Παράθεση:
Η χρηση λαμπας τυπου φθοριου led παιζει ή οχι? |
γτ να φτιαξεις νεο καπακι και πολυ απλα να μην ανακατασκευασεις το παλιο σου?
Βαζοντας ειτε λεντ ταινιες ειτε κανοντας καποια πατεντας για λαμπες λεντ.. |
Παράθεση:
Δεν το ειχα σκεφτει. Μου φανικε λογικοτερο η εξ αρχης κατασκευη .... :smt021 Εχεις δικιο . Οποτε πρεπει να το ξανα μελετησω και να κανω σχεδιο ξανα |
εννοω ας πουμε ενα ανοιγμα (ενα ορθογωνιο παραλληλογραμμο) στο ηδη υπαρχον καπακι...ωστε να το υπερυψώσεις και να τοποθετησεις ειτε λεντ ταινιες ειτε οτι αλλο θελεις...
|
Παλι μαζι σας
Σημερα ψαχνοντας τα ντουλαπια μου με σκοπο να δω τι εχω και τι χρειαζομαι για το στησιμο του ενυδρειου, με δεδομενο οτι μεχρι τελος της εβδομαδας θα εχει μετακομησει και το θηριο, βρηκα τα παρακατω και θα ηθελα τη γνωμη σας αν τα χριαζομαι ή οχι 1) FLUVAL FILTER WATTE (Fanfold Filter Pad) art. #A-10787 Αυτο ελπιζω να ειναι ενυδρειακο βαμβακι και οχι κατι αλλο. 2) BOYO FILTER SP-602F Το προοριζω να το τοποθετω στο βαρελι προετοιμασιας νερου και αν υπαρξει αναγκη σε ενυδρειο καραντινας Μεσα σε αυτο ειχα μονο το αφρολεξ που βαζουν. Εγω για τις αλαγες νερου εβαλα ενα πουγκακι με λιγο ανθρακα (ελπιζω να ειναι ανθρακας το παρακατω). Το αφρολεξακι το αφηνω ή το αφαιρω τελειως; 3) Super Activated Carbon της RESUN (ειναι ανθρακας αυτο; ) χρειάζεται να μπαινει στο φιλτρο του ενυδρειου; Το χρησιμοποιω για την προετοιμασια του νερου αλλαγης κανω σωστα; Ευχαριστω για το χρονο σας |
1) Σωστά
2) Μια χαρά το σφουγγαράκι για την αποχλωρίωση δεν το χρειάζεσαι, το βγάζεις για να χωράει πιο πολύ άνθρακας, βάζεις μόνο μια μικρή στρώση ενυδρειακό βαμβάκι για να πιάνει τυχόν μαυρίλα από τον άνθρακα. 3) Στο ενυδρείο δεν χρειάζεται, μόνο μετά από θεραπεία για να αφαιρέσει τα φάρμακα. Για αποχλωρίωση κάνει μια χαρά, μόνο κάποια στιγμή , αν μπορείς βρες τεστ χλωρίου να μετρήσεις να δεις μετά από πόση ώρα αποχλωριώνει το νερό στο βαρέλι. Στο δικό μου, με τη ποσότητα άνθρακα που βάζω έχω μετρήσει στα 20 λεπτά , και έχει αποχλωριώσει 120 λίτρα νερό. Κάποια στιγμή θέλω να κάνω μετρήσεις ανά 5 λεπτά να δω πόση ώρα ακριβώς θέλει :) |
Παράθεση:
Ευχαριστω |
Σωστα, το βαμβάκι ανάμεσα στον άνθρακα με τη φτερωτή
|
Το ενυδρειο προχοράει με πολυ αργα βηματα (κυριος λόγο του ραγισματος του τζαμιου) οποτε εγω συνεχιζω με την προετοιμασια του εξοπλισμου.
Θερμαντηρας καθαριστηκε απο τα αλατα. Αγοραστηκε μπλε βινυλιο για την πλάτη του ενυδρείου (δοκιμασα το βαψιμο αλλα πρεπει να βιαστηκα μεταξι των χεριων βαψιματος με αποτελεσμα να φαινονται "εσωτερικα" κενα στο χρωμα Ξεκινησα να καθαρισω το φιλτρο Ειναι το SERA FIL 120 Βλεπω οτι εχει 3 τμηματα. Στο κατω κατω εχει ενα μαυρο σφουγγαρι, στο μεσαιο ανθρακα και στο επανω επανω εχει ενα μπεζ υλικο (να υποθεσω οτι αυτο ειναι το spiromax)? Τι διαδικασια πρεπει να κανω με το φιλτρο (αντικατασταση-καθαρισμα) για να ειναι ετοιμο για χρηση? |
Το φίλτρο μάλλον είναι αυτό
https://www.acuariosdepared.com/WebR...-interno-4.jpg μικρό είναι, τον άνθρακα τον βγάζεις και βάζεις και εκει βιολογικό υλικο, μίνι σιποραξ ή ελαφρόπετρα, αλλά να το ξαναπώ , ειναι μικρό |
Παράθεση:
Ναι το φιλτρο ειναι αυτο. Τακη προσωρινα να κρατησω αυτο κι οταν θα στησω το γαριδαδικο θα το μεταφερω εκει και θα παρω μεγαλητερο κι ισως εξωτερικο ή εστω κρεμαστο. Παντος αυτο γραφει επανω για 75λιτρα ενυδρειου Τον καθαρισμο πως τον κανω? Το σιποραξ που υπάρχει θελει βρασιμο? Το σφουγγαρι το αφηνω ή το αλαζω με ενυδρειακο βαμβακι? Η ελαφροπετρα που θα αγορασω θελει πλυσιμο ή και κατι ακομη? ευχαριστω |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
το τζαμι ειναι αυτο που αντικατασταθηκε λογο του ραγισματος, το ξεβαψα και αφου κοπηκε το ραγισμενο τμημα μπηκε στην αποθηκη για μελοντικη χρηση Τωρα θα ακολουθησω την ποιο σιγουρη λυση του αυτοκολητου βινιλιου |
βράσιμο το σιποραξ, πλύσιμο καλα το σφουγγάρι , μπορείς ακόμα να το κόψεις να χωρέσεις μια στρώση ενυδρειακό βαμβάκι. Οχι σκέτο βαμβάκι γιατί θα μπουκώνει γρήγορα.
Η ελαφρόπετρα μόνο καλό πλύσιμο γιατί έχει σκόνη |
Ελαφροπετρα από που θα βρω; Στα ήδη οικοδομής ή στα αγροτικά ήδη; Έχει συγκεκριμένη διαμετρο που θα ζητήσω; Αν δε βρω σε αυτή τη διαμετρο μπορώ να πάρω ποιο χοντρό και να το σπάσω;
|
Μπάμπη 6-12μμ η ελαφρόπετρα,
και συνήθως έχουν τα φυτώρια, όχι απο υλικά οικοδομών όπως αυτή http://www.praktiker.gr/p/elafropetra-6-12mm-12lt-7290 |
Παράθεση:
Απο το praktiker δε συμφερει να το παρω γιατι εχει 10€ μεταφορικα οποτε παω στα 12€ το 12λιτρο |
Παράθεση:
Και παλι συμφερει 12 ευρω τα 12 λιτρα ελαφροπετρα με μεταφορικα, αν σκεφτεις οτι το seachem matrix που ειναι το ιδιο πραγμα, το 1 λιτρο κοστιζει 18 ευρω χωρις μεταφορικα. |
Παράθεση:
Πάντως εδώ 2 φυτορια και 2 καταστήματα με γεωργικα ήδη μου είπαν ότι δεν έχουν αλλά αυτό λέγεται περλιτης κι έτσι να το ζητήσω. Προφανώς δεν ξέρουν. Το δεν συμφέρει πηγαινε στην περίπτωση που ήταν το ίδιο πράγμα οπότε με 2 ευρώ επιπλέον επερνα 100 αντί για 12 λίτρα. Θα ρωτήσω σε ένα τελευταίο κατάστημα κι αν δε το βρω τότε θα το παραγγείλω από το ίντερνετ |
Παράθεση:
Τα μεταφορικα υπολογιζονται σε συνδυασμο βαρους και ογκου. Η ελαφροπετρα μπορει να ειναι ελαφρια και να μην ζυγιζουν πολυ τα 12 λιτρα, αλλα εχουν αρκετο ογκο (ενα μετριο σακι). Τα 100 λιτρα θα γεμισουν ... μια παλετα. Τα μεταφορικα θα ειναι πολλα. Ο περλιτης ειναι αυτος https://en.wikipedia.org/wiki/Perlite Η ελαφροπετρα ή κισσηρις (Pumice) ειναι αυτη https://en.wikipedia.org/wiki/Pumice Ισως στα φυτωρια σου προτειναν περλιτη αντι ελαφροπετρας, επειδη ειναι και τα δυο ηφαιστειακα πέτρωματα και κανουν παρομοια δουλεια σε αγροτικές εφαρμογές. Κάνουν τα φυτοχώματα πιο χαλαρά, επιτρέποντας την είσοδο του αέρα κλπ. Δεν εχει ομως την υφη της ελαφροπετρας που την καθιστα απο τα καλυτερα βιολογικα υλικά για φιλοξενια νιτροποιητικων βακτηριων. Παράθεση:
. |
Παράθεση:
Οταν λεω 14€ τελικη τιμη το τσουβαλι 100λιτρων περλιτη απο καταστημα στη Μυτιληνη Παντως αν δεν εχει το 1 καταστημα που μου εμεινε στο νησι με λιγο ψαξιμο βρηκα αλλο ιντερνετικο καταστημα που εχει φθηνα μεταφορικα και θα μου ερθει το 10λιτρο ελεφροπετρα τελικη τιμη στα 7€ περιπου |
Το ενυδρείο έχει στηθεί έχει τοποθετηθεί και το νέο καπάκι και εκκρεμεί η κατασκευή του φωτιστικου.
Όμως εχθές παρατήρησα κάτι σχετικά με τον stc1000 που με άγχωσε. Όταν αφαίρεσα το ρεύμα για να συνδέσω τα ανεμιστηρακια και το θερμαντηρα ο stc επανήλθε στις εργοστασιακες ρυθμίσεις που σημαίνει επιθυμητή θερμοκρασία 10 βαθμούς. Δυστυχώς εδώ στο νησί τόσο χειμώνα όσο και καλοκαίρι έχουμε πολλές διακοπές ρεύματος που σημαίνει ότι τα ψάρια θα τα βρω κατεψυγμένα. Ξέρει κανείς τρόπο να μη γίνεται αυτή η επαναφορά στις εργοστασιακες ρυθμίσεις; |
Με το καλό το ενυδρείο σου. Ποιον controller πήρες? Link? Έχεις κάνει τις συνδεσμολογιες όπως φαίνονται εδω? Με τους δικούς μου δεν είχα τέτοιο θέμα, μου φαίνεται περίεργο που στο κάνει αυτό.
Αν χρειαστεί να πάρεις κάποιον άλλον πάλι, που μάλλον θα γίνει σύντομα διότι δεν θα σου φτάνει ένα ενυδρείο μόνο, σου προτείνω αυτόν εδώ. |
Μπαμπη ο δικος μου παντως ποτε δεν παρουσιασε αυτο που λες μηπως δεν εχεις σεταρει κατι καλα;
|
Ο STC που εχω παρει ειναι αυτος
https://www.aliexpress.com/item/QP-W...608.0.0.XhDQKh Οι ρυθμισεις εγιναν απο το λινκ που μου δεινετε και για να ειμαι ακριβεις εχω χρησιμοποιησεις το σχεδιαγραμμα που δινει ο Τακης με τη γειωση Το σεταρισμα εγινε με βαση τις οδηγειες Το περιεργο ειναι οτι το σεταρω και κραταει τις ρυθμισεις Οταν κανει διακοπη ρευματος χανει μονο την επιθυμητη θερμοκρασια και βαζει 10 βαθμους ενω το περιθοριο ανοχης που απο 0,3 το εχω κανει 0,5 δεν αλλαζει |
Μπαμπη για σεταρε το πιο χαμηλα απ τους 10 και βγαλτο απ την μπριζα να δεις αν θα το ξαναπαει στους 10
|
Λοιπόν έχουμε και λέμε.
Πήγα να κάνω την δοκιμή και ως δια μαγείας δεν έχασε την ρύθμιση. Το ξανά δοκίμασα και μάλιστα το άφησα για 20 λεπτά χωρίς ρεύμα, πάλι δεν την έχασε. Θα υποθέσω ότι αυτό ήταν ένα τυχαίο συμβάν "κόλλημα του μηχανήματος". Αυτό φυσικά δεν με καθησυχάζει αφού αν έγινε μια φορά τι μου λέει ότι δεν θα ξανά συμβεί στο μέλλον. Τέλος πάντων μένει ως έχει και βλέπουμε. Σας ευχαριστω για το χρονο σας |
Μια ακόμα από τις πολλές απορίες μου.
Πρόσφατα προμηθευτηκα τα τεστ της api. Σήμερα τα χρησιμοποίησα πρώτη φορά. Η ερώτηση μου είναι η εξής: τα φιαλίδια με ποιο τρόπο τα καθαριζω μετά τη χρήση; Αρκεί σκέτο νερό; Δε θα μείνουν ίχνη από τα προηγούμενα υγρά που θα επηρεάσουν τα επόμενα αποτελέσματα; |
Καλο ξεπλυμα με σκετο νερο και δεν εχεις κανενα προβλημα ;)
|
Παράθεση:
|
Εγω αφου τα ξεπλύνω, τα αφήνω και γεμάτα με νερό για την επόμενη φορά,
και πριν τα χρησιμοποιήσω πάλι τα ξεπλένω |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:55. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board