Στις εκάστοτε συσκευασίες και ανάλογα τη μάρκα, αναγράφεται η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιούμε ανάλογα τα λίτρα μας. Αντιφώσφορο πρέπει να υπάρχει πάντα. Το θέμα είναι για τον άνθρακα. Αν έχουμε κοράλλια (π.χ. σαρκόφυτα) πρέπει να υπάρχει πάντα. Υπάρχουν θεωρίες ότι πρέπει να μπαίνει κάποιες μέρες τον μήνα και άλλες που λένε συνέχεια ανεξαρτήτου στοκαρίσματος.
Ανανεώνονται μια φορά τον μήνα. Αυτός είναι ο κανόνας. Αλλά υπάρχουν μάρκες που αντέχουν περισσότερο.
Ο βράχος έτσι και αλλιώς έρχεται χωρίς νερό από το εξωτερικό. Ο περισσότερος πληθυσμός του παθαίνει. Γι΄ αυτό τα μαγαζιά πουλάνε κουραρισμένο βράχο, (δηλαδή βράχο που έχει μείνει καιρό στο μαγαζί σε κατάλληλες συνθήκες και ανακάμπτει) και ακουράριστο (δηλαδή όπως έρχεται στην εισαγωγή και τον παίρνει ο καθένας με δικιά του ευθύνη). Αν βάλουμε ακουράριστο βράχο (ανάλογα την ποσότητα βέβαια και σε σχέση με τον υπάρχοντα στρωμένο) σε εν λειτουργία ενυδρείο, υπάρχει περίπτωση να μας ανεβάσει ακόμα και αμμωνία. Μπορούμε κάλλιστα να πάρουμε ακουράριστο βράχο και να τον κουράρουμε σε ειδική δεξαμενή ή σε νεοσύστατο ενυδρείο, χωρίς τπτ άλλο μέσα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία.
Όταν τον αγοράσουμε, στο μαγαζί θα μας τον τυλίξουν σε εφημερίδα βρεγμένη και για λίγη ώρα δεν έχει πρόβλημα.
Ο ζωντανός αραγωνίτης είναι άλλη περίπτωση. Αυτός έρχεται συσκευασμένος σε ερμητικά κλειστές σακούλες. Είτε έχει μέσα τα βακτηρίδια, είτε στα δίνει σε ξεχωριστό σακουλάκι, ανάλογα με τη μάρκα. Οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξεως, γι΄ αυτό προσοχή.
Τα κοράλλια τα μεταχειριζόμαστε όπως τα ψάρια. Σε σακούλα με νερό.
__________________
small minds just talk about people, medium minds talk about things, but the great minds talk about ideas...
|