Ολα ειναι σχετικα φιλε μου ...ενα ενυδρειο με νορμαλ ψαρια , επαρκη live rock σωστα στημενο και με αρκετη κυκλοφορια συν ενα καλο σκιμερ , δεν θελει βιολογικο φιλτρο.
Το παραπανω ενυδρειο φτιαχθηκε για πολλα ψαρια , καποια εκ των οποιων πολυ επιθετικα και μεγαλοι φαγανες (=κουραδομηχανες).Ο οποιος ζωντανος βραχος ,οπως βλεπεις, δεν στηθηκε για ομορφια ετσι (ποτε δεν μου αρεσε το aquascaping) αλλα για να νιωθουν τα ψαρια προστατευμενα ...οταν το διελυσα , το ενυδρειο ηταν βουρκος αφου μαζευε βρωμια.Επισης το σκιμερ ηταν οριακο για τα λιτρα και την ισχυοφορτιση μου.
Αρα ενιωθα (και ειχα) ασφαλεια με το βιολογικο κανιστρο το οποιο μαλιστα ειχα να καθαρισω πολυ καιρο (γιαυτο ειχε μονο σιποραξ μεσα).
Φυσικα δεν θα εστηνα ποτε ενα reef ενυδρειο με τεχνητα βιολογικα υλικα ..στο fish only with (little) live rock ομως , ενα βιολογικο φιλτρο μπορει να σωσει το ενυδρειο (ειδικα αν και ο υπολοιπος εξοπλισμος δεν ειναι ''αριστος'').Και εξηγω : στο επιθετικο fish only με ψαρια θηρευτες ο ζωντανος βραχος γρηγορα απογυμνωνεται απο τον μικροκοσμο του και ειδικα απο τους καθαριστες του ...σκουληκια , μαλακια και λοιποι σκουπιδιαριδες και νεκροθαφτες γρηγορα εξαφανιζονται απο το live rock.Αν μου πεθαινε ενα χοντρο ψαρι 15 εκατοστων και εγω ελειπα , θα ηταν σαν να ταιζω το τανκ με ενα κουτι flakes σε μια δοση .
Οσο αφορα την αμμο , ειχα λιγη γιατι τοση ειχα στο προηγουμενο ενυδρειο απο οπου τη μετεφερα (στα 240 λιτρα ηταν αρκετη αλλα στα 400 λιτρα ηταν λιγη

) .Δεν προσθεσα αλλη γιατι θα πηγαινε χαμμενη με τα trigger αφου θα κατεστρεφαν οποιοδηποτε ειδους deep bed πηγαινε να δημιουργηθει (ανακατεβουν βιαια την αμμο συνεχεια ψαχνωντας σκουληκια κλπ για να φανε).