Κάνε το εξής: ρίξε αμμωνία λίγη, αλλά μη ρίξεις άλλη αν δε μηδενιστεί.
Όταν μηδενιστεί, δες αν μηδενίστηκε και το ΝΟ2. Αν ναι - αλλαγή νερού (μεγάλη) και είσαι έτοιμος. Αν όχι, ξαναρίχνεις λίγη αμμωνία πάλι και ξαναελεγχεις σε 1-2 μέρες. |
Παράθεση:
|
Αφού στα είπα παραπάνω....
Αν δε ρίξεις καθόλου, τα βακτηρίδια που ζουν από την αμμωνία θα πεθάνουν της πείνας μέχρι να πάρουν μπρός αυτά που μεταβολίζουν τα νιτρώδη, και θα πας πάλι απ'την αρχή το πράμα.... Γι'αυτό ΒΗΜΑ 1: μετράμε αμμωνία ΒΗΜΑ 2: αν ΝΗ3=0 μετράμε ΝΟ2. ΒΗΜΑ 3: αν και ΝΟ2=0 και ΝΗ3=0 είμαστε έτοιμοι (μετά από μεγάλη αλλαγή νερού). Αν ΝΗ3=0 αλλά ΝΟ2>0, τότε ρίχνουμε πάλι λιγη ποσότητα αμμωνίας, περιμένουμε κανα-2 μέρες και ξανά από το ΒΗΜΑ 1. Όταν λέμε "λίγη ποσότητα" αμμωνίας εννοούμε τόση όσο να ανεβάσεις τη συγκέντρωσή σου σε 1-3mg/L. Εννοείται ότι αν μετρήσεις την αμμωνία και ΔΕΝ είναι μηδεν (όπως εσύ που έχεις ΝΗ3=0.25) ΔΕΝ ρίχνεις άλλο, αλλά περιμένεις πότε θα μηδενιστεί (ίσως δεν ήμουν ξεκάθαρος σ'αυτό...) |
Παράθεση:
|
Ναι, αλλά κάντο όταν μηδενίσει η αμμωνία σου (θα σου είναι πιό εύκολο έτσι).
Δε χρειάζεται δηλαδή να προσθέτεις καθε λίγο προσπαθώντας να διατηρήσεις σταθερά ΝΗ3=1 π.χ. πρωί-βράδυ... |
παλι εκανα μετρηση και ειναι αμμωνια=0.25 και νιτρικα=1.
δεν θα επρεπε να εχει μηδενιστει? |
Παράθεση:
Παρατήρηση: Προσωπική μου γνώμη δεν ήταν σωστό να ρίξεις ΟΛΟ το μπουκαλάκι με μιας! Δεν ξέρω τι επίδραση μπορεί να έχουν τόσο υψηλά επίπεδα αμμωνίας Σκοπός είναι να την κρατάς ΣΤΑΘΕΡΗ στα 4ppm για όλη τη διάρκεια του στρωσίματος. Οι υπερβολές και τα πειράματα δεν είναι για τα ενυδρεία μας. Ότι έγινε έγινε όμως τώρα, καλή προσπάθεια στη συνέχεια! :smt041 Σίγουρα είσαι στο σωστό δρόμο. Το στρώσιμο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, είσαι όμως πολύ κοντά! Περιμένουμε τις μετρήσεις σου. Πόσα ΝΗ3, ΝΟ2 και ΝΟ3 μετράς; Ακόμα κι αν μετράς 0 νιτρώδη, αν ήμουν στη θέση σου, για μεγαλύτερη σιγουριά, θα συνέχιζα την αμμωνία για 2-3 μέρες ακόμα, και αν οι μετρήσεις εξακολουθούσαν να είναι καλές, τότε θα έβαζα τα ψάρια. Λογικά τα νιτρικά σου πρέπει να είναι στο Θεό. Αμμωνία θα βάλεις μέχρι και την παραμονή που θα μπουν τα ψάρια (η βιολογία πρέπει να τρέφεται για να διατηρηθεί ζωντανή και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το θέμα). Την άλλη μέρα το πρωί κάνεις μια τεράστια αλλαγή (80-90%) να πέσουν τα νιτρικά κάτω από το 10% και το απόγευμα βάζεις τα ψάρια. Καλή επιτυχία! _______________________ Δεν είσαι ακόμα έτοιμος. Είσαι στο παρά πέντε, αλλά μη βιαστείς να βάλεις ζωντανά αν δεν σιγουρευτείς ότι νιτρώδη = 0. Τα νιτρικά σου είναι πολύ χαμηλά. Είναι σωστή η μέτρησή σου, ή έκανες αλλαγή νερού; Με τι τεστ μετράς; |
Παράθεση:
οκ φιλε μου αναμενουμε. απο τη παρασκευη περνω τις συγκεκριμενες μετρησειςzw ------------------------- παλι σημερα no2=1. αρχιζω να προβληματιζομαι τι τρεχει? |
Υπομονή...
|
δεν θα πρεπει να με ανυσηχει? εχει περασει σχεδον μια βδομαδα
|
Παράθεση:
Μήν αγχώνεσαι γιατί σε βλεπω κάθε μέρα και αγχώνομαι και εγώ.Άμα θές ρίχνε λίγη τροφή να ετοιμάζεται σιγά σιγά και ο βυθός λίγο πιο γρήγορα και όταν έχεις αμμωνία και ΝΟ2 = 0 αλλαγή νερού 90-95% το οποίο έχεις προετοιμάσει ή αφήνεις 1 μέρα μέσα στο ενυδρείο να ''παλιώσει'' και μπλούμ τις ψαρούκλες μέσα. |
Παράθεση:
|
... Οι οδηγίες για το στρώσιμο είναι απελπιστικά σαφείς (βλ. υπομνήματα στο φόρουμ ή το site του tsamisaquarium).
Υπάρχει λόγος που η μέθοδος "ρίχνω όλο το μπουκάλι" δε συνίσταται για αρχάριους. Ακολούθα την "κλασσική" μέθοδο όπως σου έγραψα και παραπάνω, και όλα θα πάνε καλά. |
παιδια πηγα σε ενα πετ σοπα πολυ εμπειρο και τεκμηριομενα και απο παιδια του φορουμ και μου ειπε να παρω τα βακτηρια της API. εριξα περασαν 2 μερες και ακομα τα ιδια. τελικα to no2 ηταν 2 και οχι 1 το εβλεπα λαθος. τι να κανω? να παω να παρα δυο χρυσοψαρα να ριξω μεσα? μπολι τι?
|
Παράθεση:
αυτο το αρθρο το συναντισα για πρωτη φορα το 2007 με αρχες του 2008 λολ.Θυμαμαι το ειχα εκτυπωσει κιολας θεος αυτος που το εγραψε |
Παράθεση:
Όσο για τα ζουμιά με δήθεν βακτήρια, φίλε kws, η γνώμη μου είναι ότι δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στο ενυδρείο μας (παρά μόνο στο ταμείο της κάθε ΑΡΙ και του καταστήματος) :smt022 |
ωραια ολα αυτα αλλα δεν μου απαντησατε στο ερωτημα που εφεσα παραπανω
------------------------- ρε παιδια τι να κανω τελικα? |
Παράθεση:
Και συνεχίζεις αμμωνία στα 4ppm, μετρήσεις, μέχρι να έχεις τα αποτελέσματα που θες! Καλό είναι επίσης να μην κάνεις αλλαγές νερού μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο. Αυτά που σε ένα ενυδρείο με ψάρια είναι επικίνδυνοι ρύποι (ΝΗ3, ΝΟ2) για τα βακτήρια είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τροφή! (αλλαγή θα κάνεις μία τεράστια αφού τελειώσει το στρώσιμο και αμέσως πριν μπουν τα ψάρια) Θερμοκρασία μπορείς να ανεβάσεις και ως τους 30-32 *C, αλλά αν έχεις φυτά καλύτερα μην ξεπεράσεις τους 26-27 βαθμούς |
Παράθεση:
Συνεχίζεις κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Το στρώσιμο με αμμωνία θέλει γύρω στις 40 μέρες, και δεν υπάρχουν "σύντομοι δρόμοι", εκτός αν βάλεις μπόλι. Χρυσόψαρο μη βάλεις σε καμμία περίπτωση πάντως... |
Ε-Π-Ι-Τ-Ε-Λ-Ο-Υ-Σ ΣΤΡΩΘΗΚΕ
no2=0 ammonia=0.25 no3=10 ακουω τις επομενες κινησεις μου |
Κοιτα ξανά τις οδηγίες για το στρώσιμο λίγο...
Περιμένεις να μηδενισει ΚΑΙ η αμμωνία ΚΑΙ τα νιτρώδη ταυτόχρονα. |
Παράθεση:
αυτο το εχω δει. αλλα το πρωι εριξα λιγη αμμωνια γιατι δεν ηξερα οτι μηδενιστικαν το νιτρικα. τωρα τι κανω? |
No problem. Λογικά σε 24-48 ώρες θα σου έχουν μηδενιστεί και τα δύο. Μόλις γίνει αυτό, κάνεις μεγάλη αλλαγή νερού (για να ρίξεις τα νιτρικά που λογικά θα είναι πολύ ψηλά - τα μέτρησες; ) και βάζεις σιγά σιγά ψαράκια...
|
Παράθεση:
το no3 ενοεις? αν ναι τοτε το μετρησα και ειναι στο 10 |
ΝΟ3=10 φαίνεται πολύ λίγο για ενυδρειό όπου έριξες ολόκληρο μπουκάλι αμμωνία (που πήγε όλο το άζωτο);
Μήπως είχες κάνει αλλαγές νερού; |
Παράθεση:
|
οχι καμια αλλαγει νερου για οσο τρεχει(1 μηνα και 3-4 μερες). σας φαινεται παραλογο?
|
Είναι λίγο το ΝΟ3=10.
Με τι μάρκα/τύπο τεστ μετρησες αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά? |
οσο λιγο φενεται το ΝΟ3 και εχετε δικιο , αλλα τοσο λιγο μου φενονται κι εμενα οι 20 μερες με το ζορι που προλαβε και εστρωσε το ενυδρειο...:confused::confused:
δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο εκανε τον κυκλο.... |
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Παράθεση:
το ενυδρειο δεν εχει κανει τον κυκλο του... κανονικα πρεπει αν ανεβασει φουλ ΝΟ2 και καποια στιγμη θα αρχισουν να πεφτουν και να ανεβενουν τα ΝΟ3. μολις μηδενισουν τα ΝΟ2 και ειναι φουλ τα ΝΟ3 κανεις μια αλλαγη νερου 80% και εισαι ετοιμος!!!! |
Παράθεση:
τα μετρα με τα υγρα τεστ της API. ανεβασα no2 2 και εχτες επεσαν στο 0 τα no3 πριν καμια πενταρια μερες ηταν αρκετα ψηλα τωρα επεσαν. θα μετρησω το απογευμα και θα σας πω. πιστευεται πως δεν ειναι ετοιμο για ψαρια? αλλα περνω καλες μετρησεις. τι λετε? |
Παράθεση:
ανεβενουν στο φουλ τα ΝΟ2 και τα ΝΟ3 ειναι μηδεν.... καποια στιγμη αρχιζουν να πεφτουν τα ΝΟ2 και να ανεβενουν τα ΝΟ3... μεχρι που μηδενιζουν τα ΝΟ2 και εχεις φουλ ΝΟ3... τοτε κανεις μια αλλαγη νερου 80% και εισαι ετοιμος να βαλεις ψαρια... τα ΝΟ2 και τα ΝΟ3 τα μετρας την ιδια στιγμη και τα δυο. οχι μια μερα το ενα και μια το αλλο... |
Παράθεση:
------------------------- παιδια οντως ειχατε δικιο. η μετρσεις ειναι η παρακατω: ammoni=0 mhdenisthke no2=0 no3=40 πιστευω πως ειμαι ετοιμος τι λετε? |
Παράθεση:
μετρας αλλες φορες σωστα και αλλες φορες λαθος, η προσπαθεις να μετρησεις απλα για να εισαι ετοιμος... μην βιαζεσαι γιατι μετα θα ειναι πιο δυσκολα.... μην το παρεις στραβα, προσπαθω να σε αποτρεψω απο μεγαλο λαθος... εμενα το ενυδρειο εκανε τοτε να στρωσει 45 μερες.... τωρα εσενα σε 20 δεν ξερω.... |
Βιάζεστε πολύ και αυτό είναι κάκιστο.:smt120:smt073
|
Παράθεση:
καταλαβαινω και δεν σε παρεξηγω. εχτες που μετρησα ηταν βραδυ και δεν εια το φως του ηλιου για να ειναι απο πισω μου και να συγρινω. δεν ειναι μονο 20 μερες ειναι 35 μερες. παντως η μετρησεις ειναι σωστες γιατι ακολουθησα ακριβως τις οδηγειες. το βραδυ με τα φωτα ειναι πολυ πιο δυσκολα ενο με τον ηλιο εισαι πιο σιγουρος. τωρα τι κανω? ------------------------- δεν ειμαι και τρελος να θελω να βαλω τα ψαρια και μετα να ταλαιπωριουμε αμα ειναι ετσι καλυτερα να τα βαλω 1 και 2 βδομαδες αργοτερα αλλα η μετρησεις μου ειναι οκ εξαλου εβαλα και τα βακτηρια της API που οι περισσοτεροι λενε οτι δεν κανουν τπτ αλλα εγω νομιζω πως εκαναν δουλεια, αφου μετα απο τις 2 δωσεις που εβαλα μεσα σε 5-6 μερες εστρωσε. τι λετε να κανω? |
Αν είσαι σίγουρος για τα τεστ σου, κάνε τη μεγάλη (>80%) αλλαγή νερού, και βάλε _λίγα_ ψαράκια, και τα υπόλοιπα σταδιακά, αλλά να είσαι σε επαγρύπνηση για τις μετρήσεις...
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:04. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board