Άρρωστος Μονομάχος...Βοήθεια!!
Από χθές ο μονομάχος μου (το καμάρι μου :D ) συμπεριφέρεται περίεργα. Έχει χάσει τη ζωντάνια του, κρύβεται στη σπηλιά, φοβάται και τα ξιφάκια μου (!!!) μέχρι χθές έτρωγε κανονικά (σήμερα νηστεία). Νομίζω κάτι έχει το ένα το μάτι του. Έχει 6 μέρες που τον έβαλα στο καινούργιο ένυδρείο (54 lt, θερμοκρασία 24, φίλτρο με άνθρακα, φίλτρο βυθού), αλλάγή νερού έκανα χθές (30%) +aqua safe. Γενικά όλα τα υπολοιπα είναι νορμάλ. Οι συγκάτοικοι του (1 θυλ. μονομάχος, 4 νέον και 3 ξίφοι) είναι μια χαρά. Έχω αλάτι για ενυδρείο (δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα). Αν ρίξω αλάτι θα πειράξει τα νέον? Τι ποσότητα να ρίξω? Στο site με τις αρρώστιες για betta δεν μπόρεσα να καταλάβω τι έχει. Πείτε μου τι να κάνω :? :?
Υπόψιν, έχω το 10 lt μου (μόνο με φίλτρο), όπου μπορώ να τον βγάλω σε καραντίνα. |
Επειδή δεν μπορούσα να περιμένω, έριξα 2 (και κάτι) κουταλιές (του γλυκού) αλάτι. Αυτό που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω ήτανε πως είναι δυνατόν να φοβάται τους ξίφους και να είναι μονίμως σε κάποια σπηλιά ή κάτω απο το φίλτρο. Τις πρώτες 3 μέρες πάντως δεν έδειχνε να είχε πρόβλημα, υποδέχτηκε με κυνηγητά και παιχνίδια τους 3 ξίφους και τη μονομαχίνα, αλλά από χθές φοβάται!!!!
Μετά από κάνα 3 ωρο αφού έριξα το αλάτι, τον είδα κάπως καλύτερα (μπορεί να είναι και ιδέα μου). Μάλιστα δεν "μασούσε" και κυνηγούσε τους ξιφους, όπως πριν. Παρατήρησα όταν έσβησα το φώς από το ενυδρείο είναι συνέχεια σην επιφάνεια, και αναρωτιέμαι μήπως για όλα φταίει η λάμπα :?: Στο παλιό ένυδρείο δεν είχα, μήπως τον επηρέασε η αλλάγη? Δεν ξέρω πλέον τι να υποθέσω. |
Αν η διαφορα της συμπεριφορας παρατηρηθηκε μετα την προσθηκη της λαμπας σε συνδιασμο με την αλλαγη περιβαλλοντος ειναι φυσιολογικο.Χρειαζεται ενα χρονο προσαρμογης.
|
Τελικά ο μονομάχος τη βγάζει δεν την βγάζει. Έχει ψιλοασπρίσει στο κάτω μέρος του και έφαγε και ένα ανελέητο κυνηγητό-μάδημα από την πρώην φιλήσυχη και φοβιτσιάρα θυληκιά μονομαχίνα (που την είχε τρελλάνει στο κυνηγητό τις πρώτες μέρες), τον απομόνωσα σε 10 lt με φίλτρο και αεριστήρα. Θέρμανση δεν έχω στο μικρό (δυστυχώς). Δεν κατάλαβα τι αρρώστια έχει (δεν μου φένεται για lck) και έτσι ψάχνω ακόμα σαν τρελλός στο net να βρω τι έχει για να του δώσω το κατάλληλο φάρμακο. Καμμιά ιδέα??
|
Έχει καθόλου σημάδια ασθένειας πάνω του? Κάτι σαν μύξα μήπως ή όχι? Ξέρεις την ηλικία του ψαριού ή τον πήρες από pet shop? Ποτέ μου δεν διαπίστωσα αλλαγή στην συμπεριφορά των μαχητών μου όταν για κάποιο λόγο τους έβαζα από τα ξεχωριστά δοχεία τους (χωρίς φωτισμό εννοείται..), σε κάποιο ενυδρείο με φως. Μάλλον τους άρεσε :!: Τώρα, αν ο μαχητής είναι περίπου 2 χρονών μάλλον τον χάνεις από γερατιά :( Όλοι οι δικοί μου που πεθένουν από γερατιά αρχίζουν και χάνουν το χρώμα τους, τρώνε πολύ λίγο ή καθόλου και σε σύντομα χρονικό διάστημα :oops: .... Τουλάχιστον όλοι ¨έφευγαν¨ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στη γη αφού ζευγάρωναν :!: Η θερμοκρασία του νερού που τον έχεις πόσο είναι? Πρέπει να είναι πάνω από 24 C γιατί και στην περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας πάλι χάνουν το χρώμα τους, δεν τρώνε κανονικά και είναι ευάλωτοι σε ασθένειες.
|
Παράθεση:
Τώρα που το σκέφτομαι από τότε που έβαλα αλάτι στο καινουργιο ενυδρείο πήρε την κάτω βόλτα, ή εκτός αν αλλοιώθηκαν τα σκουλήκια (κατεψυγμένα). Δεν θα πείραζαν όμως τα υπόλοιπα?? :?: Λες να είναι γηρατειά? Την θερμοκρασία την έχω στους 24 για τα νέον. 5 μήνες που τον είχα στο παλιό ενυδρείο χωρίς θερμοστάτη δεν είχε πάθει τίποτα. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:40. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board