Ερώτηση!
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Σε ένα θαλλασινό που υπάρχουν τροπικά ψάρια (π.χ. Clown) μπορεί να ζήσει μέσα ένα Ελληνικό θαλλασινό ψάρι????Υπάρχει κάποιος τρόπος για να το απολινμάνεις προτού μπεί μέσα και αν ναι ποιός???? (Χωρίς να έχεις ενυδρείο καραντίνα) :?: :?: :?:
|
H μόνη ένσταση είναι οι θερμοκρασίες. Το μεσογειακό θέλει 21 έως 22 βαθμούς και το τροπικό γύρω στους 26. Άν μάλιστα αρρωστήσουν τότε το ανέβασμα της θερμοκρασίας θα κάνει το μεσογειακό να υποφέρει. Και βέβαια για το καλοκαίρι θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλεις chiller
|
Ναι όμως τα ψάρια σινηθίζουν αν δεν κάνω λάθος τις θερμοκρασίες εφ όσον αυτό γίνει σταδιακά με μικρή άνωδος της θερμοκρασίας! Π.Χ Αν καταφέρεις ένα μεσογειακό ψάρι να ζει στους 25C και μετά βάλεις μέσα τα τροπικά θα είναι όλα εντάξει μετα??? :lol: Και με την απολίμανση τι γίνεται, Τίποτα? Απλά το πετάς μέσα? :wink:
|
Re: Ερώτηση!
Παράθεση:
Παράθεση:
ΥΓ. Καλο ειναι πριν γραφουμε κατι, να το σκεφτομαστε και λιγο....μπορει να παρεξηγηθουμε.... :wink: |
ΔΕΝ επαναλαμβάνω δεν ενωούσα τέτοιον τρόπο!!!!!!!!!!!!!! :twisted:
Απλά μου είρθε στο μιαλό κάτι περι UV και έτσι!!!! |
Εγω πριν 3 χρόνια είχα καταφέρει κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης να πιάσω ένα παπαγαλόψαρο που έμοιαζε με thalassoma lunare ή lutescens και αφου το προσάρμοσα καλά το έβαλα στο ενυδρείο.
Το ψάρι έφαγε από την πρώτη ημέρα και το κράτησα σχεδόν 1 χρόνο. Το έχασα όταν κόλλησε ο θερμοστάτης της αντίστασης ένα σαββατοκύριακο και βρήκα το νερό στους 32. Μεγάλο ρόλο στην προσαρμογή του νομίζω πως έπαιξε το γεγονός ότι το πήρα από τη θάλασσα καλοκαίρι, όπου έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες και αρα μικρότερη διαφορά από το τροπικό κλίμα. Όσο για την ύπαρξη παρασίτων, πρέπει να ισχύει ότι και στα ψάρια που αγοράζεις από το κατάστημα. Ελπίζω να σε βοήθησα Στάθης Υ.Γ. Για όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, δοκιμάστε σε κάποιο μέρος όπου φαίνεται να υπάρχουν κάποια ψάρια αυτού του είδους να σπάσετε έναν αχινό και να τον κρατήσετε στο χέρι σας. Σε χρόνο μηδέν εμφανίζονται από το πουθενά δεκάδες παπαγαλόψαρα και τσιμπολογάνε από το χέρι χωρίς να διστάσουν καθόλου. |
OK! Σε ευχαριστώ Stathi με κάληψες!
|
Όλα είναι πολύ σχετικά , το καλυτερο για το ψάρι είναι , να ειναι μικρότερο απο χρόνο και να έχει μαζευτει , όσο πιο ρηχά , σαλιάρες και κοκοβιοι μέχρι 24c δεν έχουν κανένα πρόβλημα , προσαρμοζοντε εύκολα εχουν τρελή όρεξη και χαρακτήρα .....για γέλια
Παπαγαλόψαρο , θέλω να φέρω φέτος απο την κρήτη . Όσο για την προσαρμογη ειναι καλό να γίνετε (επιβεβλιμένο θα έλεγα ) αλλα να μην διαρκει περισσότερο απο δυο ημέρες καθώς αυτη η περίοδοσ στρεσάρει ακόμα περισσοτερο το ψάρι |
Παράθεση:
Ανέβασμα της θερμοκρασίας σημαίνει αύξηση του μεταβολισμού του ψαριού και αυτό σε ακόμη περίπτωση δεν είναι υγειές για μεγάλο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον μόνιμα. Μετά το salinity στη Μεσόγειο είναι πολύ υψηλότερο και εκεί πρέπει να βρεις μία τομή. Το πρόβλημα που απομένει είναι αν έρθει παράσιτο. ακόμη χειρότερα τι γίνεται στο ich.Εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί υποχρεωτικά πρέπει να καταφύγεις σε χαλκό αφού ανέβασμα της θερμοκρασίας σημαίνει δυσφορία του μεσογειακού. Πιστεύω ότι κάπου δεν πρέπει να παριστάνουμε το Θεό. Άς διατηρήσουμε κάποια από τα όρια που έχουν τεθεί από τη φύση. |
32C στο τροπικο?
|
32? :shock: Αυτό δεν είναι τροπικό αυτό είναι ψαρόσουπα! :lol: :wink:
|
Παράθεση:
|
Μιλας για τα pools οπου επιβιωνουν συνηθως κατι γοβιοειδή. Τα περισσοτερα θαλασσινα τροπικα που υπαρχουν στο εμποριο ειναι ειδη βυθου που ζουν σε πολυ σταθερες θερμοκρασιες.
|
Παράθεση:
Οσο για το ποια ειδη μπορουμε εμεις να παρουμε απο τα δικα μας καταστηματα, δεν μπορουμε δυστηχως να ξερουμε σε ποιο βαθος ηταν πριν. Συνηθως τα βιβλια αναφερουν πως απο ινδικο ωκεανο ειναι απο σχετικα ρηχα σημεια λογο ελυψεις εξοπλισμου,αφου 99% των περιπτωσεων τα μαζευουν οι ντοπιοι με τις ξυλοβαρκες τους και αφου τα βαλουν σε μεγαλους κουβαδες στην ακτη τα δινουν στον εμπορο. Ενω απο αμερικη (Καραιβικη) ειναι απο ποιο βαθια λογο του πολυ καλυτερου εξοπλισμου του προσωπικου περισηλογης τους. Οι συνθηκες σε ενα θαλλασινο πρεπει να ειναι οι καλυτερες δυνατες που μπορουμε να δωσουμε και ο στοχος μας ειναι οσο ποιο απολυτες τιμες σε ποιοτητα νερου,θερμοκρασιας, διατροφης κτλ. Ενοειτε και οσο γινεται σταθερες. Σιγουρα δεν μπορουμε να κανουμε το τελειο, αλλα αυτος ειναι ενας ακομα λογος να δωσουμε οτι μπορουμε σε οτι ειναι δυνατο απο εμας. Στις θερμοκρασιες δεν μπορουμε να παιζουμε & αυτο ειναι απολυτο. Αν ηταν τοσο απλο γιατι δεν εχουμε και στην μεσογειο τροπικα ειδη? Απο που να ελθουν? Λιγο ποιο κατω απο την Μαρτυρικη Κυπρο μας υπαρχει ολοκληρο Σουες με μια διωρηγα τερας. Αρα επαφη υπαρχει, τοτε γιατι δεν?? Οπως αντοιστιχα τα δικα μας ειδη δεν μπορουν ζησουν εκει, στην κοκκινη θαλλασα. Καποια ειδη ομως τα οποια ειναι πολυ ανθεκτικα εχουν κανει την παρουσια τους αισθητη και στις 2 θαλλασες. Αλλα ειναι πολυ λιγα τα ειδη αυτα. Μην προσπαθητε να κανετε τρελες αλχημιες, ο niktso τα λεει παρα πολυ σωστα, οι κινδυνοι ειναι πολλοι, ναι ειναι θαλλασινα και τα δυο, ναι εχουν πολλα κοινα, αλλα και εμεις με τους εσκιμοους εχουμε το ιδιο DNA, τοτε γιατι δεν παμε να μεινουμε εκει? Καλα παμε τοτε για τους βεδουινους στην ερημο. Ουτε εκει, και μην πει κανεις πως δεν ειμαστε ουσιαστικα ιδιοι σαν DNA!? Πειραματισμοι μπορει να υπαρχουν, εχω δει σε τροπικο να υπαρχουν αχινοι, γαριδες και ανεμωνη δικη μας και εως τωρα πανε καλα, αλλα το παιδι που τα εχει, ειναι ψειρας και δινει συνθηκες οσο γινεται αψογες, ενω προσεχει το νερο του οσο σχεδον κανενας μας. Μιλαμε ομως για ειδη τα οποια μαζευτηκαν απο πολυ ρηχα, με μεγαλες για μεσογειακο θερμοκρασιες και ακομα και ετσι θα εχουν λογικα μειωμενο χρονο ζωης. Αλλα δεν εχει βαλει ψαρια για τους παραπανω λογους, και επισης αφου εχει τους αχινους κανα χρονο τωρα, θα τους επιστρεψει καποια στιγμη απο εκει που τους μαζεψε (τροφαντους και ωραιους :D ). Οι αχινοι για παραδειγμα εχουν το καλο οτι σε προβληματα μικροαλγης ειναι super διοτι την τρωνε πολυ, αλλα επισης σου τρωνε και την πολυ αγαπητη και δυσκολα να ελθει κοραλλινη. Εχω δει και σε καταστημα να εχουν αχινο για την αλγη, κανει δουλεια, αλλα με την κοραλλινη? Οι ατιμοι τα τρωνε ολα!! Οποιος θελει να βαλει αρκετα μεσογειακα πλασματα σε ενα ενυδρειο ας το κανει απο την αρχη μεσογειακο, να πω ομως πως ενω για το τροπικο υπαρχουν πολλες πηγες και βιβλια πολυτιμα για εμας, για το μεσογειακο ειναι κατι παραπανω απο πολυτελεια...Δεν ξερω κιολας εαν υπαρχει κατι περα απο διαφορους ατλαντες. Οι λοιποι επιδοξοι και νυν θαλλασινοι να μας δωσουν και αυτοι τα φωτα τους |
Παράθεση:
Το 32 αναφέρεται καθαρά σε σχέση με το σχόλιο του Στάθη ότι ψόφησε το μεσογειακό ψάρι στη θερμοκρασία αυτή. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διατηρήσω το ενυδρείο μου σε τέτοιες θερμοκρασίες όμως σε περίπτωση ich είχα ανεβάσει θερμοκρασία (σε fish only) στους 31και είχα κατεβασει salinity για δύο εβδομάδες. Τώρα όσο αφορά το σχόλιο ότι στο 32 μιλάμε για ψαρόσουπα δύο πράγματα. Πρώτο μπορείς να κυτάξεις σε βιβλία που αναφέρουν για ανεμώνες, ας πούμε, συνθήκες διατήρησης που κυμαίνονται από 26 έως 31. Και τονίζω ότι μιλάει για το όριο θερμοκρασιών στο οποίο ζουν. Υπάρχουν σημεία τα οποία είναι ρηχά με τον ήλιο από πάνω όπου δημιουργούνται σχετικά στάσιμα νερά στη διάρκεια της ημέρας όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει. Δεύτερο επειδή προέρχεται από το συντάκτη του topic λυπάμαι που ασχολήθηκα και δεν το ξανακάνω. Νίκος |
Παράθεση:
|
Niktso: Αυτό για την ψαρόσουπα το είπα εγώ! Μια πλάκα έκανα μην τα πέρνεις όλα τόσο σοβαρά! :lol: :wink:
Έχει δίκιο ο Τόλης γιατί και εγώ σαν αρχάριος έτσι το πείρα! Δεν γνορίζω όσα και εσύ για να καταλάβω τι ενοείς! |
Συμπληρώνω έτσι για το αρχείο ότι σε ηφαιστιογενή μέρη ζούν αρκετά ψάρια σε μεγάλες θερμοκρασίες.
(Τι σου κάνουν τα ντοκυμαντέρ)!! |
νικτσο , και αν σου πω οτι το νερό σήμερα είναι ΄κατρουλιο΄ , ποσους βαφμους έχει ??
σε πληροφορώ πως ο μέσος ετήσιος όρος σε πολλά σημεία της ελλάδος ειναι 19κελσιου , στο Μπαλί είναι 22 , εδώ μιλάμε για ακτή σε κάπιο κόλπο ή κατι ανάλογο και οχι για τα 2500 μετρα του αιγαιου και ουτε για την αδριατικη Εμενα με διαβεβεωναν , οτι μεσογιακη ανεμονη δεν κραταει πανω απο 10 μέρες και λιωνει και τα λοιπα , η δικιά μου κλείνει δύο μήνες και ενω στο μάζεμα της είχα καταφερει διαμπερες τραυμα , τώρα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και σίγουρα ΔΕΝ ΠΡΟΚΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΩ EVER !!!!! στο τάισμα μου έχει αρπακσει τη τσιμπίδα δύο φορές και αν είναι όντος stichodactyla πονάει και αφήνει έντονο σημάδι , ο δε κλοουν κάνει πως δε τι βλέπει (δε κρατιέμαι , σήμερα κίολας τη τραβηξα την ώρα που είχε τσιμπίσει έναν ερημίτη ) |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Όσο αφορά για τις θερμοκρασίες δεν μιλάω από πείρα αλλά με βάση βιβλία. Επειδή στο κομάτι της θαλάσιας βιολογίας θεωρώ ότι οι έμπειροι aquarists είναι στην αιχμή προσπαθώ να εκμεταλευτώ την εμπειρία τους και να ξεκινήσω από εκεί. Θεωρώ άλλωστε ότι το σωστό είναι πριν ξεκινήσεις το ενυδρείο σου είναι να διαβάσεις δυό τρία βιβλία, να σχεδιάσεις το ενυδρείο σου , να ξαναδιαβάσεις τα βιβλία και αφού τελειώσεις να τους ρίξεις άλλη μία ματιά για να σιγουρευτείς. Όταν λοιπόν έχω τη πλειοψηφία να συνιστά θερμοκρασίες της τάξης 25 έως 26 και κάποιους να λένε στο reef 28 για να αυξήσεις την ανάπτυξη (διάβαζε μεταβολισμό) των κοραλιών το ακούω. Επίσης όσο καιρό είχα fish only η θερμοκρασία ήταν 27 και 28 ενώ το καλοκαίρι το άφηνα και στο 29 αφού δεν έχω ψυκτικό.(το 29 είναι με ανεμιστηράκι απλά λίγες ώρες ). Άρα τι θερμοκρασία έχει στο Μπαλί δεν με αφορά όταν σχεδιάζω το ενυδρείο μου και σε καμία περίπτωση δεν θα πέσω κάτω από τους 26. Όποιος βέβαια θέλει να το κάνει, ας το εφαρμόσει, να διατηρήσει κάποια τροπικά ψάρια για τρία χρόνια τουλάχιστο και μετά ας το γνωστοποιήσει ώστε να το ακολουθήσουν όσοι έχουν διάθεση. Μην δίνουμε όμως συμβουλές και να αφήνουμε να υποθέσει κάποιος ότι τροπικό με 22 ή μεσογειακό με 26 είναι κάτι εύκολο που μπορούν να το κάνουν όλοι. Ευχαριστώ και συγνώμη για την ένταση |
Καλησπέρα
Φίλε niktso ,δε ξέρω πια είναι η πληροφόρισή σου, αλλά αυτό που ακουω παντου, είναι οτι 24' ειναι ότι πρέπει και λίγο μεγαλυτερα (25-26) οταν θα σβήνουν τα φώτα., στην ελλάδα υπάρχουν είδη που ζουν και στους 30 βαφμους (σαλιάρες κ.α) οι ελληνικοι ερημιτες κρατάνε μέχρι τους 32-34 (όχι μόνιμα βέβαια ) Η διαφωνία μου , είναι πως το 29 , που λες μπορεί να κάνει καλο σε κάποιους οργανισμούς , αλλά αυτό δεν το αναγάγει σε γενικο κανόνα τη στιγμή που στο 30 ,αλλα είδη παραπέουν αν όχι πεθαίνουν .Καθως και οτι θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει τι παίζει στο μπαλί η μάλλον καλύτερα τι παίζει στη περιοχή απο την οποία προέρχετε το κάθε είδος που διατηρείς ή που σκοπέυεις να κρατίσεις right ? Φίλε Discus, απο καινούργιο , έχω φρέσκα , σπιτικά μουστο(υ)κούλουρα , γνωστό πιο ? lasal, έχεις δει αυτο, με τα inverts(γαρίδες , μύδια , πολυχετες, φούσκες κ.α.)ακομα και κάποια ψάρια που ζούσαν στα 1500-2000μ στο σκοτάδι , δίπλα σε πίδακες θείου (τοξικό οπυ τρέφοντε απο αυτό) στους 80 βαφμους κελσίου ??????????? (μακάρι να το ξαναβάλει η ΕΤ1) |
α,για το ντοκυμαντέρ,όταν το εντοπίσετε πείτε και στους υπόλοιπους να το δούν-Τέτοια πράγματα δεν είναι να τα χάνουμε :wink: .
Καλό είναι να πέσει το υφάκι από όλλες τις πλευρές,γιατί εδώ μαζευόμαστε να λύσουμε τις απορείες μας και όχι για να βγάλουμε τα μάτια μας(υπάρχουν μέρη και για αυτό). Τέλος ,όταν κάποιος λέει κάτι που αφορά παραμέτρους νερού ,ασ το τσεκάρει πρώτα γιατί θα πάρει και άλλους στο λαιμό του :? Ψυχραιμία λοιπόν γιατί θα μας γελάνε και οι ρέγγες :lol: :lol: :wink: |
Μηλόντας για ντοκιμαντέρ πείρα ένα καταπλικτικό από το video club που λέγεται The Blue Planet όπου περιέχει 2 DVD μέσα! Σας το σινηστώ!!! :wink:
|
Παράθεση:
Εκει που βλέπεις ενα ντοκυμαντερ με θαλασσινά ξαφνικά βλέπεις ιστορικά γεγονότα ;) Προσωπικά δεν με χαλάει. Σήμερα μάθαμε και μερικά πράγματα για τον αττίλα ;) Οπότε standby |
Παράθεση:
Παράθεση:
Τέλος το 29 όταν μιλάμε για τροπικό μειώνει τη διάρκεια ζωής του ψαριού. Αυτό είναι ευρέως γνωστό αφού για αυτό ακριβώς το λόγο ανεβάζουμε τις θερμοκρασίες στις ασθένειες για να μειώσουμε το κύκλο ζωής του παράσιτου. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο το ψάρι τρώει περισσότερο, κινείται περισσότερο αλλά και ζει λιγότερο. Κανένα τροπικό όμως δεν θα πεθάνει σε δύο μέρες ή δύο μήνες από τους 28 ή τους 30 ή τους 32 βαθμούς. Τουλάχιστο εγώ για λόγους θεραπείας το έχω κάνει για δύο βδομάδες χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορώ να μάθω -όπως πιστεύω και οι υπόλοιποι συνομιλητές - τι ενυδρεία έχεις , τι πληθυσμό, συνθήκες, και πόσο καιρό; Μιλάς από κάποια πείρα ή από βιβλία ; Βέβαια έχεις μία ασυνέπεια στα λόγια σου. Μιλάς για θερμοκρασίες - υποθέτω στις Ελληνικές θάλασσες - για 19 ΜΟ και για καβούρια ερημίτες σε 32 34. Τελικά ποιό είναι το θέμα; Να κάνεις αντίλογο; Ευχαριστώ. |
Παράθεση:
Ας κάνω λίγο τον +-3 Ηρεμααα ;) oupsss +-8 Sorry +-3 χεχε αλλα δεν μπορούσα να αντισταθώ :) |
Παρακαλω να ηρεμησουν οι λογοι οι αντιλογοι και οι κινεζοι.
|
Παράθεση:
Και εσυ εαν μπεις σε ενα χαμαμ θα αντεξεις σε θερμοκρασιες 60-80 βαθμους, αλλα εαν σε αφησω μονιμα θα μου γινεις στον ατμο. Σοβαρεψου λιγο γιατι το εχεις ξεσκισει το θεμα. Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Αλλο φρουτο....Οπως παντα εντος θεματος :wink: Οι πηγες σου ποιες ειναι περα απο τα ντοκιμαντερ??Εγω ειμαι πεπισμενος οτι δεν εχεις δει βιβλιο για θαλλασινο, ουτε μεσω του ιντερνετ απο το www.amazon.com!! Βρε αγορι μου, κοψε τα λυγμενα και ασχολησου σοβαρα με κατι, και οχι λογο χαζομαρας αγνοιας και εγωισμου να του αλλαζεις τα φωτα. Ουτε ειναι λυση εαν δεν εχεις κοινωνικη ζωη να μπαινεις εδω και να κανεις καποιους να ασχολουνται μαζι σου επειδη εσυ θελεις να καλυψεις με τελειως λαθος τροπο το κενο σου. Οι υπολοιποι τα λενε πολυ ευγενικα και καλα κανουν αλλα εσυ ποια δεν περνεις χαμπαρι, ας το πει και ενας ευθεως. Υστερ. Αληθεια...ενταξει, ολα καλα με το χρυσαφι που εβαλες στο θαλλασινο σου? Θελω να ξερω γιατι ηταν η προηγουμενη σοβαρη σου αποροια πριν απο κανα 2μηνο. Toli λυπαμαι αλλα δεν αντεξα, δεν ειναι κατασταση αυτη, εχει και αναπαντητες καποιες αλλες χαζες προκλησεις απο το παρελθον. Του ειχες ζητησει σε προηγουμενο προσφατο θαλλασινο topic να απαντησει και εκανε τον κινεζο. Λυπαμαι και παλι,αλλα εχω μαθει να λεω αυτο που σκεφτομαι. |
Παράθεση:
Βλέπω μία θετική στάση από τα μαγαζιά που αρχίζουν και φέρνουν όλο και περισσότεροι άσχετα αν ακόμη δεν έχουν επενδύσει σοβαρά σε εξοπλισμό. Όμως υπάρχει μία θετική στάση και ένα ελπιδοφόρο μέλλον και πιστεύω ότι πρέπει να δωθούν κατευθύνσεις και να περάσει λίγη εμπειρία στους άλλους. Δεν πιστεύω ότι είμαι αλάνθαστος αλλά μία εμπειρία την έχω. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό που έπιασε σε μένα υποχρεωτικά θα πιάσει και σε άλλο γιατί κανείς πιστεύω από εμάς δεν είναι σε θέση να ξέρει την ακριβή χημεία του ενυδρείου του. Και λέγοντας χημεία δεν αναφέρομαι μόνο στα συστατικά αλλά και στη ροή του νερού,κατεύθυνση , ένταση, ενναλλαγή, στο φιλτράρισμα που γίνεται, στη ποιότητα και ποσότητα της τροφής, στην ένταση και το φάσμα του φωτισμού. Άρα αυτό που έπιασε σε εμένα σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένο ότι θα πιάσει σε άλλο. Θέλω όμως να γίνονται όσο λιγότερες αποτυχημένες προσπάθειες και γι' αυτό προσπαθώ να εκφράσω μία άποψη που προέρχεται από αρκετά βιβλία - ειδικά σε reef - και αρκετά χρόνια συνδρομών σε TFH και FAMA αλλά και ερωτήσεις σε reefcentral. Δεν μπορώ λοιπόν να ακούω ανεύθυνες - πάντα κατά την προσωπική μου κρίση - απόψεις και περίεργες τοποθετήσεις. Νομίζω ότι δεν είμαστε εδώ ούτε για να δείξουμε πόσο "μάγκες" είμαστε αλλά να βοηθήσουμε. Και νομίζω ότι το συγκεκριμένο άτομο - bonjo - πετάει άσχετα θέματα και μπορεί να οδηγήσει άτομα σε αποτυχίες. Και όπως όλοι ξέρουμε μία αποτυχία οδηγεί πολύ συχνά τους ανθρώπους σε εγκατάλειψη της προσπάθειας και προσωπικά δεν το θέλω αυτό. Ευχαριστώ Νίκος |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:41. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board