Το θέμα του redox είναι πολύ βαθύ και θέλει μεγάλη μελέτη, όχι μόνο για να αποφασίσεις να το ρυθμίσεις τεχνητά, αλλά και απλά για να το καταλάβεις. Οπότε μην πάρεις έτσι απλά αποφάσεις πάνω σε αυτό γιατί δύσκολα θα σου πει κάποιος και ποια είναι η ιδανική τιμή στην οποία θα πρέπει να το κρατάς. Πρακτικά στην καθημερινότητά μας οι εβδομαδιαίες αλλαγές νερού είναι αρκετές για να παραμείνουν τα στοιχεία του νερού... εκμεταλλεύσιμα.
Το pp δε χρειάζεται να το πάρεις από χημικά, μπορείς να το βρεις και σε φαρμακεία. Εγώ απλά μια μέρα γύρισα αρκετά κοντινά μου και ξέρω ποιος έχει και ποιος μπορεί να μου φέρει. Και υπάρχει και το ebay. Ο κάθε ένας (ανάλογα και με την ηλικία του!) το ξέρει ως υπερμαγγανικό κάλιο, potassium permanganate ή περμανγκανάτε. Και βάφει άσχημα τα ρούχα! Εγώ για απολύμανση φυτών κυρίως το χρησιμοποιώ και μιλάμε για ελάχιστες ποσότητες (0,1 γραμμάρια). Το θες για κάτι άλλο; |
οχι δεν το θελω για απολυμανση αλλα για το τεστ που γραφει στη σελιδα...
Με το redox θα κατσω να ασχοληθω πιο εμπερισττωμενα ωστε να το κατανοησω κι εγω, τωρα απλα πηρα μια πρωτη γευση, αλλα δε μπορω να πω οτι το καταλαβα κι ολας 100%. Πριν ειχα απλα μαυρα μεσανυχτα ! γενικα οτι μπορω να βρω στα χημικα προτιμω απο κει μια και θα ειναι πιο καθαρο, πιο οικονομικο και σε μεγαλυτερη ποσοτητα. |
Παράθεση:
Το νερο της αλλαγης ειναι 140 λιτρα, 90 βρυσης και 50 ΑΟ και γυριζουν με ενα εheim 2211 (αναταραξη μηδενικη) που εχει ενα λιτρο τυρφη (30% παλια και 70% φρεσκια - αλλαγη της μιας καλτσας τυρφης καθε 15 μερες) για μια εβδομαδα. Τα ψαρια ειναι ολα πολυ καλα και σας χαιρετουν. |
λολ, κι εγω μια απο τα ιδια, απο 27/7 που τα λεγαμε δεν εχω ξαναβαλει αντιχλωριο και ολα τα ψαρια ειναι μια χαρα, και καλυτερα απο ποτε και κατι επι πλεον που ειδα ειναι πως οι γαριδες ειναι ακομα πιο κοκκινες και υγειης ;) (ειναι κι οι μικροτερες πιο κοκκινες ενω παλιοτερα ηταν μονο οι μεγαλες)
Το νερο αλλαγης ειναι 75 λιτρα, περιπου 45-47 ριτινες και το υπολοιπο βρυσης, περναει απο 3πλο φιλτρο (μηχανικο, ανθρακα, kdf) δουλευει στο βαρελι 2-3 ωρες με ανθρακα και μετα με 1 λιτρο τυρφη και μερικα απομειναρια catappa. Επισεις για το γαριδαδικο προστειθεται 6 λιτρα στα 12.5 επι πλεον νερο βρυσης (φιλτραρισμενο βεβαια) μια μερα πριν την αλλαγη και δουλευει με αεραντλια μεχρι τωρα εχουν γινει 8 αλλαγες απροβληματιστα (κανω 2 τη βδομαδα) |
τελικα το αντιχλωριο που χρησιμοποιουμε σχεδον ολοι μας, χρειαζεται στις αλλαγες νερου η οχι?
αν καποιος δεν εχει ειδικα φιλτρα στο συστημα υδρευσης του(π.χ ανθρακας) θα πρεπει να το βαζει? |
Αυτο που σιγουρα χρειαζεται το ενυδρειο μας (και τα ψαρια και η βιολογια) ειναι νερο χωρις χλωριο.
Τωρα αυτο πως θα γινει ειναι αλλο θεμα. Το πόσιμο νερό είναι συνήθως χλωριωμένο με την προσθήκη αέριου χλωρίου (Cl2). Οι χλωραμινες αποκλειστηκαν. Αποχλωρίωση γινεται μεσω της εξατμισης του χλωριου, με αποθήκευση του νερού της βρύσης σε ανοιχτό δοχείο (αλλα προστατευομενο πχ με τουλι) για μερικες ωρες. το ηλιακό φως και ο αερισμός με αεραντλια θα επιταχύνουν την εξάτμιση του χλωρίου. Δεν εξασφαλιζεται η απομακρυνση τυχων παρουσιας βαρεων μεταλλων στο νερο. Αποχλωρίωση γινεται και με χημικη φιλτρανση μεσω προσροφησης απο ενεργο ανθρακα, ειτε με περασμα του νερου της βρυσης απο απλα φιλτρα ενεργου ανθρακα, ειτε βαζωντας ενεργο ανθρακα σε φιλτρο στο δοχειο που εχουμε συλλεξει νερο. Η αποτελεσματικότητά του ανθρακα εξαρταται από την ταχύτητα ροής του νερου που περναει απο μεσα του, τον όγκο του ανθρακα και το πόσο φρέσκος είναι ανθρακας. Με τον ενεργο ανθρακα εξασφαλιζεται η απομακρυνση τυχων βαρεων μεταλλων αλλα και πολλων αλλων χημικων ουσιων, με μεγαλη ικανοτητα προσροφησης για αλλες και με λιγοτερη για καποιες αλλες. Εδω οι ουσιες που κατακρατα ο Ε.Α. και η ικανοτητα προσροφησης. σελ 8 του pdf http://filtra-nerou.alarco.gr/images...-anthrakas.pdf Αποχλωρίωση γινεται και με τα αντιχλωρια μεσω αναγωγικων μεσων. Τα περισσότερα περιέχουν θειοθειικό νάτριο Sodium Thiosulfate (Na2S2O3) ή αλλιως Yποθειώδες Nάτριο. Το prime περιεχει μαλλον HOCH2SO3Na (sodium hydroxymethanesulfonate η ιδια το ονομαζει "complexed hydrosulfite salts") για να διασπά την χλωραμίνη και να αποτοξικοποιεί τόσο το χλώριο όσο και την αμμωνία που προκυπτει απο τη χημικη αντιδραση, μετατρεποντας την σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο αλλα παραμενει "τροφη" για τη βιολογια του φιλτρου Εδω αντιχλωρια, τι περιεχουν και τι δραση εχουν. http://www.thetropicaltank.co.uk/rev-cond.htm Δεδομένου ότι αυτές οι αντιδράσεις γίνονται ακαριαία δεν χρειαζεται παραμονη του αντιχλωριου στο νερο για μεγαλο χρονικο διαστημα. 5 λεπτα αρκουν***. *** Ομως παρολο που αποχλωριωση γινεται αυτοματα, το νερο πρεπει να μενει στο δοχειο για προετοιμασια για αλλους λογους οπως να γινει εξαερωση απο τα αερια των σωληνωσεων, να σταθεροποιηθεί στο φυσικό επίπεδο του pH του, και να εξισορροπήσει με τη θερμοκρασια δωματίου. Ο οικονομικοτερος αλλα και φυσικοτερος τροπος αποχλωριωσης ειναι η εξατμιση του χλωριου, αλλα πιο ασφαλης και πιο οικονομικος τροπος (συγκριτικα με τα αντιχλωρια) ειναι ο ενεργος ανθρακας. |
Παράθεση:
Κοιτα, το χλωριο εξατμιζεται ετσι κι αλλιως απο μονο του, αλλα δε συμβαινει το ιδιο με αλλες ουσιες. Ενα απλο φιλτρο ανθρακα δεν κοστιζει απολυτως τιποτα (εχει και με 10-15 ευρω βεβαια αν πας σε εξειδικευμενα με σταδιο kdf κανουν κανα 150ρι και σαν ανταλλακτικα ολο το συστημα στα 60 ευρω περιπου) επισεις αυτο που σιγουρα ειναι αποδοτικο και μαλλον οικονομικο ειναι να εχεις ενα μικρο εσωτερικο φιλτρο με σκετο ενεργο ανθρακα στο βαρελι της αλλαγης και να το αφησεις να τρεχει κανα διωρο. Τωρα αν δεν κανεις τιποτα απ ολα αυτα δεν γνωριζω αν ειναι σωστο το να καταργησεις το αντιχλωριο. Προσωπικα λεω μαλλον ναι με επιφυλαξη, αλλα η χρηση ενος φιλτρου στη βρυση μπορει να ειναι αρκετα οικονομικη και μας δινει σιγουρια οτι δε θα περασει κατι βλαβερο, και ειναι και καλο και για μας φυσικα |
ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.αναλυτικες και κατατοπιστικες:)
ο ενεργος ανθρακας μπορει να μεινει σαν μονιμο υλικο φιλτρανσης στο φιλτρο ενυδρειου η τον χρησιμοποιουμε μονο για την προετοιμασια του φρεσκου νερου,στο δοχειο προετοιμασιας? |
Αλλοι τον εχουν μονιμα (και τα αλλαζουν φυσικα με φρεσκο, αναλογα τις οδηγιες του, συνηθως καθε μηνα) κι αλλοι τον βαζουν μονο οταν χρειαζεται (αφου μπορει να του απορροφα και ουσιες που δεν θελουν να χανουν ουτε καποιο ποσοστο που θα απορροφησει ο ανθρακας πχ λιπασματα, χουμικα, ταννινες κλπ)
|
αναλογα το ενυδρειο...
Αν εχεις νταμαρι ισως ειναι καλυτερα να εχεις ενεργο ανθρακα, αν εχεις ομως φυτεμενο καλυτερα μονο στην προετοιμασια |
σε φυτεμενο χαμηλων απαιτησεων 'προτεινεται' ο συνδιασμος ενεργου ανθρακα με ζεολιθο?
|
Εγω δεν βα εβαζα σε μονιμη θεση στο ενυδρειο, ουτε το ενα ουτε το αλλο.
Τον ανθρακα γιατι κραταει και χρησιμα (ειτω και μικρο ποσοστο) και το ζεολιθο γιατι κραταει αζωτουχα (αμμωνια) που τρεφουν τη βιολογια και γιατι εχω τη βιολογια να κανει αυτη τη δουλεια. Και τα δυο εχουν μικρη χρονικη διαρκεια ζωης και κοστιζουν. Τα θεωρω περιττα σε ενυδρειο γλυκου νερου με καλη φιλτρανση που γινονται αλλαγες νερου, κι εφοσον δεν υπαρχει ιδιαιτερος λογος Σαν το φρεσκο καθαρο νερο, τιποτα. |
Και ο ανθρακας και ο ζεολιθος ειναι απαραιτητα υλικα ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ, οχι για μονιμη χρηση.
Ειδικα ο ζεολιθος μπορει να γινει κι επικινδυνος (οταν ερχεται σε επαφη με αλατι ξερναει οτι τοξικο εχει μαζεψει) |
οποτε το μονο που χρειαζεται ενα ωριμο ενυδρειο (εφοσον δεν υπαρχει καποιο προβλμα ) ειναι καλη βιολογικη φιλτρανση και φυσικα συχνες αλλαγες, με φρεσκο νερο.
|
και καλουτσικη μηχανικη φιλτρανση για να μη μπουκωνει η βιολογικη, και φυσικα για να μην αιωρουνται συνεχεια σωματιδια...
|
Αυτα.
Καθαρο νερο, ιδανικες τιμες παραμετρων (pH GH Θερμοκρασια), σωστο στησιμο (διακοσμηση, φωτισμο, ροη νερου), σωστη ιχθυφορτωση απο ποσοτητα αλλα και συμβατοτητες, και εχεις ολες τις πιθανοτητες να χαρεις ενα ενυδρειο απροβληματιστα και εσυ και τα ψαρια σου |
πάλι καλά που έχω ένα φίλο μου και μου αλλάζει το νερό , χαχαχα
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:53. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board