Καλησπέρα σας,
η βάση είναι έτοιμη να στεγνώσει καλά και θα ανεβάσω φωτό. Θέλω να φτιάξω το καπάκι και χρειάζομαι τα φώτα σας. Τα φυτά που θα μπουν στο ενυδρείο θα είναι χαμηλών απαιτήσεων.
Κάνω αυτές τις ερωτήσεις για να μπορέσω να μοιράσω τις αποστάσεις επάνω στο καπάκι και να κοπούν και τα ξύλα αντίστοιχα. |
Παράθεση:
Τώρα για το καπάκι... Γιατί όχι Τ5 ?? Πιο πολλά watt στο ίδιο μήκος... Το 0,3 watt / l μου κάνει λίγο, γιατί δε το φτάνεις κάπου στο 0,5 ? Μπορείς να βάλεις ανεξάρτητη πρίζα σε κάθε λάμπα και έτσι θα ρυθμίζεις το φωτισμό ανάλογα με τα φυτά σου... Ανακλαστήρες οπωσδήποτε, είναι πολύ φτηνοί και διπλασιάζουν σχεδόν το ωφέλιμο φως... :) Χωρίς να είμαι ειδικός, θα σου έλεγα να βάλεις τις λάμπες σχετικά μοιρασμένες στο καπάκι ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία στο ενυδρείο... Α, δεν ξέρω αν το έχεις σκεφτεί αλλά άσε και χώρο για ανεμιστηράκια :) |
Καλησπέρα φιλε μου,
ανεμηστηράκια θα βάλω για αυτό προσπαθώ να δω πόσες λάμπες πρέπει να βάλω για να μοιράσω το καπάκι. Σε επαρχία δεν έχει και μεγάλες επιλογές, σε Τ5 έχει μόνο 90cm στα 40 watt. αλλα η fluora τις osram ειναι μονο σε T8! Eκτός αν τις παραγγείλω απο το internet. Αν πάω στην λύσει των 2 T5 και 2 Τ8 ποιες θα πάνε που κατα την γνώμη σου (ποιές μπροστά και πίσω και ποιές στην μέση)? |
Παράθεση:
Για την τοποθέτηση δεν μπορώ να σε βοηθήσω, κι εγώ πειράματα κάνω :) Η λογική μου λέει ότι οι πιο δυνατές θα μπουν στο κέντρο και οι πιο αδύναμες προς τα άκρα... α, και μη πλησιάσεις πολύ στα άκρα για να μη "χάνεις" ωφέλιμο φως εκτός ενυδρείου... Αλλά ας πει καλύτερα κάποιος πιο έμπειρος στο θέμα για να μη σε πάρω στο λαιμό μου :) |
ΟΚ ευχαριστώ !
|
το πας πολυ καλα συνεχισε!!
ενα χρησιμο λινκ για να κανεις φοβερο καπακι,σαν το φοβερο σου ενυδρειο...:p http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24687 |
το ίδιο ακριβώς θα φτιάξω αλλα με κοντρα πλακε θαλασσης λόγου κόστους και λόγου ευκολίας, το οποίο θα το βάψω εξωτερικά μαύρο όπως έκανα και με την βάση.
λάμπες που θα βρω? (μέσω intenet αλλα σε κάποιο μαγαζί στην Ελλαδα) Απο αυτα που διάβασα οι περισσότεροι έχουν τις Arcadia Daylight και τις grolux. Όποτε πιστευω πως με 2 Daylight 54 watt στις ακρες και μια grolux 54 watt στην μέση θα είμαι εντάξει.(?) Έτσι μπορω να βάλω και τους ανεμιστηρες στην μέση. |
1 Συνημμένο(α)
Οι daylight είναι κοινές λάμπες (κόστος περίπου 2 ευρώ σε όλα τα ηλεκτρολογικά καταστήματα)
Οι grolux είναι της Sylvania και είναι η οικονομική (5-10 ευρώ) εναλακτική σε λάμπες για φυτεμένα ενυδρεία. Προφανώς υπάρχουν και της Arcadia (όπως και άλλων εταιρειών) αλλά με κόστος γύρω στα 30 ευρώ... Για grolux έψαχνα κι εγώ αλλά στα 24 watt, δες εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=34385 Δοκίμασε να τους τηλεφωνήσεις, 24 watt δεν είχαν αλλά μπορεί και να έχουν αυτή που χρειάζεσαι εσύ... Δες μία εναλλακτική για το καπάκι, αυτό φτιάχνω εγώ τώρα. Η ιδέα είναι στο μεσαίο κουτί που στηρίζονται οι λάμπες να μπουν τα μπάλαστ (όπως στα juwel) |
...αν και δε ξερω το μπατζετ που μπορει να φτασει και επειδη το εχω κανει σε δικη μου κατασκευη(και χαριζει οφειλω να πω) θα πηγαινα σε ετοιμη λυση.
Κομπλε με τις λαμπες και ειναι στις διαστασεις σου,βεβαια τα 180 περιπου που κοστιζει(με τα μεταφορικα μεσα) δεν ξερω κατα ποσο τα "αντεχεις" ;) υ.γ...αληθεια πρωτη φορα κολλησες ενυδρειο...και πηγες σε τοσο μεγαλο? |
Παράθεση:
. Παράθεση:
ασε που πήγα πρωί πρωί και πήρα τα ξύλα. το έχω δέσει είδη τώρα πάει για στοκάρισμα μετά ξύσιμο κτλ.... Πρώτη φορά κολλήσα τζάμια, δεν είναι και τόσο δύσκολο αν προσέξεις ορισμένα πράγματα ο φίλος που το κολλήσαμε μαζί περίμενε να δει το αποτέλεσμα και το επόμενο θα είναι το δικό του. ------------------------- Η αρχική βάση είχε ντυθεί με μελαμίνες αλλα μου βγήκε χάλια οπότε ή θα τα πετούσα όλα (και μου είχαν πιάσει και καλά τον κ@λ@ στην αγορά τους) και θα έβαζα καινούργια ή θα προσπαθούσα να μαζέψω την υπάρχουσα κατάσταση και έτσι πήρα την απόφαση να βάψω τις μελαμίνες, μου βγήκε η ψυχή τριψίματα, σκοκαρίσματα, ξανά και ξανά αστάρι 2 φορές και 4 χέρια βάψιμο με πιστόλι. Το αποτέλεσμα είναι καλό οχι τέλειο αλλα καλό παρακάτω βλέπετε το αποτέλεσμα και τον κόπο μιας βδομάδας. http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00428.jpg Συναρμολόγισα και το καπάκι στοκαρίστικε και τρίφτηκε αυριο ατάρι και βαφή. http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00430.jpg |
μπραβο ρε πατριωτη!!!;)πραγματικα οι ιδιοκατασκευες ειναι ολα τα λεφτα!το ενυδρειο σου βλεπω να γινεται απο τα πιο ωραια ακομα και απο του εμποριου!
μακαρι να ειχα χωρο να στεισω και εγω μια ιδιοκατασκευη |
Ποτέ δεν ειναι αργα ;)
|
Ολα γινονται πολυ ωραια πατριωτη μπραβο σου.
Δεν καταλαβα πως θα ανοιγει το καπακι ολο μαζι θα βγαινει; |
Το καπάκι αποτελειται απο 3 κομμάτια. Το μεσαίο (που είναι και οι ανεμιστήρες) είναι σταθερό και αλλα 2 θα ανοίγουν με μεντεσέδες.
Αυριο που θα έχει στεγνώσει καλα θα ανεβάσω και φωτό |
Προχωράμε
Τελείωσε (σχεδόν) και το καπάκι.
Είχα ενα προβληματισμό τι θα βάλω απο την μέσα πλευρα απο το καπάκι. 1. Σκέφτηκα να κολλήσω ενα αυτοκόλλητο (αυτο που φτιάχνουν τα γραμματα στις επιγραφές) αλλα μου έβγαινε ακριβό (περιπου 50 €). 2. Πήγα να πάρω βερνίκι θαλασσης αλλα δεν βρήκα και είχαν μονο βερνικι νερου αλλα δεν ξερανε αν είναι τοξικο η οχι οποτε το αφησα και αυτο. 3. Τελικα αποφασισα να σπατουλαρω το εσωτερικο με την σιλικονη που κολλησα τα τζαμια και ετσι τελειωσε η υπόθεση. Εχει σχηματιστει ενα λεπτο φιλμ σιλικονης επανω στην επιφανεια και εχουν κλειση και ολοι οι ποροι. http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00431.jpg http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00433.jpg Και μια σχεδόν ολοκληρωμενο..... http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00434.jpg |
το χεις φιλε μου το θεμα....σε τετοιο βαθμο που θα επρεπε να το σκεφτεις και σε επαγγελματικο επιπεδο....δηλωνω πρωτος πελατης σου και θελω 3 καπακια!!!:D
αψογος.... |
παριωτη συνχαρητιρια καλυτερα και απο του εμποριου!!!!:smt038:smt038:smt038:smt038
|
|
Πολυ ωραιο!...
εχω κανει και εγω το ιδιο σχεδιο με κοντρα πλακε το εκανες?.. ρωταω γιατι εμενα αρχιζει και στραβωνει απο την πολυ υγρασια και κανει κοιλια(το πορτακι, εικ. 2).... |
Παράθεση:
|
Και συνεχίζουμε....
Μπήκαν ανεμιστήρες και ανακλαστήρες.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00436.jpg http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00435.jpg |
Επανέρχομαι με την ερώτηση μου σχετικά για τον φωτισμό.
Αν χρειαζόμαστε περίπου 0.4 watt ανά λίτρο σημαίνει ότι για τα 290 λίτρα νερού χρειαζόμαστε περίπου 116 watt φωτισμού. Η κάθε λάμπα φθορίου, ας πούμε για παράδειγμα μια λάμπα φθορίου με ισχύ 20 watt έχει απόδοση 100 watt πραγματικού φωτισμού άρα θα χρειαζόμασταν μια 20αρα και μια μικρότερη για τα υπόλοιπα watt αλλά από ότι διαβάζω μέσα στο forum κάποιοι για να φτάσουν αυτά τα watt θα αγόραζαν π.χ. 2x των 54 watt και μια μικρότερη ας πούμε των 20 watt σύνολο δηλαδή 128 watt. Τα 128 είναι τα watt που αναγράφονται στις λάμπες διότι πραγματικά watt φωτισμού έχουμε πολύ περισσότερα, πάνω από 300 στο παραπάνω παράδειγμα. Ποιο είναι το σωστό ???? :confused: Και γιατί !?:cool: ------------------------- Λοιπόν το θέμα του φωτισμού το αφήνω προς το παρών μιας και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια συμβουλή επι του θέματος. Απο οτι κατάλαβα είναι θέμα πειραματισμού παρά το οτι ισχύει κάποια συγκεκριμένη αναλογία ltr/watt. Βρήκα ενα καλό σχετικά αρθρο στο net το οποίο θέλει μελέτη. Σήμερα πήρα και τοποθέτησα μια Τ5 Osram 39 watt daylight στο κέντρο στο καπάκι και έχει και αρκετό και καλό φως, στην πορεία θα πάρω και μια με ρόζ απόχρωση για φυτά και βλέπουμε... |
πολυ καλη δουλεια μερακλιδικο.
|
Τα ενδότερα του ντουλαπιού.... πρίζες, ηλεκτρονικό μπαλάστ και τροφοδοτικό για τους ανεμιστήρες.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00437.jpg Και μια με την μια λάμπα αναμένη (39 watt). http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00438.jpg Αυτη τη βδομάδα θα παραγγείλω και φίλτρο, αποφάσισα να πάρω το Eheim 2217, επίσης θα παω για χαλικι και καμια πετρα και μια 2η λάμπα |
Παράθεση:
Το αξίωμα που βάζεις είναι λάθος αφού τη φωτεινότητα όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι δεν τη μετράμε με Watt αλλά με Lumens ή Lux (Lumens/m2). Με Watt θα μετρούσαμε την ακτινοβόλος ροή (Joules/s) η οποία σχετίζεται με την φωτεινότητα όταν συνυπολογίσουμε την ανταπόκριση του ανθρώπινου ματιού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Άρα αυτό που λένε οι κατασκευαστές λαμπτήρων φθωρίου κλπ. ότι η 20W βγάζει 100W δε σημαίνει ότι ως δια μαγείας τα Watt φθορίου είναι πιο δυνατό από το watt της λάμπας πυρακτόσεως. Απλά η λάμπα φθορίου για το κάθε watt παράγει 5 φορές πιο πολύ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο οπτικό φάσμα, είναι δηλαδή πιο αποτελεσματική στην παραγωγή ορατού φωτός. Επίσης για τις δικές μας εφαρμογές πιο σημαντικό είναι το PAR ( Photosynthetically Available Radiation ) αλλά είναι λίγο προχωρημένο θέμα για να συγκρίνεις την πραγματική απόδοση ενός συστήματος φωτισμού. |
Δεν το κατέχω το θέμα για να σου απαντήσω ποιό αποτελεσματικά.
Απλώς είδα διαφορές σε διαφορα ενυδρεία (απο τις παρουσιάσεις) οπου ενω βάσει τυπου ltr/watt θα επρεπε να ειχαν περισσοτερα watt ενω με αρκετα λιγοτερα εκαναν την δουλεια τους μιλαμε παντα για φυτεμενα, αλλοι παλι ειχαν παραπανω απο αυτα που δινει ο τυπος ltr/watt. Για αυτο νομιζω οτι ειναι θεμα πειραματισμου. ετσι και αλλιως τα φυτα που θα μπουν θα ειναι χαμηλων απαιτησεων οποτε καπου θα βρω την ακρη φανταζομαι. |
Έχεις δίκιο ότι ο κανόνας είναι βασικά rule of thumb και όχι ευαγγέλειο. Για παράδειγμα δύο ενυδρεία 300λτ το ένα με 60εκ ύψος και το άλλο με 50εκ για να κάνουν το ίδιο γκαζονάκι (πχ glosso) θα χρειάζονταν τελείως διαφορετικά βαττ/λτ.
Σε γενικές γραμμές άρχισε από χαμηλά, και επίσης να κάνεις μιξ από λάμπες (ροζ, λευκές κλπ) για να επιτυνχάνεις το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα σε συνδιασμό με το καλύτερο φάσμα για φωτοσύνθεση. Μην ξεχνάς το CO2/λίπανση αφού όσο ανεβαίνεις για να εκμεταλευτείς την ενέργεια τα φυτά σου θα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να μεγαλώνουν. Υπομονή, και όχι βιαστικές αλλαγές είναι το μυστικό. |
Σήμερα αγόρασα το φίλτρο, τελικά πήρα το Fluval 405 το βρήκα σε σχετικά καλή τιμή (νομίζω!) 150€. Βάσει των χαρακτηριστηκών του νομίζω με καλύπτει. Έχει μέσα και κάποια υλικα στα καλάθια (4 σε σύνολο) όπως άνθρακα και BioMax της μαμάς εταιρείας και η ερωτησεις μου είναι η εξής
1. Αξίζουν κάτι ή είναι μάπα? (τα υλικά που εχει μεσα εννοω) 2. Τι θα ήταν καλό να βάλω στα καλάθια ? 3. Με ποιά σειρά? 4. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τα αντικαταστήσω η όχι ? (το ρωτάω αυτό διότι ένας αλλος πετ-σοπας μου είπε πως αν πάρω απο τα δικά του υλικά δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσω ξανα τα βάζω μια φορά και τελος) 5. Κάποια συγκεκριμένη μάρκα? ------------------------- ΟΚ. Βρήκα σχεδόν ολες τις απαντησεις στο forum. Δεν μπόρεσα να βρω για την συχνότητα αντικατάστασης μιας και οι αποψεις διίστανται. |
τα προστατευτικα απο τα ανεμιστηρακια απο που τα πηρες? ψαχνω και για το δικο μου καπακι που θελω να βαλω ανεμιστηρακια αλλα δεν βρησκω στο eshop εχει μονο φιλτρα αλλα πλαστικα
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805660 |
Απο εδω.
Δεν τα εχουν στο site αλλα τα εχουν. Παρτους τηλεφωνο ------------------------- Έχω φάει τον τόπο να βρω χαλίκι και τιποτα. Κατεβηκα και Χαλκιδα αλλα η τιμες που ακουσα σε pet shop ηταν τρελες, ζητουσαν 2€ εως 3€ το κιλο τιμες που θεωρω απαραδεκτες για χαλικι. Εχει κανεις προς Χαλκιδα πλευρα καποια προταση? |
αντε καλη αρχη....... πολυ λεπτομερια βλεπω!!!!!!! καλως ηρθες
|
Παράθεση:
Δοκίμασε σε μαγαζιά με μονωτικά / οικοδομικά υλικά... Έχουν χαλαζιακή άμμο και χαλίκι... |
Δεν εχουν. Ρωτησα.
|
Θα έπρεπε... ή έστω να σου φέρουν αν το ζητήσεις...
|
Αν του την ζητήσω θα μου το φέρει αλλα θα προτιμουσα να την δω πριν την αγορασω.
Βρηκα και στην Ερμης ΑΕ αλλα θα πρεπει να κατεβω Αθηνα .... Θα δω μηπως στειλω καποιων απο εκει .... |
Καλησπέρα,
δεν τελειωσα ακομη αλλα δεν τα παρατησα κιολας.... Λοιπον αγορασα και μια δευτερη λαμπα για τα φυτα, τις sera (αυτή βρηκα στα Τρικαλα που ειμαι αυτη την στιγμη). Σήμερα ηρθε και ο eliwell. Προσπάθησα να βρω υγρα τεστ αλλα δεν ... εχουν μονο sticks. Για αρχη τα θέλω για το στρωσιμο. Απο που θα μπορούσα μεσο internet να τα παραγγείλω? Υ.Γ. Χαλικι δεν βρήκα ακομη αλλα κανονισα να μου το φερει ενας φιλος σε 2 βδομαδες περιπου. |
διαβαστερος και ψαγμενος.....
μπραβο σου για ακομη μια φορα! οσο και να σε τρωει να το δεις ετοιμο,κανε αργες και σταθερες κινησεις,τα πας περιφημα και εισαι παραδειγμα καποιου που τωρα ξεκιναει, ΠΡΟΤΥΠΟ.;) |
Παράθεση:
:) |
Ευχαριστώ ;)
Καμια σχεση με τις τιμες εδω.... |
Καλησπέρα σε όλους,
Συνεχίζω με το ενυδρείο απλά μα μικρά βήματα λόγου δουλειάς και διάφορα αλλα. Λοιπόν, το χαλίκι (από Ερμής ΑΕ) ήρθε τελικά σε μπεζ απόχρωση και διάμετρο -2-3 mm Επίσης ήρθαν και τα τεστ νερού τις API από eBay που περιλαμβάνουν τεστ για Αμμωνία , Νιτρικά, Νιτρώδη, PH, High range PH. Έγιναν και κάποιες αλλαγές μέσα στο ντουλάπι με τον εξοπλισμό .Το χαλίκι πλύθηκε ξανά και ξανά και τοποθετήθηκε στο ενυδρείο γέμισα μέχρι 10 πόντους περίπου με νερό πάνω από το χαλίκι και έβαλα ενα μικρό φίλτρο με λίγο υαλοβάμβακα απλά να φέρνει γύρω γύρω το νερό μπας και κρατήσει και κανένα σκουπίδι, αύριο πάλι θα αλλάξω το νερό πιστεύω με 2-3 αλλαγές θα σταματήσει να θολώνει. Και τώρα ερχόμαστε στα ποιο δύσκολα . Διάβασα ξανά και ξανά για το στρώσιμο και πάνω σ’ αυτό το θέμα έχω ορισμένες απορίες. 1.Λέω να το στρώσω με αμμωνία, ο τρόπος που θα με βόλευε πάρα πολύ είναι αυτός που ρίχνεις μια μεγάλη ποσότητα αμμωνίας μέσα στο νερό το αφήνεις και μετά από κάποιο καιρό το μετράς. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής : ποια είναι η αναλογία αμμωνίας αν λίτρο νερού και πότε αρχίζουμε να μετράμε? 2.Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο υποθέτουμε ότι το φίλτρο μας έχει στρώσει έχουμε βάλει τα φυτά μας τα διακοσμητικά κτλ δηλαδή το ενυδρείο είναι σε πλήρη λειτουργία, πόσο καιρό μπορεί να δουλεύει έτσι το ενυδρείο χωρίς να βάλουμε ψάρια μέσα χωρίς να καταστραφούν τα βακτήρια στο φίλτρο? Δηλαδή μπορούμε να βάλουμε και 1 μήνα μετά η και περισσότερο? |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:37. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board