Σας ειπα οτι ενυδρειο μπορουμε να εχουμε μεχρι 25lt.Γιατι λετε οτι με το πολυ διαβασμα εισαι ενταξει(οχι οτι δεν ειναι καλο) αλλα εφοσον μιλαμε για εναν που το μονο που ξερει εναι να ταιζει τα ψαρια (οποιος κι αν ειναι αυτος) δεν θα πρεπει να το κανει και στην πραξη "για να δει πως ειναι"πχ.εμεις οταν φτιαχναμε το πρωτο μας ενυδρειο νομιζαμε οτι τα ξερουμε ολα αλλα τα καναμε !@$&?! και αναγκαστηκαμε να το ξεστησουμε(ειχαμε γεμισει και150.000 σαλιγκαρια)
Οταν ακουσα "ξεχωριστο ειδος" σκευτικα την amano |
Εχουμε συμφωνησει απο παλια οτι οτιδηποτε κατω απο 60 λιτρα ειναι ενυδρειο ειδικων προδιαγραφων. Το σκεπτικο ειναι οτι τα 60 λιτρα ειναι ας πουμε αρκετα για να "επιτρεπονται" καποιοι οχι και τοσο ακριβεις χειρισμοι, για να το πο κομψα.
Και βεβαια να εχει μεσα 2-3 ψαρια, οχι την Αρτα και τα Γιαννενα. Αυτος ειναι ο κανονας για το ενυδρειο του αρχαριου. Απο κει και περα, γινονται διαφορα σε (πολυ) λιγοτερα λιτρα, αλλα οποιος το εχει προσπαθησει, με καποιο βαθμο επιτυχιας, ΞΕΡΕΙ οτι ουτε απλο ειναι, ουτε ευκολο,ουτε μακροπροθεσμα συντηρησιμο. Και να θυμαστε οτι πολλες φορες, μικρα ενυδρεια στηνονται μονο για να φωτογραφηθουν, συχνα με φυτα και ζωντανα που εχουν αναπτυχθει σε πολυ μεγαλυτερα ενυδρεια. Ο κανονας λεει οτι οσο πιο μικρο, τοσο πιο δυσκολο και σε αυτο δεν υπάρχουν εξαιρεσεις. Ενας μη αρχαριος δεν ρωταει τι να βαλει σε 15 λιτρα.... εχει πολυ πιο εξειδικευμενες αποριες. (και το φορουμ ειναι εδω για να τις λυσει). |
Τελικα ο φιλος μου (που θελει το ενυδρειο)εκανε εγκραφη λεγεται kokman και θα συνεχισει αυτος το θεμα.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=85144 |
Παράθεση:
Χωρίς ιχνος αντιπαράθεσης, 5 μήνες ειναι ελάχιστο διάστημα για να αρχίσουν να έχουν θέματα κι όπως έγραψε πιο κάτω και ο συνονόματος σου...το νερό που θέλουν τα συγκεκριμένα ψάρια δύσκολα να το βρεις σε νερό βρύσης (Αθήνας) Κι επειδή διαβάζουν διαφοροι τα ποστ, ισως να δίνουμε λάθος εικονα |
ναι δικιο εχετε παιδια ειναι λιγο το χρονικο διαστημα που τα εχω και το 7 ph ισως επιβαρυνει τη κατασταση τους και δεν ζησουν το μεγιστο της μακροβιας ζωης τους!:smt033
|
Δεν ειναι μονο το pH, ειναι και η GH και οι διαστασεις του χωρου ακαταλληλες.
Αλλο η επιβιωση κι αλλο η διαβιωση εχουμε πει 1000αδες φορες. Αν θελουμε ψαρια απλα να επιβιωνουν στο ενυδρειο μας, ΟΚ μια χαρα και σε ποτηρι επιβιωνουν. |
Παράθεση:
Παράθεση:
|
δεν ανεφερα ουτε συνφωνω με τιποτα απο τα παραπανω κοκκινα η μαυρα!αλλα βρε παιδια φροντιζουμε οσο μπορουμε ο καθενας τα ζωντανα.αν θελουμε να κανουμε κατι σαν φορουμ μπορουμε κοντα στα αλλα που σωστα κανουμε(φυλαδια για μονομαχους, χρυσοψαρα),να προβουμε με καποιο τροπο κατα των εταιριων που διακινουν τετοια ενυδρεια 10-20-30 λιτρων δεν αναφερομαι σε ονοματα για να μην θεωρηθει διαφημηση,εφοσον σε αυτα δεν μπορει να διατηρηθει ζωη!προσωπικη μου αποψη ειναι οτι αν υπαρχει μερακι,ορεξη,χρονος,ολα γινοντε σε λογικα πλαισια παντα!
|
Παράθεση:
Επειδη υπαρχει στην αγορα ενυδρειο 10 λιτρων, γιαυτο τα εβαλες. ΟΚ. |
Παράθεση:
πάρε ενάμιση τόνο νερό για 30 γαρίδες ρεεεεεεεεεεεεε πάρτο χαμπάρι δεν χωράνε πουθενά ......... απορώ πριν 30 και χρόνια πως τα κρατάγανε τα ζωντανά ?????????? |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Αν δεν μπορεις ουτε τα βασικα, γιατι ναι? Πριν 30 χρονια? πολυ πιο δυσκολα, λογω ελλειψης εξοπλισμου. Τι απορια εινα αυτη? |
Παράθεση:
πριν 30 χρονια πως κραταγανε δισκους χωρις οσμωση και τα λοιπα καλουδια!αυτη και αν ειναι ερωτηση!!! |
15 λιτρα δεν το λές και ενυδρειο.. :)
Απλα ειναι ενας κουβας με νερό .. :D Για γαριδαδικα , 30 λιτρα και πάνω. Ψαρια 60 μην πω καλυτερα 80λιτρα και πανω. Μπορεις να βάλεις ευκολες γαριδες ,αλλα ακομη και σε αυτες θα εχεις προβλημα. Μετα απο λιγο καιρο θα γεμισει το ενυδρειο και θα σταματησουν να γεννανε λογο του χωρου , οποτε και μετα θα μεγαλωσουν αρκετα, και τελος θα αρχισεις να απορεις που πηγαν οι γαριδες! Για ψαρια σε 15 λιτρα , δεν το συζηταμε καν ειναι αδιανοητο... ------------------------- Παράθεση:
Και εγω μπορω να ¨κρατησω¨δισκο σε 30 λιτρο για πολους μηνες. :D Σκεφτεσαι λάθος, η μαλλον το βλέπεις λάθος. Το θεμα δεν ειναι να γεμισουμε το ενυδρειο με ψαρια... Εγω εχω πχ σε 180 λιτρα 20 ροδοστομους, και δεν βαζω αλλα ψαρια για το θεωρω γεμάτο το ενυδρειο. Ολη η ιστορια του ενυδρειου ειναι να μπορεσεις να προσφερεις τις ιδανικοτερες συνθηκες για ολους του οργανισμους που φιλοξενεις. Πολλές φορες θα ηθελα τα ψαρια να ειναι πανακριβα, και να μην μπορεις να τα αγορασεις. Γιατι πολυ απλα πολοι το βλέπουν σαν λεφτα, εχασα ενα ψαρακι, ε και τι εγινε ενα ευρω ειχε , θα παω να πάρω αλλο. :rolleyes: |
Παράθεση:
Ο καθενας θεωρω οτι κανει οτι καλυτερο μπορει για τα ψαρια του, οτι του επιτρεπει ο χρονος του, τα οικονομικα του, η ζωη του, η ορεξη του για το κατι παραπανω. Οσα περισσοτερα δινεις, μαθαινεις, ψαχνεις, τοσο το καλυτερο, ομως. |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
Καθε ειδος θελει και τον χωρο του. Μα το θέμα δεν ειναι το προσωρινα.... Προσωρινα για ποσο καιρο ... Οταν περνουμε ψαρια ειναι σαν να περνουμε σκυλο , μερικα ψαρια ζουν 6 -9 χρονια. Ετσι ξερουμε οτι αυτα τα χρονια που θα τα εχουμε στο ενυδρειο μας θα τα παρεχουμε τις καλυτερες παραμετρους. Εγω το πιστευω οτι οι περισσοτεροι δινουν το 100% στα ζωντανα. Πολοι παλι λενε τα βαρεθηκα αυτα τα ψαρια, και καθε χρονο αλλαζουνε. |
Το 100% ειναι μη το εχεις καθολου σε ενυδρειο.
Εδω μιλαμε οτι δεν υπαρχει ουτε το 30% απο το μινιμουμ 60λιτρο για guppies Και ποσο ειναι το προσωρινα? Και γιατι προσωρινα? Υπαρχει καμια αναγκη? Εσπασε το κανονικο ενυδρειο? Γινεται μετακομιση? Και μετα το προσωρινα? τι? "Κουβας" ειναι οτιδηποτε ειναι μικροτερο απο το μινιμουμ. "Κουβας" ειναι το 15λιτρο για γκαπις. "Κουβας" ειναι και το 5000λιτρο για Pangasius |
Παράθεση:
τεσπα μην χαλάμε αλλο το θέμα του παιδιου !!!!!!!!!! |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
Ανενημέρωτο σε βρίσκω... για κοίτα λίγο στο #14.- ;) http://www.aquatek.gr/vb/showthread....082#post877177 |
Παράθεση:
Δεν ξερω αν τοτε υπηρχε η Α.ο . :D Αφου με ξερεις οτι δεν εχω ασχοληθει με δισκους... Λες να έβαζα και ποτε μου δισκο σε 30 λίτρα? :rolleyes: |
Βάλε τα γυαλιά σου... απήντησα σε συγκεκριμένο πράγμα. :p
Η Α.Ο. υπήρχε... πόσο έκανε... ΔΕΝ θέλεις να μάθεις.- :D |
Παράθεση:
Δεν ηξερα καν οτι τοτε υπηρχε η Αο. ... :D |
Για ασε τους χρησμους της Πυθιας και πες πριν 30 χρονια ηταν το ιδιο ευκολο να κρατησεις δισκους με σημερα? (οχι για μηνες - να τους κρατησεις κανονικα λεμε)
Και αν οχι, γιατι οχι? Πως ηταν τα πραγματα τοτε γενικα? Πως κραταγαν δισκους, για ποσο διαστημα και σε τι κατασταση? Θα ειναι χρησιμο και στο παρον θεμα, με τους παραλληλισμους που εγιναν. |
Για το εντός θέματος, γαρίδες εύκολες ή δύσκολες θέλεις πάνω από 20 λίτρα και να είσαι στο κεφάλι τους... Ο Νίκος τα έγραψε σωστά.
Τα 25 λίτρα μπορούν να γίνουν ένα όμορφο φυτεμένο με πολύ εύκολα φυτά και με 5-6 γαρίδες red cherry, όχι άλλο είδος. Για τα εκτός θέματος... πριν 30 χρόνια δεν θυμάμαι να είχα δει δίσκους σε μαγαζιά. Τις μόδας ήταν τα ‘‘αγγελόψαρα‘‘ και τα διάφορα terta, o "γλύφτης" και φυσικά τα guppy. Αλλαγές νερού κάναμε μια φορά το μήνα το 33 % του νερού (εγώ τουλάχιστον) όσο πιο κίτρινο το νερό... τόσο πιο καλό :D. Μια φορά το χρόνο άδειασμα και ‘‘ανακατασκευή‘‘. Η αερανλτία φουλ... και τότε όλες κανανε φασαρία!!! Φυτά... πλαστικά. Είχα τα φυλλάδια της Tetra και τα είχα μάθει από έξω, τάισμα 4 διαφορετικές τροφές. Από ασθένειες τις είχα δει όλες τις βασικές και δώστου φάρμακα... και σημειώσεις το τι έκαμνα κάθε μέρα για να ξέρω την άλλη φορά ;) Αλλά ας πει και καποιος άλλος πιο έμπειρος από εμένα... εγώ τότε είμουνα παιδί και δεν πολυέδινα σημασία :smt020 |
Παράθεση:
κάπως έτσι ήμουνα και εγώ για αυτό ρώτησα πως τα κρατάγανε όλα τα ζωντανά τότε είτανε χόπι τώρα είναι επιστήμη για μερικους !!!!!!!!!!!!!!! |
και τοτε επιστημη ητανε,απλα δεν υπηρχε ιντερνετ.
αυτο ειναι ενα θεμα απο μονο του,τοχω δει να λεγεται πολλες φορες. κακως κατα τη γνωμη μου. |
Δε βλεπω κατι κακο στο να φτανεις ενα χομπι σε υψηλο επιπεδο γνωσεων, μελετης και αναλυσης. Αρκει να μη γινεται εμμονη ιδεα (εκει χανει την εννοια του χομπι) και πολυ πιθανο να μην οδηγησει σε καλα αποτελεσματα για καμια απο τις δυο πλευρες (χομπιστας-ζωντατα).
Απο εκει και περα, ως νεος χομπιστας (της εποχης του φουλ ιντερνετ), δε μπορω να πω οτι μου εκανε κακο να μπορω να διαβασω οποιαδηποτε μελετη, εμπειρια, γνωση μπορεσα και μπορω να βρω σε ελληνικα ή αγγλικα. Αντιθετως, ως "διαβαστερο" ανθρωπο για πραγματα που με ενδιαφερουν, νομιζω οτι με βελτιωσε στην οπτικη του χομπι και σιγουρα δεν ειμαι ο μονος. Ειναι καιρος να αποφασισουμε οτι δεν προκειται να βρουμε ξανα τον τροχο. Αυτο τον ανακαλυψαν οι παλαιοτεροι και τους υπερ-ευχαριστουμε. Με προσωπικο χρονο, με ερευνητικο πνευμα, με προσωπικες θυσιες, με θυσια ζωντανων (αναποφευκτο). Το θεμα ειναι, οτι με τις τεραστιες βασεις δεδομενων και εμπειριων που εχουμε πλεον, μπορουμε οχι απλα να κυλησουμε τον τροχο, αλλα να βαλουμε και φωτακια πανω του :D Αρκει να εχουμε ανοιχτα μυαλα και ορεξη. |
Προσωπικα αποφασισα να ασχοληθω με το χομπι αφου ειχε ξεκινησει η ιντερνετικη εποχη και μπορουσα να βρω πληροφοριες και γνωση, γιατι απο τα δειγματα γραφης που ειχα εως τοτε απο φιλους χομπιστες, δεν ηθελα να γινω ενας απο αυτους που στηνουν ενυδρεια που συντομα καταντουσαν βουρκοι και κρεματορια ψαριων, ουτε να βασανιζονται να τα συντηρουν, ουτε να πληρωνουν μια περιουσια για απλο εξοπλισμο (που τωρα τον βρισκεις παμφθηνα λογω ανταγωνισμου με τα ξενα καταστηματα) ή για αχρηστο εξοπλισμο και σκευασματα που εσπρωχναν και σπρωχνουν τα καταστηματα.
|
Αν δεν κάνω λάθος ρε παιδιά, δε μπορεί άνετα να βάλει ένα κοπαδάκι 6-7 Neon Tetra;
|
Παράθεση:
απο τοτε που τα αγορασα ολο φοβοτουσαν,δεν πολυ τρωγανε και δεν ειχαν μεγαλο χωρο να κολυμπησουν. οποτε οταν πηγαν στο μεγαλο ενυδρειο ηταν αρχοντες!!! |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Οταν εβαλα προσωρινα μια δεκαδα για 1-2 μηνες σε ενα 20λιτρο, οσο και καλα να το εστησα απο διακοσμηση και φως και νερο (τυρφη, ξερα φυλλα, μιξη ΑΟ και προφιλτραρισμενο βρυσης) απλα καθοντουσταν σε μια μερια. Καμια σχεση με τη συμπεριφορα του ψαριου σε κανονικο ενυδρειο. Για λυπηση ηταν. Το ιδιο και εγω ημουν για λυπηση, με τη συντηρηση που επρεπε να του κανω. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...1b_resizeb.jpg Και σε κανονικο ενυδρειο |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:16. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board