαρελι με νερο απο ΑΟ).

Page generated in 0,01613 seconds with 10 queries