Οδηγός καλλιέργειας Microworms με φωτογραφίες
Το πήρα επιτέλους απόφαση να γράψω τις (όσο πιο αναλυτικές μπορούσα) οδηγίες διατήρησης των microworms, ώστε να τις έχει έτοιμες όποιος τις χρειαστεί!
Τα microworms (Panagrellus redivivus) είναι νηματοειδή σκουλήκια (σαν τα grindal), τα οποία και ζουν ελεύθερα στο έδαφος (δηλαδή δεν παρασιτούν σε κάποιον άλλο οργανισμό). Αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή για τα πολύ μικρά ψάρια (τα μεγαλύτερα είναι πιθανό να τα αγνοήσουν), καθώς και για γόνο, οποίος έχει πλέον περάσει από το στάδιο που τρεφόταν αποκλειστικά με infusoria (μικροοργανισμούς) και πριν τραφεί με artemia, αφού είναι μικρότερα αυτής. Πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως υποκατάστατο της artemia, σε περίπτωση που μας κουράζει η εκκόλαψή της (βέβαια περιέχουν μικρότερο ποσοστό πρωτεΐνης από την atremia). Αυτά που θα χρειαστούμε είναι:
Ανοίγουμε στο καπάκι του τάπερ μία τρύπα, ώστε να παίρνουν αέρα και βάζουμε στην τρύπα filter wool, ώστε να μην μπορούν να μπουν έντομα. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0303.jpg Βάζουμε βρώμη στο τάπερ (χοντρικά μισό δάχτυλο) http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0296.jpg Στη συνέχεια έχουμε δύο επιλογές: Εάν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων τότε βράζουμε νερό (σε βραστήρα ή σε ένα ταπεινό μπρίκι:p) και ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα προσθέτουμε σταδιακά νερό και βλέπουμε πότε θα δημιουργηθεί ένας ωραίος πολτός (να μην είναι ιδιαίτερα νερουλό, πηχτό πράγμα γιατί ούτως ή άλλως όσο περνάνε οι μέρες θα γίνεται πιο υδαρό). Εάν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων απλά προσθέτουμε το νερό από τη βρύση και έχουμε κάτι που μοιάζει με νερόπλυμα :D. Χοντρικά θα χρειαστούμε νερό σε ίση ποσότητα με τη βρώμη που βάλαμε. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0298.jpg Το βάζουμε όπως είναι στο φούρνο μικροκυμάτων και το ζεσταίνουμε σε πλήρη δύναμη για 1-3 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο, την ποσότητα κλπ θα βρείτε τη ρουτίνα σας). http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0299.jpg Το βγάζουμε και ανακατεύουμε με το κουτάλι ώστε να δούμε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε βρώμη ή νερό, ώστε να πετύχουμε την κατάλληλη σύσταση και αν χρειάζεται το ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο. Μετά το στρώνουμε ώστε να γίνει επίπεδο. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0301.jpg Εάν είστε βιαστικοί σαν εμένα βάλτε το για λίγη ώρα στην κατάψυξη ώστε να μην είναι καυτό, αλλιώς αφήστε το να κρυώσει σιγά σιγά. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0302.jpg Πασπαλίζουμε ξερή μαγιά. Και τα σκουλήκια την τρώνε, αλλά και αποφεύγουμε το να πιάσει μούχλα η αποικία μας. Εάν θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι μπορούμε να ρίχνουμε και μια φορά την εβδομάδα από πάνω. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0307.jpg Παίρνουμε την ήδη έτοιμη αποικία. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0304.jpg Και μπολιάζουμε με μερικές κουταλιές (και μία είναι αρκετή). http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0309.jpg Καθαρίζουμε τέλεια τα τοιχώματα του τάπερ με χαρτί κουζίνας. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0310.jpg Πλέον η καινούργια μας καλλιέργεια είναι έτοιμη. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0312.jpg Σε μερικές μέρες (το πολύ μία εβδομάδα) θα δούμε τα σκουλήκια να σκαρφαλώνουν στα τοιχώματα του τάπερ, οπότε και είναι έτοιμη η καλλιέργεια για να ταΐζουμε τα ψάρια μας από αυτή. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0306.jpg Ναι! Είναι ζωντανά! (ακολουθεί βίντεο :D) http://www.aquatek.gr/rimages/albums...h_mov_0305.jpg Με μία μπατονέτα (ή ό,τι άλλο μας βολεύει) παίρνουμε από τα τοιχώματα του τάπερ την ποσότητα που θέλουμε. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0313.jpg Και τη βάζουμε στο ενυδρείο μας, όπου πλέον θα παρατηρήσουμε τα ψαράκια μας να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις προσπαθώντας να φάνε κάθε ίχνος του σύννεφου σκουληκιών που δημιουργείται! http://www.aquatek.gr/rimages/albums...s-dsc_0315.jpg Την καλλιέργεια την κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου και καλό είναι να φτιάχνουμε μία καινούγια μια φορά το μήνα. Εάν θέλουμε για ασφάλεια μπορούμε να διατηρούμε και περισσότερερες από μία καλλιέργειες. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε και τη διατροφική αξία των microworms σε σύγκριση με την artemia. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...ionalvalue.jpg Καθώς και την ανάλυση των αμινοξέων που περιέχουν. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...i3ad0alpha.jpg Καλά μαγειρέματα!:D Πηγή πινάκων: http://www.livefoodcultures.com/micr...ntversion.html |
Ευχαριστουμε κυριε Στελιο για τις πληροφοριες και τις ωραιες φωτο!
|
Αναλυτικοτατος...;)
Θα τις ακολουθησω πολυ συντομα.:) |
Εγώ το έκανα με νερό βρύσης, χωρίς ζέσταμα.. πάλι γίνεται πολτός..
Αυτό με την μαγιά δεν το ήξερα όμως:p Ωραίο:smt041 |
Πολυ καλος οδηγος ευχαριστουμε!
Εγραψες! |
Πολυ αναλυτικό και ωραιο σαν παρουσίαση..
Σε ευχαριστουμε Στελιο. |
Ωραίος και αναλυτικότατος!!! :smt041
Pinned και αυτό!!! :p:p:p |
μπραβο Στελιο, ωραια και αναλυτικη παρουσιαση.
αντε και υπομνημα. |
Ωραίος! ;)
|
Φιλοτιμήθηκες και το εγραψες τελικα ε? τεμπελακο :D
Νομιζω λες πολυ ωρα στα μικροκυματα. Εγω το εβαλα ενα λεπτο και ηταν ηδη ετοιμο στα 40" που το τσεκαρα. Λιγο λιωσιμο με το κουταλι ηθελε. Ας το τσεκαρει ο καθενας σταδιακα. |
Εγω παλι την πηρα ετοιμη την καλιεργεια απο τον Στελιο!!!Να'σαι καλα φιλαρακι!Ευχαριστω πολυ!!!!
|
Αν καταλαβα καλα αυτα ειναι ακομα μικροτερα απτα γκρινταλ;...απειρως μικροτερα βασικα. Πρεπει πραγματι ναναι τελεια για γονους και μηνων τετρα και αλλα. Πολυ καλη παρουσιαση, αναρωτιεμαι αν μπορουμε να υιοθετησουμε καποια απτα χαρακτηριστικα της στην γκρινταλ για να την κανουμε καλυτερη η ταναποδο. Πχ γιατι βρωμη και οχι φοινικοχωμα; Αν βαζαμε και εδω φοινικοχωμα δεν θα αποφευγαμε τον φοβο για μουχλιασμα, και τη μαγια; Και δεν θα χρειαζοταν νατην ξαναφτιαχνουμε καθε μηνα.
|
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια ομορφόπαιδα!
Ακόμα δεν έχω κάνει δοκιμές για μεγάλωμα σε χώμα, αν και πιο πολύ με ιντριγκάρει το να δοκιμάσω τα grindal με τη βρώμη, μια και μου είναι πολύ πιο εύκολο να τα φτιάχνω μια φορά το μήνα και να μην ξανασχολούμαι με το να τους ρίχνω φαγητό συνέχεια και μάλιστα έχοντας συνεχώς φουλ παραγωγή και με πιο εύκολη συλλογή. Μαγιά δε ρίχνω πέρα από την αρχή (από βαρεμάρα :D) και δε μου έχει μουχλιάσει ποτέ, εκτός από μια φορά που έπιασε μούχλα σε ένα σημείο σαν κεφαλάκι καρφίτσας. Αντιθέτως η σκυλοτροφή στα grindal μου έχει μουχλιάσει αρκετές φορές. Δοκιμάστε και ενημερώστε για τις διαφορές που θα παρατηρήσετε. |
Βασικα ναι δεν εχεις αδικο. Να δυναμωσουν λιγο οι καλλιεργειες μου και θα φτιαξω μια με βρωμη αντι χουμους. Θα ενημερωσω μηπωσ καο αξιζει να υιοθετηθει. Η βρωμη ξυνιζει γρηγορα αλλα πολυ δυσκολα μουχλιαζει. Μπραβο για τις πληροφοριες στελιο πολυ χρησιμο παντως.;)
|
Οταν λες θερμοκρασια δωματιου τι εννοεις?
14-15 ειναι καλα?:rolleyes: |
Όχι, είναι χαμηλή. Δε θα τα χάσεις λογικά, αλλά θα είναι μειωμένη η παραγωγή. Καλύτερα πάνω από 20 βαθμούς κελσίου.
|
Εγω εχω βαλει τις καλλιεργειες στις ακρες του φωτιστικου. Ακριβως πανω απτις λαμπες ειδικα οταν ειναι και οι 3 αναμενες πιστευω ανεβαζει πολυ θερμοκρασια. Ταχω στο τελος τις λαμπας που μπαινει το καλωδιο, πανω στο καπακι. Και μια πετσετα γυρω τουσ για ναναι σκοταδι αν ανοιξω φωσ στο σαλονι. Τουλαχιστον για τις 12 απτις 24 ωρες ειναι σε καλο επιπεδο.
|
υποψιν,το ιδιο μπορει να γινει και με πουρε στιγμης.(σε σκονη)
μονο αυτο αλλαζει,ολα τα υπολοιπα ιδια με οτι γραφει το αρθρο του exelix. απλα το λεω γιατι ειναι σχετικα πιο ευκολο να βρεθει πουρες,παρα βρωμη:D τα δικα μου ετσι τα εχω. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:47. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board