Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #13  
Παλιά 07-06-06, 11:04
Το avatar του χρήστη daemonarch
daemonarch Ο χρήστης daemonarch δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 21-06-2005
Μηνύματα: 4
Arrow

Οι παράγοντες που αφαιρούμε τα λέπια από συγκεκριμένες περιοχές είναι γιατί όπως προείπε και η Mariel, το σχήμα και οι διαστάσεις τους ποικίλουν ανάλογα με την ‘’τοποθεσία’’ τους στο σώμα του ψαριού.

Κανονικά, για ένα δείγμα Χ αριθμών ψαριών που θέλουμε να εξετάσουμε πρέπει να επιλεχθεί, εάν όχι το λέπι μιας απόλυτα συγκεκριμένης θέσης - για κάθε ένα από τα ψάρια, τουλάχιστον να αφαιρούνται από την ίδια περιοχή του σώματός τους.
Οι καλύτερες περιοχές (μεγαλύτερα λέπια – ευκολοδιάβαστα και κυρίως πιο εύκολα-γρήγορα για να τα αφαιρέσουμε χωρίς να τα καταστρέψουμε) φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Η τεχνική απαιτεί να αφαιρούνται 4-5 λέπια τουλάχιστον για μικρότερο δειγματοληπτικό λάθος αλλά και για καλύτερη στατιστική ανάλυση. Για παράδειγμα εάν ένα ψάρι για τον οποιοδήποτε λόγο χάσει ένα λέπι, τότε έχει την ικανότητα να βγάλει ένα καινούριο στην θέση του προηγούμενου (κάτι σαν μια πληγή που επουλώνεται). Βέβαια το θέμα είναι ότι το καινούριο λέπι ΔΕΝ περιέχει τις παλιές ‘’πληροφορίες΄΄ των αρχικών λεπιών, οπότε εάν εσύ επιλέξεις αυτό, οι δακτύλιοι του θα είναι σίγουρα ελλιπής και θα σε οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. (Γι’ αυτό οι περισσότεροι ιχθυολόγοι προτιμούν τους ωτόλιθους για τον προσδιορισμό της ηλικίας).

Για να τα παρασκευάσεις λοιπόν, τα τοποθετείς μεταξύ δυο καθαρών αντικειμενοφόρων, που πιέζονται και στην συνέχεια τυλίγεις καλά τις άκρες τους με χαρτοταινία ή λευκοπλαστ.

Το κόλπο για να μην σου μυρίζει και σου χαλάει το παρασκεύασμα είναι μια μικρή προεργασία. Αφού έχεις αφαιρέσει το λέπι το βάζεις σε νεράκι βρύσης (για να μαλακώσουν οι ιστοί που τυχόν βρίσκονται επάνω του), στην συνέχεια το τρίβεις ελαφρά μεταξύ των δακτύλων σου και τέλος το ξανά ξεπλένεις και το καθαρίζεις – στεγνώνεις με ένα πανί (προσεχτικά πάντα γιατί σπάνε εύκολα…). Εάν θέλεις μετά, μπορείς να το περάσεις και από ένα διάλυμα αλκοόλης (50% ή 70%) προκειμένου να αφυδατωθεί εντελώς και να το έχεις για παραααα μα παααραααα πολύ καιρό.


Ελπίζω να απάντησα αρκετά γρήγορα και να βοήθησα…


ΥΓ. safi δεν γράφουμε και κάτι αρκετά έξυπνο απλά είχαμε την τύχη (ή την ατυχία…) να το σπουδάσουμε και έτσι γνωρίζουμε λίγα πραγματάκια παραπάνω αλλά thanx anyway!!!
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  Scale selection area.jpg
Εμφανίσεις:  802
Μέγεθος:  21,5 KB  
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,03048 seconds with 11 queries