Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 02-09-08, 16:22
kanarini Ο χρήστης kanarini δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 03-01-2008
Περιοχή: Νικαια-Νεαπολη
Μηνύματα: 686
Προεπιλογή Αρχιτεκτονική ενυδρείων

Αρχιτεκτονική ενυδρείων

Στα φυσικά ενυδρεία τα ψάρια και τα φυτά αποτελούν το κεντρικό σημείο του ενυδρείου. Όταν παρέχουμε στα φυτά τις σωστές συνθήκες για να αναπτυχθούν, τότε συνήθως πράττουμε αναλόγως και για τα ψάρια. Όταν εξασφαλίζουμε στα φυτά ό,τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν, τότε παρέχουμε και στα ψάρια τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Τα φυτά χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στο νερό και μπορεί να προκαλέσουν κατακόρυφη αύξηση των νιτρικών αλάτων. Εκλύουν επίσης οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των ψαριών.

Για να ξεκινήσετε πρέπει να:

1. Βάλετε τη φαντασία σας να λειτουργήσει

Φανταστείτε τα ψάρια και τα φυτά που θέλετε να συμπεριλάβετε στο ενυδρείο σας. Προσπαθήστε να κάνετε διάφορους πιθανούς συνδυασμούς. Εάν δε διαθέτετε μεγάλη φαντασία, προσπαθήστε να αντιγράψετε κάποιο ενυδρείο που σας έχει εντυπωσιάσει. Σιγά-σιγά θα δείτε πως και η δική σας η φαντασία θα δυναμώσει.

2. Επιλέξετε το φόντο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιλέξετε το φόντο. Μερικοί χρησιμοποιούν φελλό, άλλοι πάλι προτιμούν το ξύλο ή βάφουν το πίσω μέρος της δεξαμενής ή χρησιμοποιούν αυτοκόλλητο φύλλωμα. Όλοι οι τρόποι είναι δυνατοί εφόσον φυσικά δεν προτίθεστε να στήσετε το ενυδρείο στο μέσον του δωματίου. Εφόσον όμως έχετε φόντο, φροντίστε να μην είναι φαίνεται ο γυμνός τοίχος καθώς τότε θα φαντάζουν άσχημα όλοι οι σωλήνες και τα καλώδια. Εάν επιλέξετε τη λύση του βαψίματος ή του αυτοκόλλητου φυλλώματος, προτιμήστε το μπλε ή το μαύρο χρώμα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνετε όμορφη αντίθεση και το μάτι πέφτει στο ενυδρείο και όχι στο φόντο. Θέλετε ο κόσμος να προσέχει τα ψάρια και τα φυτά του ενυδρείου και όχι το φόντο μόνο και μόνο επειδή είναι κόκκινο.

3. Επιλέξετε το υπόστρωμα

Εάν επιλέξετε που αποτελείται από χαλίκι ροζ ή μπλε δεν πρόκειται να δείχνει φυσικό. Προτιμήστε χρώματα όπως το καφέ, το γκρι ή το μαύρο. Υπάρχουν διάφορα είδη υποστρώματος. Άλλα θα ενισχύσουν τη βλάστηση και άλλα όχι. Ρωτήστε μας εάν έχετε απορίες.

4. Επιλέξετε το σχήμα που θα δώσετε στη σχεδίασή σας

Υπάρχουν διάφορα είδη παρουσίασης
Το κοίλο (ψηλό στα δύο άκρα και χαμηλό στη μέση)
Το κυρτό (χαμηλό στα δύο άκρα και ψηλό στη μέση)
Όπως δείχνει και η φωτογραφία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε φυτά για να επιτύχετε το κυρτό είδος παρουσίασης.
Το τριγωνικό σχήμα (ψηλό σε μία πλευρά και σταδιακά χαμηλότερο στην άλλη)
Το ορθογώνιο σχήμα (ψηλό σε κάθε του πλευρά). Να αποφύγετε το σχήμα αυτό γιατί δεν προβλέπει ελεύθερο χώρο. Το σημαντικό είναι να δημιουργείτε την ψευδαίσθηση της προοπτικής. Έτσι όσο λιγότερα βάζετε τόσο καλύτερα.



5. Επιλέξετε τα παρελκόμενα

Χρόνια τώρα οι φανατικοί των ενυδρείων ψάχνουν απεγνωσμένα για την τέλεια πέτρα ή το τέλειο κομμάτι ξύλου. Και όταν το έβρισκαν και το έβαζαν στο ενυδρείο δεν εντυπωσιάζονταν με το αποτέλεσμα. Το μυστικό όταν στήνετε το ενυδρείο είναι να επιλέγετε όχι υποχρεωτικά το τέλειο υλικό αλλά διάφορα μεγέθη του ιδίου τύπου. Αντί για μία φανταστική πέτρα, τοποθετήστε δύο ή τρεις λιγότερο εντυπωσιακές και στήστε τις έτσι ώστε να σχηματίζουν τρίγωνο (εφόσον έχετε τουλάχιστον τρεις). Η μεγαλύτερη πέτρα (εάν όντως είναι αρκετά μεγάλη) πρέπει να αποτελέσει το εστιακό σημείο. Για το λόγο αυτό προσέξτε που θα την τοποθετήσετε (βλ. επίσης και το χρυσή αναλογία σε ό,τι αφορά στα εστιακά σημεία στο επόμενο κεφάλαιο). Μη χρησιμοποιείτε ποτέ διαφορετικά είδη πέτρας ή ξύλου. Δεν έχει σημασία εάν βρήκατε τις πιο άσχημες πέτρες, αρκεί να είναι όλες ίδιες. Τοποθετήστε τις σωστά σε ομάδες. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει (δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και με τα κόκκινα τούβλα).

6. Στήσετε το εστιακό σημείο

Εάν πρόκειται να φτιάξετε ένα απλό ενυδρείο, δεν θα πρέπει να έχετε περισσότερα των δύο εστιακά σημεία. Το εστιακό σας σημείο θα πρέπει να είναι μία πέτρα ή ένας βράχος ή ένα κομμάτι ξύλου ή μια συστάδα όμορφων φυτών ή ένα όμορφο φυτό από μόνο του. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο κανόνας της «χρυσής αναλογίας». Θα προσπαθήσατε σίγουρα στο παρελθόν να τοποθετήσετε το βράχο στη μέση του ενυδρείου και δεν έδειχνε και πολύ καλό. Τούτο συμβαίνει γιατί σε μία συμμετρική αρχιτεκτονική ενυδρείου το μάτι μετακινείται από μόνο του από τα αριστερά στα δεξιά και πίσω-εμπρός-πίσω. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και μαθηματικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη αισθητικά αναλογία στο μάτι είναι το 1: 1,618.
Πώς εφαρμόζετε την αναλογία αυτή στο ενυδρείο; Μετρήστε το μήκος της δεξαμενής του ενυδρείου σας και διαιρέστε το με το 2,618. Πάρτε το αποτέλεσμα και μετρήστε το από τη μία άκρη της δεξαμενής στην άλλη. Βάλτε σημάδι. Το υπόλοιπο θα είναι 1,618. Σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να τοποθετήσετε το εστιακό σας σημείο.

Εάν έχετε μικρή δεξαμενή (χωρητικότητας μικρότερης των 60 γαλονιών), μην προσπαθήσετε να βάλετε δύο εστιακά σημεία. Αποφύγετε περισσότερα των δύο εστιακά σημεία.

7. Να σχεδιάσετε το πρώτο επίπεδο, το μέσο επίπεδο και το φόντο

Για να δώσετε την αίσθηση του βάθους στο ενυδρείο σας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε χαμηλά φυτά. Τα ψηλά φυτά δεν είναι πραγματικά απαραίτητα καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοφίσκους και πιο ψηλά βραχάκια ή κομμάτια ξύλου που δημιουργούν ύψος. Εάν δεν έχετε δημιουργήσει λοφίσκους και δεν έχετε βάλει πέτρες ή ξύλα, τότε χρειάζεστε φυτά που ψηλώνουν. Ο Αμάνο χρησιμοποιεί Riccia και glossostigma elatinoides. Το τελευταίο είναι δύσκολο να συντηρηθεί και μπορεί να ταλαιπωρήσει ακόμη και τους πιο έμπειρους του είδους. Το πρώτο όμως εύκολα μπορεί να το συντηρήσει κανείς. Πρόκειται για φυτό που επιπλέει και δεν θέλει μεγάλη φροντίδα. Η καρυόφυλλος χρησιμοποιείται επίσης για φόντο. Είτε χρησιμοποιείτε την καρυόφυλλο είτε το glossostigma μην τα φυτεύετε όπως τα αγοράζετε. Χωρίστε τα πρώτα σε μικρές τούφες και φυτέψετέ τα χωριστά. Με τον τρόπο αυτό θα μεγαλώσουν γρηγορότερα και δεν θα χαλάσουν εύκολα. Αφού φυτέψετε την καρυόφυλλο, κλαδέψτε την μέχρις ότου να φτάσει τη μισή με μία ίντσα.
8. Να τοποθετήσετε τα φυτά με τη σωστή σειρά

Πρώτα φυτεύουμε το εστιακό σημείο. Στη συνέχεια τα πιο κοντά φυτά, μετά τα φυτά μεσαίου ύψους και στη συνέχεια τα φυτά που θα είναι ή θα δείχνουν ψηλότερα. Προσπαθήστε πάντα να φυτεύετε πυκνά-πυκνά.
Τα φυτά με μίσχο είναι κατάλληλα για αρχιτεκτονική ενυδρείου. Είδη φυτών με μικρά φύλλα είναι πιο εύκολα γιατί κλαδεύονται πιο εύκολα και μπορείτε να τους δώστε το σχήμα που θέλετε. Γι’ αυτό και πρέπει να τα φυτεύετε πυκνά-πυκνά. Πάρτε δυο-τρεις μίσχους και φυτέψτε τους με τσιμπίδα. Μια ίντσα πιο δίπλα επαναλάβετε το ίδιο με δυο-τρεις άλλους μίσχους. Όσο πιο πυκνό το φύλλωμα, τόσο πιο γρήγορα θα σχηματιστεί το ενυδρείο. Κυρίως στην αρχή, καλό είναι να κόβετε το πάνω μέρος, να αναφυτεύετε το κομμάτια που κόβετε ανάμεσα στα παλιά ενώ αφήνετε τις ρίζες στο υπόστρωμα. Η μέθοδος αυτή εγγυάται τη γρήγορη εξάπλωση των φυτών. Τα φυτεμένα φυτά θα δώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

9. Φυτέψετε φυτά διαφορετικού μεγέθους και χρώματος

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε φυτά που τα φύλλα τους έχουν διάφορα μεγέθη και χρώματα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείτε βάθος και κάνετε φυσικότερο το ενυδρείο σας. Προτιμάτε φυτά μικρά για μικρή δεξαμενή και φυτά έντονου χρώματος, όπως για παράδειγμα το κόκκινο, για μεγαλύτερη αντίθεση. Προσοχή. Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο ένα κόκκινο φυτό, τότε το φυτό αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το εστιακό σημείο. Εάν έχετε ήδη επιλέξει πέτρα ή βράχο για εστιακό σημείο, τότε θα δημιουργηθεί σύγχυση εστιακών σημείων και η προσοχή του ματιού σας θα διασπάται.

10. Προσθέσετε τα ψάρια σας

Μην προσθέτετε τα ψάρια από την αρχή. Κατά τη γνώμη μου (και δεν είμαι ο μόνος), είναι προτιμότερο να επιλέγετε μικρά ψαράκια αντί λίγα και μεγαλύτερα. Επιλέξτε ψάρια που δεν θα συναγωνίζονται την αρχιτεκτονική του ενυδρείου σας. Προσοχή. Ενημερωθείτε πόσο μεγαλώνουν τα ψάρια. Μπορεί να φαίνονται μικρά όταν τα αγοράζετε αλλά μερικά μεγαλώνουν και καταλαμβάνουν το ήμισυ της δεξαμενής. Μην ακούτε υποχρεωτικά τι σας λένε οι πωλητές: ό,τι το πουλάνε για μικρό ψάρι μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει ένας μικρός… καρχαρίας. Πριν αγοράσετε λοιπόν διαβάστε, ενημερωθείτε και ρωτήστε στο διαδίκτυο.

11. Λάβετε υπόψη σας τη συντήρηση

Η συντήρηση είναι εξίσου σημαντική όσο και η δημιουργία του ενυδρείου. Εξίσου σημαντική είναι και η ενίσχυση του κάλλους της αρχιτεκτονικής του ενυδρείου. Για το λόγο αυτό φροντίζετε να κουρεύετε τα φυτά συχνά, να αλλάζετε το νερό και να διατηρείτε τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, φωτός και διοξειδίου του άνθρακα. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τα φυτά γιατί, όταν μεγαλώσουν, δεν δείχνουν τόσο ωραία. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις άπειρες επιλογές που διαθέτετε, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε.

__________________
http://www.kanarini.net/
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,03713 seconds with 10 queries