Πρώτα απ'όλα, κοιτάζοντας εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=25459
τα περισσότερα από τα φυτά που έχεις δεν είναι και τόσο απαιτητικά σε φωτισμό.. Και εσύ έχεις γύρω στα 44Watt (η μία μάλιστα είναι Τ5?), σε ένα ενυδρείο που αν υπολογίσεις τα καθαρά λίτρα του λογικά θα είναι γύρω στα 45! 1Watt/Lt δηλαδή, και μάλιστα με χαμηλό ύψος ενυδρείου (από το πάνω μέρος του χαλικιού μέχρι τη στάθμη του νερού, πρέπει να είναι 25 άντε 30cm), είναι μάλλον υπερβολικό..
Επίσης, τις πρόσθετες λάμπες δε χρειάζεται να τις ανάβεις για όλη τη φωτοπερίοδο.. Αλλά με χωριστούς χρονοδιακόπτες, και μάλιστα αφού τις πρόσθεσες καλύτερα θα ήτανε να τις ξεκινήσεις με λίγες ώρες και να αυξάνεις τη διάρκεια λειτουργίας σταδιακά (μισή ώρα την ημέρα)..
Επιπλέον, χωρίς καμία εμπειρία δικιά μου, απ'όσο διαβάζω στο forum, με τόσο δυνατό φωτισμό είναι μάλλον αδύνατο να κρατήσεις ισορροπίες χωρίς μπουκάλα CO2, αλλά με DIY.. Εδώ θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις ακριβέστερες μετρήσεις KH (με υγρό πλέον) και pH (καλύτερα με ένα ηλεκτρονικό IMO - άλλη συζήτηση αυτή), και να συμβουλευτείς το πινακάκι.. Για την ώρα, πάντως, με ΚΗ=5 και pH=7, είσαι στα κάτω όρια CO2..
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8483
Με τόσο φως νομίζω θα έπρεπε να φροντίσεις για λίγο πάνω από 30ppm CO2.
Και πάλι όμως, μια τέτοια λογική θα αφορούσε ένα φυτεμένο υψηλών απαιτήσεων, ενώ στη δικιά σου περίπτωση τα περισσότερα φυτά είναι αργής ανάπτυξης (με εξαίρεση την υγρόφιλα και την αλτερνάνθερα)..
Πάντως, η τριχοειδής (τέτοια είναι η άλγη σου) σημαίνει γενικά περίσσεια κάποιου θρεπτικού στοιχείου.. Εγώ θα το μετέφραζα και ως έλλειψη κάποιου στοιχείου (με αποτέλεσμα κάποια άλλα να είναι σε περίσσεια), ή, ακόμα καλύτερα, ως κακή ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών στοιχείων που χρησιμοποιούν τα φυτά.. Νομίζω λοιπόν, πως σε συνδυασμό και με καλύτερες μετρήσεις (υγρό) ΝΟ3, όπως επίσης και με PO4, θα πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις το θέμα της λίπανσης..
- Για ποιο λόγο π.χ. χρησιμοποιείς το λίπασμα που βάζεις?
- Είδες ένδειξη για την έλλειψη κάποιου στοιχείου για να ξεκινήσεις λίπανση?
- Σε ποια φυτά βάζεις ταμπλέτες? (π.χ. αυτά που τρέφονται κυρίως από τα φύλλα δε χρειάζονται)
- Μήπως λόγω χαμηλής ιχθυοφόρτισης έχεις π.χ. έλλειψη NO3/PO4, με αποτέλεσμα να έχεις περίσσεια σιδήρου?
- Μήπως λόγω υψηλής ιχθυοφόρτισης έχεις π.χ. περίσσεια ΝΟ3/PO4, τα οποία δεν καταναλώνονται από τα αργής ανάπτυξης φυτά σου?
(προφανώς αυτά τα δύο εξαρτώνται και από το πόσο βαρύ χέρι έχεις..)
Ένα γενικό ψάξιμο στο θέμα αυτό πιστεύω όχι μόνο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα, αλλά θα την καταβρείς, γιατί έχει την ομορφιά της η διατήρηση της ισορροπίας ενός φυτεμένου..
Υ.Γ. Μια και η άλγη είναι στο ξεκίνημα, καλύτερα να προσπαθήσεις να την περιορίσεις μαθαίνοντας την αιτία, παρά με excel.. (το οποίο παρεπιπτόντως μπορείς κι αυτό να το χρησιμοποιήσεις στις κανονικές δοσολογίες ως πρόσθετο συμπλήρωμα CO2, χωρίς να κινδυνεύει κάποιο από τα φυτά σου, που ούτως ή άλλως είναι μάλλον ανθεκτικά)