Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 03-02-07, 13:36
Το avatar του χρήστη KwstasV
KwstasV Ο χρήστης KwstasV δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 03-02-2007
Περιοχή: Βόλος
Μηνύματα: 85
Προεπιλογή Ξεκίνημα... αλλά με βοήθειες!

Γεια σας,

είμαι καινούριος στο forum και μάλλον καινούριος και στα ενυδρεία. Βέβαια τα τελευταία 4-5 χρόνια είχα ένα μικρό ενυδρείο 40lt χωρίς φυτά, στο οποίο ζούσαν (όσο άντεχαν) διάφορα ψαράκια, κυρίως guppys, platys και σκαλάρια. Κάποτε είχα καταφέρει να έχω και 2-3 γέννες από τα guppys, αλλά κανένα από τα μικρά δεν επέζησε... Γενικά, δεν ασχολούμουν και πολύ με το ενυδρείο και όλα μάλλον γίνονταν στην τύχη!!

Πρόσφατα πήρα τη μεγάλη απόφαση!! Αγόρασα ένα μεγάλο ενυδρείο κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Είναι το RIO 180 της JUWEL (http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=5). Τοποθετήθηκε στη θέση που είχα προσχεδιάσει ότι θα είναι για το ενυδρείο και ξεκίνησα με μελέτη και ερωτήσεις στο petshop. Οι τύποι του petshop είναι μάλλον καλοί γιατί πολλά από όσα διαβάζω εδώ μέσα μου τα έχουν ήδη αναφέρει.
Έχει φίλτρο που ήρθε μαζί με το ενυδρείο (μπλε, πράσινα σφουγγαράκια και φίλτρο άνθρακα και υαλοβάμβακα (http://www.juwel-aquarium.de/en/filter_full.htm) ενώ εγώ πρόσθεσα στο κάτω κάτω μέρος και ένα σακουλάκι μακαρόνια. Η αντλία του είναι μια με δυνατότητα 600lt/h (http://www.juwel-aquarium.de/en/bersicht193.htm). Ο θερμοστάτης είναι 200W (http://www.juwel-aquarium.de/en/heizer47.htm?cat=186). Τέλος έχει δύο λάμπες 38W η κάθε μία. Μία warmligth και μία daylight (http://www.juwel-aquarium.de/en/addon.htm?matnr=40550)

Θα σας πω λοιπόν τι έχω κάνει ως τώρα και περιμένω γνώμες, συμβουλές και κριτικές (ελπίζοντας ότι δε θα γίνω βάρος).

Καταρχήν έβαλα υπόστρωμα (Tetra CompleteSubstrate) αν και από ότι είδα εκ των υστέρων εδώ μέσα κάποιος δεν το συμπαθεί και πολύ. Πάντως τώρα πια έχει μπει.
Μετά έβαλα λάβα και υλικό από ενυδρείο του petshop που μου είπε ότι είναι καλό πρώτα να το ξεπλύνω όπως και έκανα. Αυτό το υλικό θεωρητικά βοηθάει τα φυτά είπαν. Μετά πρόσθεσα το χαλίκι.
Γέμισα το ενυδρείο με νερό και το ξεκίνησα. Πρόσθεσα και τα 40lt του παλιού ενυδρείου μαζί με τα μακαρόνια του για μπόλιασμα. Έτσιψα και τον υαλοβάμβακα τον παλιό μέσα στο νερό και μετά τον πέταξα. Πρόσθεσα και αντιχλώριο (Stress coat της Aquarium Pharmaceutics).
Έβαλα και μια ταπετσαρία πίσω που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα γιατί αλλιώς φαινόταν ο τοίχος και δε μου άρεσε. φυσικά μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με άλλη περισσότερο ενδιαφέρουσα ή κατάλληλη.
Πήρα και ένα ξύλο (βάλτου έλεγε το καρτελάκι αλλά δυστυχώς το πέταξα και δε ξέρω να σας πω λεπτομέρειες) και αφού το κράτησα 1-2 μέρες σε λεκάνη με ζεστό (καυτό θα έλεγα) νερό, έβγαλε αρκετό χρώμα και ας το πούμε βρωμιά. Στο τέλος το νερό έβγαινε σχεδόν καθαρό. Πάνω σε αυτό το ξύλο έδεσα 2 ανούβιες και μπήκε στο ενυδρείο.
Πρόσθεσα και ακόμα μερικές ανούβιες νάνους εδώ και εκεί. Επίσης έβαλα δύο φυτά που ξέχασα πως τα λένε και τα οποία μου τα έδωσε ως ρίζες από το δικό του ενυδρείο ο petshopas, τα οποία βγάζουν ανθάκια που επιπλέουν στην επιφάνεια μαζί με φυλλαράκια (ξέρει κανείς πως τα λένε
Για ενίσχυση στην αρχή έβαλα και τον παλιό θερμοστάτη (50W) που προφανώς μάλλον θα βγάλω τώρα που έπιασα (επιτέλους) τους 26-27 βαθμούς.
Και τελευταίο έβαλα το μοναδικό ψαράκι (ο ήρωας) που είχε επιβιώσει από κάθε αντιξοότητα στο παλιό ενυδρείο και του άξιζε ένα καινούριο σπίτι!!! Ένα σκαλάρι το οποίο μάλιστα έχει μεγαλώσει αρκετά!!!

Βέβαια δεν έχω κάνει κανένα test αμμωνίας κλπ, ούτε σκληρότητας. Ξέρω πως θα έπρεπε πριν μπει το ψαράκι και πως ίσως το ενυδρείο θέλει στρώσιμο. Αλλά έπρεπε να μπει για να φύγει το παλιό ενυδρείο (που είχε καταντήσει να μη βλέπετε...). Έχω σκοπό να πάρω τεστ από βδομάδα και να το ελέγξω. Αλλά υπέθεσα (με το φτωχό μου μυαλό) ότι τα 40 λίτρα νερού του παλιού ενυδρείου (στα 140 καινούρια) + τα παλιά μακαρόνια (μαζί με φρέσκα νέα) + η παλιά λάβα η δική μου και του μαγαζιού + το στίψιμο του παλιού υαλομβάμβακα μέσα στο καινούριο ενυδρείο + 1 πλαστικό βραχάκι από το παλιό που μπήκε εν αναμονή εύρεσης μιας αληθινής πέτρας ή συνδυασμού αληθινών πετρών και το οποίο ελπίζω να είχε πάνω του κανένα βακτηριάκι..., όλα αυτά μαζί θα σώσουν την κατάσταση και θα βοηθήσουν στο πιο γρήγορο στρώσιμο.
Βέβαια δε βάζω άλλα ψάρια αν πρώτα δεν ελέγξω. Ο Ήρωας ελπίζω να αντέξει.
Οπότε τώρα σας παρουσιάζω το καινούριο μου ενυδρείο όπως έχει γίνει και περιμένω σχόλια, κρίσεις και συμβουλές (ή επιπλήξεις).


Ελπίζω να μη σας κούρασα με το μακρύ post, αλλά κάτι η περέργεια και η διάθεση να σας τα πω αναλυτικά, κάτι η χαρά μου για το νέο μου απόκτημα, παρασύρθηκα!!!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή.
Κώστας
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02228 seconds with 10 queries