Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   DIY . Φτιάχτο μόνος σου (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Κατασκευη ξυλινου ενυδρειου... (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43576)

dimitris21 27-10-10 13:23

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 499254)
ναι αυτο το ρωτανε πολλοι...:D:D:D
το τζαμι μπαινει και απο εμπρος διαγωνια και απο επανω;);)
-------------------------

θα εχω μεγαλη διαφορα στο ρευμα για πολλους λογους....
δεν ξερω αν απο την αντλια θα εχω οπως λες, αλλα σιγουρα εχω απο τον φωτισμο που ειναι μολις 14 watt και την πιο πολυ οικονομια θα την εχω απο τους θερμοστατες που θα ζεστενουν το νερο... ειμαι κι εγω περιεργος να δω ποσα watt θα χρειαστω...:D:D
θα ξεκινησω με την αντισταση που εχω 300 watt και θα ανεβαινω ανα 100 και να δω που θα ειμαι οκ...

Θανάση δεν έχεις λόγο να το κάνεις αυτό. η ενέργεια που χρειάζεται για να θερμάνει το νερό είναι ίδια η 300w βάλεις η 3000w βάλεις. μικροδιαφορές υπάρχουν αλλά σίγουρα δεν είναι άξιες λόγου.
το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον 1:1 watt/λιτρο

thanasis76 27-10-10 13:32

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από dimitris21 (Μήνυμα 499304)
Θανάση δεν έχεις λόγο να το κάνεις αυτό. η ενέργεια που χρειάζεται για να θερμάνει το νερό είναι ίδια η 300w βάλεις η 3000w βάλεις. μικροδιαφορές υπάρχουν αλλά σίγουρα δεν είναι άξιες λόγου.
το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον 1:1 watt/λιτρο

ναι εχεις δικιο γιατι αν βαλω 300 βατ θα κανει 2 ωρες πχ να το θερμανει ενω με 3000 βατ θα κανει 20 λεπτα οποτε την ιδια ενεργεια στην ουσια θα χρειαστω αλλα δεν το διατυπωσα σωστα...
ηθελα να πω οτι με ξυλινο ενυδρειο κερδιζω πολυ σε θερμομονωση και θα χρειαζομαι λιγοτερη ενεργεια για να κραταω θερμοκρασια γυρω στους 26 βαθμους...
οποτε οικονομια στο ρευμα:grin:

thanasis76 30-10-10 18:02

καλησπερα!!! το ενυδρειο σθγα σιγα φτανει στο τελος του.
εγιναν καποιες εργασιες παλι και σας τις δειχνω...
αλλαξα τα στιριγματα της λεντοταινιας, που δεν μου αρεσαν και την στιριξα μεσα σε πλαστικη ραγα που χρησημοποιουν οι ηλεκτρολογοι για να περνανε καλωδια.
μπηκε και η σωλινα για να γινονται οι αλλαγες νερου...
και περαστηκε και το πρωτο χερι χρωμα εξωτερικα... :clap: :clap:
http://i994.photobucket.com/albums/a...s76/001-15.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...s76/004-18.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...s76/005-13.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums...is76-011-5.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...s76/007-12.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...is76/009-8.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...is76/012-3.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...is76/014-2.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums...is76-016-2.jpg

6981giwrgos 30-10-10 18:17

νομιζω τωρα ειναι καλητερα στηριγμενη η λεντοταινια...;);)
σαν χρωμα εγω θα το περναγα με ενα σουρο βερνικι αλλα γουστα ειναι αυτα..:grin::grin::grin:

thanasis76 30-10-10 18:20

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από 6981giwrgos (Μήνυμα 501025)
νομιζω τωρα ειναι καλητερα στηριγμενη η λεντοταινια...;);)
σαν χρωμα εγω θα το περναγα με ενα σουρο βερνικι αλλα γουστα ειναι αυτα..:grin::grin::grin:

το χρωμα πρεπει να ταιριαξει με τα επιπλα στο σαλονι...:D:D:D

6981giwrgos 30-10-10 18:25

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 501028)
το χρωμα πρεπει να ταιριαξει με τα επιπλα στο σαλονι...:D:D:D

σωστος......:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleye s:

egeorgiou 30-10-10 18:42

Είσαι μερακλής

thanasis76 30-10-10 20:47

σε ευχαριστω πολυ!!!! κατσε να το τελειωσω...:D:D θα εχει και διακοσμιση εξωτερικα... να σπασει λιγο η μαυριλα.....:D:D:D

sgiak 30-10-10 21:59

Εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι ήδη ένα όμορφο έπιπλο πριν ακόμη γεμίσει νερό και μπουν μέσα ψάρια.
Και όπως πάντα ερωτήσεις (είπες εξαρχής ότι θα ενημερώνεις για τα υλικά):
Τι είδους χρώμα χρησιμοποίησες? Χρειάστηκε να τρίψεις την κόντρα πλακέ πριν βάψεις? (Πόσα χέρια βάψιμο θα περάσεις?)
Επίσης, τα σημεία στα οποία φαίνονταν οι βίδες προφανώς τα στοκάρισες, αλλά με τι είδους στόκο? Στα συγκεκριμένα σημεία η βαφή στρώνει καλά? Πως φαίνεται από κοντά?
Και κάτι που δεν μου απάντησες νωρίτερα: Τα διαχωριστικά στο φίλτρο τα κώλυσες με σιλικόνη?

PS. Ίσως έπρεπε να το ρωτήσω νωρίτερα αυτό: Υπάρχει κίνδυνος να σκίσουν οι βίδες την κόντρα πλακέ? Δεν εννοώ φυσικά αυτές που είναι βιδωμένες στην επιφάνεια αλλά αυτές που πιάνουν στα πλαϊνά των φύλλων. Έκανες πρώτα τις τρύπες με τρυπάνι ή τις βίδωσες απευθείας?

Crazy_Beaver 30-10-10 22:09

:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041

thanasis76 31-10-10 01:29

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από sgiak (Μήνυμα 501169)
Εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι ήδη ένα όμορφο έπιπλο πριν ακόμη γεμίσει νερό και μπουν μέσα ψάρια.
Και όπως πάντα ερωτήσεις (είπες εξαρχής ότι θα ενημερώνεις για τα υλικά):
Τι είδους χρώμα χρησιμοποίησες? Χρειάστηκε να τρίψεις την κόντρα πλακέ πριν βάψεις? (Πόσα χέρια βάψιμο θα περάσεις?)
Επίσης, τα σημεία στα οποία φαίνονταν οι βίδες προφανώς τα στοκάρισες, αλλά με τι είδους στόκο? Στα συγκεκριμένα σημεία η βαφή στρώνει καλά? Πως φαίνεται από κοντά?
Και κάτι που δεν μου απάντησες νωρίτερα: Τα διαχωριστικά στο φίλτρο τα κώλυσες με σιλικόνη?

PS. Ίσως έπρεπε να το ρωτήσω νωρίτερα αυτό: Υπάρχει κίνδυνος να σκίσουν οι βίδες την κόντρα πλακέ? Δεν εννοώ φυσικά αυτές που είναι βιδωμένες στην επιφάνεια αλλά αυτές που πιάνουν στα πλαϊνά των φύλλων. Έκανες πρώτα τις τρύπες με τρυπάνι ή τις βίδωσες απευθείας?

σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια...

στις ερωτησεις σου...
το χρωμα ειναι κανονικο χρωμα μαυρο ματ για σιδερα και ξυλα.
πριν βαψω, οπου εχει βιδες και λακακια στοκαρετε με ξυλοστοκο και τριβεται ολο το ενυδρειο με ψιλο ντουκοχαρτο μεχρι αν μην εχει λακακια...
αν καπου εχει ξαναστοκαρουμε σε εκεινο το σημειο και το ξανατριβουμε.
η βαφη γινετε με μικρο ρολο και οχι με πινελο γιατι θα φαινετε ασχημα...
απο κοντα φαινετε μια χαρα και θα περαστει αλλο ενα χερι και θα ειναι ετοιμο...
τα διαχωριστικα του φιλτρου κολληθηκαν με σιλικονη και μετα περαστικαν και μονωτικο υλικο
το κοντρα πλακε δεν σκιζει. εκτως αν βαλεις πιο χοντρες βιδες...
αναλογα το παχος του πλακε βαζεις και το αναλογο παχος σε βιδα και δεν χρειαζεται να κανεις πριν τρυπες...

οτι θελετε μπορειτε αν ρωτατε, χαρα μου να βοηθησω οποιον σκεφτει να κανει κατι παρομοιο...
:smt041:smt041

Zorba_The_Freak 31-10-10 15:59

Παρακολουθω απο την αρχη την κατασκευη και φαινεται καταπληκτικη.

Μονο μια μικρη λεπτομερεια: Τα λαστιχα που εχεις χρησιμοποιησει στο φιλτρο εχεις ελεγξει/προβλεψει να ειναι καταλληλα για ποσιμο νερό?
Μου ειχαν πει καποτε οτι αυτα τα πρασινα ειναι ακαταλληλα γιατι μπορει να βγαλουν καποιες ουσιες στο νερο. ΔΕΝ εχω ομως προσωπικη εμπειρια και δεν ξερω αν ισχυει...

Kotsos 31-10-10 16:06

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Zorba_The_Freak (Μήνυμα 501428)
Παρακολουθω απο την αρχη την κατασκευη και φαινεται καταπληκτικη.

Μονο μια μικρη λεπτομερεια: Τα λαστιχα που εχεις χρησιμοποιησει στο φιλτρο εχεις ελεγξει/προβλεψει να ειναι καταλληλα για ποσιμο νερό?
Μου ειχαν πει καποτε οτι αυτα τα πρασινα ειναι ακαταλληλα γιατι μπορει να βγαλουν καποιες ουσιες στο νερο. ΔΕΝ εχω ομως προσωπικη εμπειρια και δεν ξερω αν ισχυει...

Εγώ τα χρησιμοποιώ αρκετό καιρό στο εξωτερικό μου φίλτρο χωρίς πρόβλημα...Βέβαια αυτό που λες δεν το έχω ακούσει..

thanasis76 31-10-10 16:18

απο οσο ξερω τα λαστιχα ειναι ενταξει και δεν εχουν κανενα προβλημα με το ποσιμο νερο...
;);)

harris samos 31-10-10 20:35

θαναση το συγκεκριμενο καναλι παλιοτερα που το ειχα χρησιμοπιοισει ξεκολαγε οπου τραβαγε υγρασια στο λεω για να μη βρεις την ταινια μεσα ;)

thanasis76 01-11-10 02:27

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από harris samos (Μήνυμα 501542)
θαναση το συγκεκριμενο καναλι παλιοτερα που το ειχα χρησιμοπιοισει ξεκολαγε οπου τραβαγε υγρασια στο λεω για να μη βρεις την ταινια μεσα ;)

το ειχες κολλησει με την ταινια διπλης οψεως που ειχε μαλλον ε??
εγω το εχω κολλησει με σιλικονη και το περασα και μονωτικο υλικο...
δεν πεφτει σιγουρα...:D:D
σε ευχαριστω παντος...

Ύδωρ 01-11-10 10:32

Θανάση φαίνεται πως έχεις κάνει πολλή δουλειά, και μόνο και μόνο γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια.
Δεν θα εξετάσω την επιλογή του υλικού (ξύλο - πολυεστέρας) με την οποία καταρχάς διαφωνώ, ο χρόνος εύχομαι να σε δικαιώσει. Ούτε για την τοποθέτηση του τζαμιού θα μιλήσω, νομίζω οι προηγούμενοι το έχουν καλύψει το θέμα. Για το καπάκι μόνο λίγες παρατηρήσεις. Τα μεταλλικά συρραπτικά τα φοβάμαι μακροχρόνια με την υγρασία (σκουριάζουν) και το όποιο βερνίκι δεν τα προστατεύει απόλυτα. Χώρο για φωτιστικά και ανεμιστήρες, έχεις προβλέψει;
Οι παρατηρήσεις μου δεν έχουν σκοπό κριτικής. Αλλά επειδή βλέπω πως έχεις κάνει ΠΟΛΛΗ δουλειά, επισημαίνω κάποιες "λεπτομέρειες" για να μην πάει η δουλειά σου στράφι.

thanasis76 01-11-10 11:50

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Ύδωρ (Μήνυμα 501756)
Θανάση φαίνεται πως έχεις κάνει πολλή δουλειά, και μόνο και μόνο γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια.
Δεν θα εξετάσω την επιλογή του υλικού (ξύλο - πολυεστέρας) με την οποία καταρχάς διαφωνώ, ο χρόνος εύχομαι να σε δικαιώσει. Ούτε για την τοποθέτηση του τζαμιού θα μιλήσω, νομίζω οι προηγούμενοι το έχουν καλύψει το θέμα. Για το καπάκι μόνο λίγες παρατηρήσεις. Τα μεταλλικά συρραπτικά τα φοβάμαι μακροχρόνια με την υγρασία (σκουριάζουν) και το όποιο βερνίκι δεν τα προστατεύει απόλυτα. Χώρο για φωτιστικά και ανεμιστήρες, έχεις προβλέψει;
Οι παρατηρήσεις μου δεν έχουν σκοπό κριτικής. Αλλά επειδή βλέπω πως έχεις κάνει ΠΟΛΛΗ δουλειά, επισημαίνω κάποιες "λεπτομέρειες" για να μην πάει η δουλειά σου στράφι.

σε ευχαριστω και χαιρομαι απο την αρχη να μου επισημενουν διαφορα πραγματα , γιατι κι εγω πρωτη φορα κανω τετοια κατασκευη...
απλα δεν την εκανα βιαστηκα και πιστευω οτι δεν εχω κανει τιποτα τρομερα λαθη...

για το φωτιστικο οπως λες, το εχω βαλει, δεν το ειδες???:confused::confused:

τα συρραπτικα δεν θα εχουν την παραμικρη επαφη με υγρασια. τα καπακια απο μεσα εχουν περαστει με το ιδιο μονωτικο που εχει περαστει ολο το ενυδρειο 3 χερια.

για ανεμηστηρες ετσι οπως ειναι τα καπακια μπαινουν πολυ ευκολα κοβοντας 2 γριλιες... απλα τωρα προσπαθω να τελειωσω για να βαλω νερο. τα ενεμηστηρακια εχω χρονο μεχρι το καλοκαιρι...:D

για την επιλογη ξυλου-πολυεστερα-μονωτικο θα ηθελα να μου πεις την αποψη σου και τους φοβους σου...
παντος την ιδεα την πηρα απο εδω
http://www.jonolavsakvarium.com/eng_...006/index.html
και την κατασκευη μου την εχω κανει πολυ πιο δυνατη και γερη απο οτι εκανε ο τυπος για λογους ασφαλειας...

για το τζαμι τι... ????

σε ευχαριστω για τις παρατηρησεις και ειναι δεκτες, αλλιως δεν θα εβαζα την παρουσιαση... μεσα απο την παρουσιαση διορθωνομαι κι εγω!!!:smt041:smt041

Ύδωρ 01-11-10 18:49

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 501777)
σε ευχαριστω και χαιρομαι απο την αρχη να μου επισημενουν διαφορα πραγματα , γιατι κι εγω πρωτη φορα κανω τετοια κατασκευη...
απλα δεν την εκανα βιαστηκα και πιστευω οτι δεν εχω κανει τιποτα τρομερα λαθη...

για το φωτιστικο οπως λες, το εχω βαλει, δεν το ειδες???
:confused::confused:
To είδα μετά, έχεις δίκιο. Πάντως εγώ δεν θα επέλεγα LEDs αλλά κάποια λάμπα Τ8 / Τ5
τα συρραπτικα δεν θα εχουν την παραμικρη επαφη με υγρασια. τα καπακια απο μεσα εχουν περαστει με το ιδιο μονωτικο που εχει περαστει ολο το ενυδρειο 3 χερια.
Αρκεί να αντέξει η επίστωση σε βάθος χρόνου...
για ανεμηστηρες ετσι οπως ειναι τα καπακια μπαινουν πολυ ευκολα κοβοντας 2 γριλιες... απλα τωρα προσπαθω να τελειωσω για να βαλω νερο. τα ενεμηστηρακια εχω χρονο μεχρι το καλοκαιρι...:D
Σωστός
για την επιλογη ξυλου-πολυεστερα-μονωτικο θα ηθελα να μου πεις την αποψη σου και τους φοβους σου...
παντος την ιδεα την πηρα απο εδω
http://www.jonolavsakvarium.com/eng_...006/index.html

και την κατασκευη μου την εχω κανει πολυ πιο δυνατη και γερη απο οτι εκανε ο τυπος για λογους ασφαλειας..
.
Εγώ προσωπικά θα επέλεγα μία γυάλα (του εμπορίου ή DIY) την οποία θα εγκιβώτιζα σε ό,τι ξύλινο κουτί ήθελα. Εγκιβωτισμός ακριβείας, σαν χερι-γάντι. Έτσι ουσιαστικά θα είχα αυτό που έκανες κι εσύ, αλλά αντί για πολυεστέρα θα είχα την πολυδοκιμασμένη σε βάθος πολλών χρόνων λύση γυαλί-σιλικόνη. Το γυαλί Θανάση αν δεν το σπάσεις από ατύχημα, αντέχει για αιώνες στο νερό... Το δικό μου ενυδρείο (αυτό που έχω τώρα) είναι μια παρόμοια κατασκευή, με γυάλα του εμπορίου και μελαμίνη. Παρόλα αυτά, αν ήταν να επιλέξω οπωσδήποτε σκέτο ξύλο, αντί για πολυεστέρα θα το πέρναγα με μία εποξική ρητίνη.
για το τζαμι τι... ????
Δεν έχω φτιάξει ακόμα DIY ενυδρείο (γυάλα), αλλά νομίζω πως στην περίπτωσή σου πας σε 1-1,5mm τουλάχιστον. Το θέμα είναι πόσο θ' αντέξει στην πίεση του νερού (καμπύλωση) χωρίς κόντρες μόνο με την περιφερική συγκόλληση, και πόσο καλά θα κολλήσει η σιλικόνη στο μονωτικό υλικό (ως ισχύς συγκόλλησης, ως στεγανότητα και ως διάρκεια του δεσμού στο χρόνο)
σε ευχαριστω για τις παρατηρησεις και ειναι δεκτες, αλλιως δεν θα εβαζα την παρουσιαση... μεσα απο την παρουσιαση διορθωνομαι κι εγω!!!:smt041:smt041

Καλή επιτυχία και χαιρετισμούς στον γείτονά σου και φίλο και συνάδελφό μου, τον Γιώργο τον Βακόνδιο (οδοντίατρος).

thanasis76 01-11-10 20:22

σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια....

να βαλω Τ8 η Τ5 το θεωρω υπερβολη γιατι σε ενα μαλαουι ο φωτισμος ειναι απλα για να βλεπουμε τα ψαρια και τα λεντ ειναι και πολυ οικονομικα και αθανατα...

το μονωτικο αντεχει απο οσο μου ειπε στο μαγαζι και δεν θα εχω προβλημα για πολλα χρονια, στην ουσια μου ειπε οτι δεν παθενει τιποτα ιδικα με τον ελαστικοποιητη που εβαλα...

εγω προσωπικα δεν θα ρισκαριζα να φτιαξω 1000λιτρα ενυδρειο με γυαλι και να το κολλησω εγω.. , μετα εχουμε το βαρος που ειναι παρα πολυ και τελος ειναι το οικονομικο που ειναι τεραστια η διαφορα...

οσο για την καμπυλοτητα στο τζαμι το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν θα εχω προβλημα αν σκεφτεις οτι ειναι μικρο το μηκος , χοντρο το τζαμι και με μεγαλη επιφανεια που θα ειναι κολλημενο...

ολα αυτα τα λεω χωρις να εχω πειρα, απλα με οτι βλεπω οσο το φτιαχνω και με το σκεπτικο το δικο μου....

sgiak 03-11-10 10:06

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά νομίζω ότι στο θέμα της χρήσης του ξύλου υπάρχει μεγάλη παρανόηση. Δεν έχω εμπειρία από ενυδρεία αλλά γνωρίζω πολύ καλά (όπως όλοι μας) ότι οι αντοχές του ξύλου στο νερό –με κατάλληλη επεξεργασία- είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ μέχρι σήμερα το ξύλο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές που απαιτούν στεγανότητα. Ενδεικτικά αναφέρω τις ξύλινες δεξαμενές νερού, τα κοινά ξύλινα βαρέλια, τα ξύλινα σπίτια και πάνω από όλα τις ξύλινες βάρκες.
Φυσικά έχει δίκαιο ο Ύδωρ, που επικαλείται τις αντοχές του γυαλιού στο νερό σε βάθος πολλών χρόνων, αλλά ένα γυάλινο ενυδρείο δεν έχει μόνο γυαλί. Η αχίλλειος πτέρνα του είναι η σιλικόνη. Αμφιβάλω λοιπόν για το εάν ένα ενυδρείο από σκέτο γυαλί και σιλικόνη μπορεί να αντέξει περισσότερο στο χρόνο από ένα ξύλινο σαν του Θανάση.
PS. Συγνώμη εάν με την παρέμβασή μου κούρασα όσους παρακολουθούν την παρουσίαση. Κυρίως ήθελα να παροτρύνω τον Θανάση να συνεχίσει -+5

thanasis76 03-11-10 10:16

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από sgiak (Μήνυμα 502809)
Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά νομίζω ότι στο θέμα της χρήσης του ξύλου υπάρχει μεγάλη παρανόηση. Δεν έχω εμπειρία από ενυδρεία αλλά γνωρίζω πολύ καλά (όπως όλοι μας) ότι οι αντοχές του ξύλου στο νερό –με κατάλληλη επεξεργασία- είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ μέχρι σήμερα το ξύλο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές που απαιτούν στεγανότητα. Ενδεικτικά αναφέρω τις ξύλινες δεξαμενές νερού, τα κοινά ξύλινα βαρέλια, τα ξύλινα σπίτια και πάνω από όλα τις ξύλινες βάρκες.
Φυσικά έχει δίκαιο ο Ύδωρ, που επικαλείται τις αντοχές του γυαλιού στο νερό σε βάθος πολλών χρόνων, αλλά ένα γυάλινο ενυδρείο δεν έχει μόνο γυαλί. Η αχίλλειος πτέρνα του είναι η σιλικόνη. Αμφιβάλω λοιπόν για το εάν ένα ενυδρείο από σκέτο γυαλί και σιλικόνη μπορεί να αντέξει περισσότερο στο χρόνο από ένα ξύλινο σαν του Θανάση.
PS. Συγνώμη εάν με την παρέμβασή μου κούρασα όσους παρακολουθούν την παρουσίαση. Κυρίως ήθελα να παροτρύνω τον Θανάση να συνεχίσει -+5

συμφωνω μαζι σου....
οτι αντοχες μπορει να εχει ενα γυαλινο ενυδρειο με κολλησεις σιλικονης 1-1,5 εκατ. αλλες τοσο μπορει να εχει και το ξυλινο και πολυ παραπανω μαλλον μιας και οι κολλησεις του τζαμιου ειναι 5 εκατ.
καλα κανεις και τα γραφεις για να παροτρυνεις κι αλλους....
εγω τελειωνω και εχει βγει σουπερ....
:smt041:smt041:smt041

georgebruno 03-11-10 10:24

Παράθεση:

+1000
+τις αρχικές παραμέτρους δλδ οτι χρησιμοποιούμε ξύλο για να μειώσουμε το κόστος,να γινει πιο ελαφρύ,να έχει καλύτερη θερμομόνωση..

thanasis76 03-11-10 10:41

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από georgebruno (Μήνυμα 502827)
+1000
+τις αρχικές παραμέτρους δλδ οτι χρησιμοποιούμε ξύλο για να μειώσουμε το κόστος,να γινει πιο ελαφρύ,να έχει καλύτερη θερμομόνωση..

συμφωνω.... +100000 και να προσθεσω οτι σε ενα ενυδρειο απο γυαλι που εχουμε διαρροη συνηθος χρειαζεται ξεκολλημα και ξανα απο την αρχη κολλημα...
στα ξυλινα ενυδρεια , το αδειαζεις , στεγνωνει και κανεις οτι θελεις στο σημειο που εχεις διαρροη... :smt052

στο εξωτερικο σε μεγαλα ενυδρεια κατα κυριο λογο χρησημοποιουν ξυλο....

Ύδωρ 03-11-10 20:44

Θανάση, ξέρεις ότι σταυρώνω τα δάχτυλα για να πάνε όλα καλά με το ενυδρείο σου. Δεν μου αρέσει να γίνομαι Κασσάνδρα, ούτε ...Μητσοτάκης. Παρακολουθώ την προσπάθειά σου και εύχομαι τη μέγιστη δυνατή επιτυχία.
Υποχρεούμαι όμως να είμαι ρεαλιστής και νομίζω ότι πρέπει να επισημάνω κάποια πράγματα.
1) Σε αντίθεση με ένα γυάλινο ή ακρυλικό, στο ξύλινο αν έχεις διαρροή, μέχρι να την εντοπίσεις και να το στεγνώσεις σου φούσκωσε το ξύλο και...
2) Επίσης, η διαρροή στα ξύλινα είναι ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ γιατί όσο καλά στερεωμένα και να είναι τα ξύλα, το αδύναμο σημείο είναι στις ενώσεις. Εκεί, η όποια μικροκινητικότητα συχνά οδηγεί σε ρώγμωση του μονωτικού με τις ευνόητες συνέπειες.
3) Είναι κοινός τόπος πώς σε ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις κατασκευές, όσο λιγότερη πολυπλοκότητα υπάρχει τόσο λιγότερος είναι και ο κίνδυνος αποτυχίας. Όταν έχεις ένα σύστημα που αποτελείται από ξύλα, πολυεστέρα, μονωτικό, βίδες, κόλλες, γυαλί, σιλικόνη, κα. η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά αυξάνει επικίνδυνα.
4) Στις βάρκες που προαναφέρθηκαν, αν παρουσιαστεί διαρροή (που παρουσιάζεται) τη βγάζεις, την καλαφατίζεις και την ξαναβάζεις στο νερό. Και είναι εξίσου "εύκολο" και να τη συντηρήσεις (που κι αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικά). Το ίδιο ισχύει και για τις δεξαμενές νερού. Ένα ενυδρείο όμως 1000lt με εξοπλισμό, ψάρια, βιολογία φίλτρου, ντεκόρ, φυτά ίσως, για να ξεστηθεί και να ξαναστηθεί (ώστε να επισκευαστεί ή να συντηρηθεί) είναι ένα μεγάλο θέμα.
5) Στο internet θα βρεις πολλές ίσως ανάλογες κατασκευές, με αναλυτικές παρουσιάσεις, συμβουλές και εντυπωσιακές φωτογραφίες. Πόσες όμως από αυτές μας λένε πώς τα πήγε το project τους μετά από 1, 2, 3, ή 5 χρόνια;
Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα επιχειρήματα, αλλά δε θέλω να χαλάσω τη συζήτηση του φίλου μου, ούτε τον ενθουσιασμό του για το εγχείρημά του. Είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά εύχομαι να βγω ψεύτης. Άλλωστε, ξύλινα ενυδρεία δε συναντάς πολλά (γιατί άραγε; ) και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε (εκ του ασφαλούς) την μεγάλη προσπάθεια του Θανάση, καθώς και να ανταλλάξουμε τις όποιες απόψεις μας.

kwstas_original 03-11-10 21:00

Θα ειμαι και εγω ρεαλιστης....
Δεν συναντας πολλα ξυλινα ενυδρεια γιατι δεν υπαρχει αναγκη για πραγματικα ΜΕΓΑΛΑ ενυδρεια.
Eπισης οι περισσοτεροι το βλεπουν οπως εσυ και δεν ρισκαρουν.εκ του ασφαλους...
Το ενυδρειο που φτιαχνει ο Θανασης απο τα μικροτερα ξυλινα που εγω εχω δει τουλαχιστον.
Με ξυλο φτιαχνονται ενυδρεια 30 και 50 χιλιαδων λιτρων....αστειευεσαι?

Αλλο οι βαρκες...οι δεξαμενες που σωστα αναφερθηκαν παραπανω που τροφοδοτουν νερο ολοκληρα χωρια ποτε αδειαζουν για να συντηρηθουν?:rolleyes:

Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι το περνεις τοσο βαρια....αντε και ανοιξε (φτου φτου)
ξερεις τι ζημια θα κανουνε τα τζαμια απο ενα 1000αρι ενυδρειο?Αν εισαι μπροστα σε εκοψε φετες...(οτι τυπου τζαμι και να ειναι).Το ξυλο τι θα κανει?Τα νερα ερχονται σε δευτερη μοιρα...οποιος ανακτευετε με τα πιτουρα, τον τρωνε οι κοτες!:D

Το μεγαλο γυαλινο ενυδρειο ειναι 10 φορες πιο επικινδυνο απο το ξυλινο.
Ακομα και μεχρι να το κολλησεις.

Απλα σαν ολα τα πραγματα εχει τα ευασθητα σημεια του που αν δεν τα προσεξεις την πατησες.
Φανταζεσαι ποσα γυαλινα ενυδρεια θα ειχανε ανοιξει μεχρι να σκεφτει καποιος να βαλει κοντρες????:D
Κατι αναλογο συμβαινει και εδω...

Σε ξενιζει σαν κατασκευη γιατι δεν μπορεις να το κατανοησεις μαλλον.
Αν διαβασεις και ψαξεις λιγο για αυτου του τυπου ενυδρεια θα σταματησεις και να σταυροκοπιεσε!:smt052

thanasis76 03-11-10 21:02

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Ύδωρ (Μήνυμα 503266)

1) Σε αντίθεση με ένα γυάλινο ή ακρυλικό, στο ξύλινο αν έχεις διαρροή, μέχρι να την εντοπίσεις και να το στεγνώσεις σου φούσκωσε το ξύλο και... 2) Επίσης, η διαρροή στα ξύλινα είναι ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ γιατί όσο καλά στερεωμένα και να είναι τα ξύλα, το αδύναμο σημείο είναι στις ενώσεις. Εκεί, η όποια μικροκινητικότητα συχνά οδηγεί σε ρώγμωση του μονωτικού με τις ευνόητες συνέπειες.
3) Είναι κοινός τόπος πώς σε ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τις κατασκευές, όσο λιγότερη πολυπλοκότητα υπάρχει τόσο λιγότερος είναι και ο κίνδυνος αποτυχίας. Όταν έχεις ένα σύστημα που αποτελείται από ξύλα, πολυεστέρα, μονωτικό, βίδες, κόλλες, γυαλί, σιλικόνη, κα. η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά αυξάνει επικίνδυνα.
4) Στις βάρκες που προαναφέρθηκαν, αν παρουσιαστεί διαρροή (που παρουσιάζεται) τη βγάζεις, την καλαφατίζεις και την ξαναβάζεις στο νερό. Και είναι εξίσου "εύκολο" και να τη συντηρήσεις (που κι αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικά). Το ίδιο ισχύει και για τις δεξαμενές νερού. Ένα ενυδρείο όμως 1000lt με εξοπλισμό, ψάρια, βιολογία φίλτρου, ντεκόρ, φυτά ίσως, για να ξεστηθεί και να ξαναστηθεί (ώστε να επισκευαστεί ή να συντηρηθεί) είναι ένα μεγάλο θέμα.
5) Στο internet θα βρεις πολλές ίσως ανάλογες κατασκευές, με αναλυτικές παρουσιάσεις, συμβουλές και εντυπωσιακές φωτογραφίες. Πόσες όμως από αυτές μας λένε πώς τα πήγε το project τους μετά από 1, 2, 3, ή 5 χρόνια;

1) αν και τα πλακε θαλασσης δεν φουσκωνουν εχεις ενα δικιο εδω.

2) εδω δεν εχει δικιο γιατι ιδικα στο δικο μου ενυδρειο ειναι σαν να εχω 3 δεξαμενες η μια μεσα στην αλλη... 1 το μονωτικο, 2 ο πολυεστερας και 3 τα ξυλα που ειναι βιδομενα...
αυτος ειναι και ο λογος που δεν το εκανα με μπετοφορμ... ( πιο οικονομικα θα μου εβγαινε ) φοβηθηκα τις ενωσεις ετσι απλα με λιγο σιλικονη και βιδες.

3) η πολυπλοκοτητα για εμενα δεν ειναι λογος για αποτυχια, και δεν βλεπω να εχω κατι πολυπλοκο, ειναι 2-3 δουλειες που εγιναν με την σειρα και η μια σιγουρευει την αλλη...

4) εδω εχεις δικιο αλλα το ιδιο ειναι ειτε εχεις ξυλινο, ειτε γυαλινο, ειτε σιδερενιο... δεν αλλαζει κατι στη διαδηκασια...:grin:

5) καλα αυτο αν πιασεις την πλειοψηφια γινετε παντου...
ποσα ενυδρεια βλεπεις γυαλινα κι εγω στο φορουμ κανουν παρουσιαση και μετα δεν τους ξαναβλεπεις να γραφουν, δεν σημενει πως εχουν διαρροη...

παντος τα ξυλινα ενυδρεια μονο στην ελλαδα τα φοβουνται, ενω στο εξωτερικο χρονια τωρα τα δουλευουν οσο και τα γυαλινα... και ιδικα σε μεγαλες δεξαμενες πιο πολυ...
γενικα το ξυλο αν δουλευτει σωστα εμενα μου δινει πιο ασφαλεια και μεγαλη διαφορα στο οικονομικο και σαν κατασκευη και στο ρευμα που χρειαζεται μετα...

χαιρομαι που μιλαμε και αλλαζουμε γνωμες, και καταλαβαινω οτι δεν εχεις κανενα λογο να μην μου παει καλα το ενυδρειο...
το σιγουρο παντος ειναι πως οσα χρονια και αν περασουν ειτε λειτουργει ειτε εχει διαρροη, θα το ξερετε...:smt052:smt052:smt052

Ύδωρ 03-11-10 21:23

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 503275)
1) αν και τα πλακε θαλασσης δεν φουσκωνουν εχεις ενα δικιο εδω.
Φουσκώνουν, αλλά λιγότερο
2) εδω δεν εχει δικιο γιατι ιδικα στο δικο μου ενυδρειο ειναι σαν να εχω 3 δεξαμενες η μια μεσα στην αλλη... 1 το μονωτικο, 2 ο πολυεστερας και 3 τα ξυλα που ειναι βιδομενα...
αυτος ειναι και ο λογος που δεν το εκανα με μπετοφορμ... ( πιο οικονομικα θα μου εβγαινε ) φοβηθηκα τις ενωσεις ετσι απλα με λιγο σιλικονη και βιδες.
3 δεξαμενές ανελαστικά συνδεδεμένες μεταξύ τους
3) η πολυπλοκοτητα για εμενα δεν ειναι λογος για αποτυχια, και δεν βλεπω να εχω κατι πολυπλοκο, ειναι 2-3 δουλειες που εγιναν με την σειρα και η μια σιγουρευει την αλλη...
Δεν είναι λόγος για αποτυχία, αλλά αυξάνει πολύ τις πιθανότητες.
4) εδω εχεις δικιο αλλα το ιδιο ειναι ειτε εχεις ξυλινο, ειτε γυαλινο, ειτε σιδερενιο... δεν αλλαζει κατι στη διαδηκασια...:grin:
Όχι στη διαδικασία. Στην αναγκαιότητα συντήρησης και στην απαιτούμενη συχνότητά της. Πρακτικά, τα γυάλινα έχουν ελάχιστη συντήρηση.
5) καλα αυτο αν πιασεις την πλειοψηφια γινετε παντου...
ποσα ενυδρεια βλεπεις γυαλινα κι εγω στο φορουμ κανουν παρουσιαση και μετα δεν τους ξαναβλεπεις να γραφουν, δεν σημενει πως εχουν διαρροη...
Σύμφωνοι, με τα γυάλινα όμως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη τεχνογνωσία και τα στάδια κατασκευής είναι λίγο - πολύ στάνταρ. Το ζητούμενο είναι στατιστικά, πού έχουμε λιγότερες αποτυχίες;
παντος τα ξυλινα ενυδρεια μονο στην ελλαδα τα φοβουνται, ενω στο εξωτερικο χρονια τωρα τα δουλευουν οσο και τα γυαλινα... και ιδικα σε μεγαλες δεξαμενες πιο πολυ...
Πόσα από αυτά είναι μέσα σε σαλόνια; Εγώ δεν θα ήθελα 1 τόνο νερού χυμένο στο σαλόνι μου...
χαιρομαι που μιλαμε και αλλαζουμε γνωμες, και καταλαβαινω οτι δεν εχεις κανενα λογο να μην μου παει καλα το ενυδρειο...
το σιγουρο παντος ειναι πως οσα χρονια και αν περασουν ειτε λειτουργει ειτε εχει διαρροη, θα το ξερετε...:smt052:smt052:smt052
Μπράβο βρε Θανάση, όλοι αυτό περιμένουμε!

Παράθεση:

Είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά εύχομαι να βγω ψεύτης

Παράθεση:

(...) εύχομαι τη μέγιστη δυνατή επιτυχία(...)

:p:p:p:p

thanasis76 03-11-10 22:50

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Ύδωρ (Μήνυμα 503283)
:p:p:p:p

:smt052:smt052

sgiak 03-11-10 23:45

Αγαπητέ Υδωρ, δεν νομίζω ότι έχεις δίκαιο να θεωρείς αδύναμο σημείο των ξύλινων ενυδρείων τις ενώσεις για πολλούς λόγους. Καταρχήν διότι πολύ απλά θα μπορούσαν να γίνουν με σιλικόνη όπως ακριβώς στα γυάλινα ενυδρεία. Δηλαδή ο Θανάσης θα μπορούσε να μονώσει το κάθε κομμάτι ξύλου ξεχωριστά και να τα βιδώσει μεταξύ τους βάζοντας στις ενώσεις σιλικόνη για στεγανότητα. Αλλά όπως προανέφερα η σιλικόνη δεν είναι τόσο ανθεκτική (τη θεωρώ ένα από τα αδύνατα σημεία των γυάλινων ενυδρείων).
Αντίθετα η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο Θανάσης είναι πιο σωστή. Πιστεύω ότι υπερεκτιμά τον κίνδυνο ρωγμών. Οι βάρκες για παράδειγμα πράγματι χρειάζονται συχνά επισκευή. Αλλά το πρόβλημά τους δεν είναι η εμφάνιση ρωγμών στις ενώσεις, παρά το γεγονός ότι δέχονται ασύγκριτα πιο έντονη καταπόνηση από ένα ενυδρείο (βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση, αναβαίνει πάνω κόσμος, μεταφέρονται αντικείμενα κλπ). Τα προβλήματα στις βάρκες δημιουργούνται κυρίως από χτυπήματα.

thanasis76 04-11-10 15:39

απλα να αναφερω αν εχει διαφυγει σε καποιον οτι ολα τα ξυλα εχουν κολληθει με μια πολυ καλη κολλα που δεν ξεκολλαει αλλα σπαει το ξυλο...
και μετα σε ολες τις ενωσεις εσωτερικα εχει μπει περιμετρικα ξυλινες γωνιες παλι με βιδες και κολλες...
το τζαμι δεν ηρθε σημερα δυστυχος...:smt084:smt084
αλλα το καλο ειναι οτι τελειωσα οτι αλλο ειχε μεινει...
εβαψα κατι για την διακοσμιση του ενυδρειου, και τα τοποθετησα...
το ενυδρειο εγινε κουκλι και οπως το ηθελα και το φανταζομουν....
το βραδακι θα ανεβασω και τις φωτο....:smt052:smt052

medico 04-11-10 16:17

:smt041:smt041:smt041

harris samos 04-11-10 16:40

αντε να δουμε

6981giwrgos 04-11-10 16:51

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από harris samos (Μήνυμα 503756)
αντε να δουμε

+1000

thanasis76 04-11-10 16:52

να σας δωσω το τηλ του τζαμα??? :D:D:D

harris samos 04-11-10 16:58

σε μενα :D:D:D:D να τον κανω 5 παραδες zw

thanasis76 04-11-10 20:23

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από harris samos (Μήνυμα 503767)
σε μενα :D:D:D:D να τον κανω 5 παραδες zw

χαχχαχα με το μαλακο Χαρουλη γιατι καλα την εχεις γλυτωσει στο αλλο ποστ εσυ... με το μαλακο σε πηραν...:D:D:D
παιδια εφερα φωτο απο τα τελειωματα του ενυδρειου!!!
τωρα περιμενω το τζαμι μονο.
οπως βλεπετε στις φωτο, πηρα ενα σπρει ασημι και εβαψα μερικες γωνιες,
τα χερουλια απο τα καπακια, και το πλαισιο της οθονης και το αποτελεσμα
ειναι αυτο που βλεπετε στις φωτο και αυτο που ειχα στο μυαλο μου!!!!
http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/01.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/02.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums...nasis76-03.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/04.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/05.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/06.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/07.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/08.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/09.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/10.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/11.jpg

http://i994.photobucket.com/albums/a...nasis76/12.jpg

6981giwrgos 04-11-10 20:44

πο πο κουκλι εχει γινει...:o:o:o:o
πολυ καλη δουλεια....μπραβο:smt041:smt041:smt041

Πάνος 04-11-10 21:01

βγαλτο και με τις πετρες "στημενες" :p
πολυ ομορφο!!!

thanasis76 04-11-10 21:35

παιδια σας ευχαριστω!!!! οντως βγηκε πολυ ομορφο:rolleyes::rolleyes:
Πανο μου δυστυχος οι πετρες ειναι στο σπιτι και το ενυδρειο στο μαγαζι... οποτε υπομονη να ερθει το τζαμι...σκεφτομαι ομως μηπος το παω στο σπιτι το ενυδρειο τωρα που εχει πιο λιγο βαρος και κολλησω εκει το τζαμι...
:smt120:smt120:smt120:smt120

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:32.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,03951 seconds with 10 queries