Γαλλικός με... τύρφη
Δεν τον ήπιαμε γιατί δεν είχαμε γάλα :smt082
Λοιπόν, κάναμε ένα πείραμα στο σχολείο. Θέλαμε να δούμε αν η τύρφη μπορεί να κατεβάσει αμέσως τις σκληρότητες και το πεχα με τη μέθοδο του γαλλικού καφέ. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής Πριν ph 8,0 kh 19 gh 21 Μετά ph 6,5 kh 10 gh 10 Τώρα θα κάνουμε το ίδιο αλλά χωρίς βραστό νερό ------------------------- Το πείραμα συνεχίστηκε αλλά αυτή τη φορά με κρύο νερό. Το νερό πέφτει πολύ πολύ αργά περνώντας από ένα χωνί που μέσα υπάρχει ένα φίλτρο γαλλικού με τύρφη. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια ακριβώς με το πείραμα που είχε γίνει με βραστό νερό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν χρωματίστηκε ούτε 1% σε σχέση με το ζεστό. Αυτό ίσως σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η επεξεργασία του νερού για 24 ώρες ή και παραπάνω, αρκεί να περνάει το νερό από την τύρφη πολύ αργά. Θα κάνω και κάποιες άλλες δοκιμές και θα σας πω |
Ωπα μεγάλε , τι είπες τώρα,
είναι πολύ σημαντικό. Πάντως αυτό που είχα παρατηρήσει εγώ, είναι πως η μεγάλη μείωση PH& GH έγινε στις πρώτες 12 ώρες μέσα στο βαρέλι, στις επόμενες 12 ώρες είδα ελάχιστη μείωση |
Για εγκυκλοπαιδικη γνώση ok είναι το πείραμα αλλά στην πράξη που και πως μπορεί να χρησιμεύσει οεο;......
|
Παράθεση:
Αυτές τις μετρήσεις τις πήρατε μετά από πόση ώρα ? Πόσο νερό είχε περάσει από το φίλτρο με την τύρφη ? Πόση τύρφη χρησιμοποιήσατε (σε γραμμάρια ) ? Με τι ρυθμό έτρεχε το νερό μέσα από την τύρφη ? Με βάση τις μετρήσεις αυτές για ένα ενυδρείο πχ 150 λίτρων πόση τύρφη θα χρειαστεί και σε πόση ώρα θα έχεις πετύχει αυτές τις τιμές ? Μετά από πόση ώρα αλλάζεις την τύρφη με φρέσκια ή δεν την αλλάζεις καθόλου ? αυτά τα ολίγα για αρχή .... |
Παράθεση:
Κατάλαβες; ------------------------- Παράθεση:
|
Αυτό το πείραμα είναι τροφή για σκέψη αλλά και για επόμενους πειραματισμούς.
Όπως το έχω πει και άλλες φορές, έχω παρατηρήσει πως η μεγαλύτερη πτώση γίνετε τις πρώτες 12 ώρες. Ευκαιρία με το πείραμα του Σταύρου, την άλλη εβδομάδα θα πειραματιστώ και εγώ, θα μετράω τακτικά να δω τον ρυθμό μείωσης του PH και της GH και φυσικά της αλλαγής του χρώματος του νερού, γιατί προσωπικά με ενδιαφέρει να μειώνω PH & GH χωρίς να χρωματίζεται το νερό |
Παράθεση:
......παρακολουθώ το θέμα σου. |
Τάκη - Σταύρο,
αν το μυστικό είναι στον ρυθμό που πέφτει το νερό στην τύρφη, και αν ο Σταύρος χρειάστηκε 10 λεπτά για το 1,5 λίτρο, τότε για τα 15 λίτρα θα θέλει 100 λεπτά και για τα 150 λίτρα 1000 λεπτά (περίπου 16,5 ώρες). |
Λάμπρο ,
ή αν περνάει αργά και 1 φορά, ή αν περνάει πιο γρήγορα αλλά πολλές φορές , νομίζω πως θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Την άλλη Παρασκευή θα το δοκιμάσω :) --------------------- Σταύρο , ενυδρειακή τύρφη έβαλες ή κηπουρικής ; |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
Welcome to the Club :D |
Παράθεση:
|
Λοιπόν: Βάζω σε ένα σουρωτήρι μακαρονιών 2 φίλτρα γαλλικού ανοιγμένα ώστε να καλύπτουν τις τρύπες και το γεμίζω με 1 λίτρο τύρφη. Το προσαρμόζω στο στόμιο του 80λιτρου βαρελιού και αρχίζω το γέμισμα. Το γέμισμα κρατάει 6 ώρες και οι τιμές kh και gh πέφτουν από 18-19 στα μισά.
|
Σταύρο δοκίμασες να ξαναχρησιμοποιήσεις την ίδια τύρφη να δεις αν είναι τόσο αποτελεσματική ;
|
Όχι, Τάκη. Την πετάω μωρέ... δε βαριέσαι;:D
Έχω τόσα λίτρα τύρφη να κάνω αλλαγή και... στον Αμαζόνιο. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:33. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board