Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #16  
Παλιά 30-10-08, 16:32
Το avatar του χρήστη theodor72
theodor72 Ο χρήστης theodor72 δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 31-12-2007
Περιοχή: Καλαμαριά/Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 1.106
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από KARGIO Εμφάνιση μηνυμάτων
Hary να σου κανω δυο ερωτησεις
α) Στο φυτεμενο οταν μιλαμε για λιτρα, εννοουμε τα καθαρα ή ο ογκος οπως προκυπτει απο τις διαστασεις. (δλδ Το ενυδρείο βάσει διαστασεων ειναι 96λιτ, καθαρο νερο πρεπει να ειναι περιπου 85λιτ)
β) Εβαλα μια επιπλεον λαμπα 18w και εχω φτασει στα 36w, το ενυδρειο μου δεν ειναι πυκνοφυτεμενο, ουτε και θα γινει, αυτη τη στιγμη εχω 8 φυτα και θα βαλω αλλα 5, παραπλησια με αυτα που εχω και θα βαλω και moss.Ειναι καλα?
Γειά σου φίλε KARGIO,

θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια, για τον φωτισμό σου αλλά και για τα φυτά που έχεις στο ενυδρείο σου, βάση της δικής μου εμπειρίας και αυτών που διάβασα στο νετ.
Κατ' αρχάς όσον αφορά τα λίτρα μιλάμε για τα καθαρά λίτρα νερού. Αν και αυτό είναι σχετικό αφού άλλες απαιτήσεις σε φωτισμό έχεις ένα ενυδρείο ύψους 40cm και άλλες ένα 80cm. Σημασία λοιπόν έχει πόσο φώς φτάνει στα φύλλα του φυτού και επομένως το να αναφερόμαστε στα λίτρα είναι ένας εύκολος-εύχρηστος εμπειρικός μπούσουλας για να υπολογίζουμε τις ανάγκες μας σε φώς θεωρώντας ότι το ενυδρείο μας δεν είναι ιδιαίτερα ψηλό.
Το ενυδρείο μου είναι το RIO 125 με 100 περίπου λίτρα καθαρά και 36 watt φωτισμό. Συνεπώς θα μπορέσω να απαντήσω και με βάση την εμπειρία μου. Τα 0,36 watt/lt τα θεωρώ λίγα και για αυτό έχω περιοριστεί πλέον σε φυτά χαμηλών απαιτήσεων.
Ο αριθμός των φυτών δεν έχει μεγάλη σημασία για μένα όσον αφορά τον φωτισμό, αρκεί βέβαια να είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να μην πέφτει κάποιο φυτό στην σκιά του άλλου. Δηλαδή είτε βάλεις 1 φυτό είτε 10 αν το φως δεν είναι ικανοποιητικό για το συγκεκριμένο φυτό, δεν προκειται να επιβιώσει σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις.

Για τα φυτά σου τώρα:

i ECHINODORUS DSCHUNGELSTAR δεν το γνωρίζω το φυτό, αλλά από ότι είδα στο νετ μάλλον θα είναι εντάξει.
ii SPATHIPHYLLUM WALLISII δεν είναι ένα πραγματικό υδρόβιο φυτό αλλά μάλλον υδρόφιλο. Είναο όντως χαμηλών απαιτήσεων και μπορεί να ζήσει βυθισμένο μέσα στο νερό αρκετούς μήνες ίσως και χρόνια. Πιθανόν όμως να μην επιβιώσει.
iii SHINNERSIA RIVULARIS είναι απαιτητικό ως προς τον φωτισμό και είτε δεν θα αντέξει, είτε θα "σκαρφαλώσει" προς την επιφάνεια ζητώντας περισότερο φως δημιουργώντας μακρύς μίσχους και αραία φύλλα.
iv BACOPA CAROLINIANA SUBMERS εξίσου απαιτητικό φυτό. Το είχα στο ενυδρείο μου για αρκετό καιρό. Το είχα τοποθετήσει στο πιο φωτεινό σημείο του ενυδρείου, ωστόσο δεν αναπτυσόταν καλά. Έβγαζε πολλά νέα κλαδάκια αλλά είχε χάσει κάπως το εντονο πράσινο χρώμα της, δεν ψήλωνε και γενικά απλώς συντηρούνταν μέχρι που το έβγαλα.
v ALTERNANTHERA REINECKII και αυτό είναι ένα απαιτητικό φυτό, όπως όλα τα κόκκινα φυτά άλωστε.Το είχα και αυτό κάποτε στο ενυδρείο μου, αλλά έτρεχε προς την επιφάνεια δημιουργώντας μακρυά κοτσάνια και αραιά φύλλα, δίνοντας την εικόνα ενός αρκετά ταλαιπωρημένου φυτου. Φυσικά δεν το κράτησα πολύ καθώς αισθητικά δεν ήταν και ότι καλύτερο.
vi ARMORACIA AQUATICA μου είναι άγνωστο το φυτό.

Με την moss δεν θα έχεις πρόλημα, όμως πρίν διαλέξεις νέα φυτά ψάξε λίγο τις απαιτήσεις τους, γιατί στα περισσότερα pet shop (όχι όλα) προκειμένου να πουλήσουν τα θεωρούν τα περισσότερα φυτά εύκολα και είναι κρίμα να βλέπεις τα φυτάκια σου σιγά σιγά να μαραζώνουν στο ενυδρείο σου.
Εγώ την έχω πατήσει έτσι στην αρχή και επειδή απογοητεύτικα έκανα αρκετό καιρό να ξαναβάλω φυτά...

Φιλικά Θόδωρος
ΥΓ : ΟΥΦ...
__________________
The more I see, the less I know.
-------------------------------
Φάκα addidas μου πιασε την φτέρνα
μπερδεύω το τζουκ μποξ με τη λατέρνα.
πάνω απ του τάφου μου το κυπαρίσσι
μαύρη χελώνα με έχει κατουρήσει
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02021 seconds with 10 queries